Μια ομάδα η οποία αποτελείται από φοιτητές, ψαράδες, λογιστές, ηλεκτρολόγους ξυλουργούς και ζωγράφους απέκλεισε τη Χάκεν κι έγραψε ιστορία καθώς θα είναι ο πρώτος σύλλογος από τα Νησιά Φερόε που θα παίξει σε γκρουπ οποιασδήποτε ευρωπαϊκής διοργάνωσης!
Στη μικρή ψαράδικη πόλη των Νήσων Φερόε, Κλάκσβικ, η συζήτηση ανάμεσα στον πληθυσμό των περίπου 5.000 πολιτών αφορά μόνο ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: Το ποδόσφαιρο. Για μια χώρα που κατατάσσεται στην 100η θέση στον κόσμο, συνήθως υπάρχουν ελάχιστη υποστήριξη όταν πρόκειται για ευρωπαϊκούς και διεθνείς αγώνες.
Ομως την Τετάρτη (02/08), η Κλάκσβικ κατάφερε να γράψει ιστορία με χρυσά γράμματα και να υπενθυμίσει σε όλους πως στα Νησιά Φερόε το ποδόσφαιρο έχει ζωή. Μετά την απίστευτη πρόκριση επί της πρωταθλήτριας Ουγγαρίας, Φερεντσβάρος στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions Legaue, η πρωταθλήτρια των Νήσων Φερόε πέταξε εκτός και την πρωταθλήτρια Σουηδίας, Χάκεν στα πέναλτι μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι στο Γκέτεμποργκ.
Το 0-0 του πρώτου αγώνα στα Νησιά Φερόε άφησε τα πάντα ανοιχτά για τη ρεβάνς, εκεί όπου η Χάκεν ήταν το φαβορί. Ωστόσο, η Κλάκσβικ προηγήθηκε στο 17’ με τον Φρεντέρικσμπεργκ και παρότι δέχτηκε την ανατροπή (24’, 48’), ο 31χρονος άσος κατάφερε να φέρει ξανά το ματς στα ίσα στο 53’. Το τελικό 2-2 οδήγησε το ζευγάρι στην παράταση. Η Χάκεν έκανε το 3-1 στο 105’ αλλά ένα αυτογκόλ που υπέπεσε τέσσερα λεπτά αργότερα διαμόρφωσε το σκορ σε 3-3 και όλα κρίθηκαν στα πέναλτι. Εκεί η Κλάκσβικ αποδείχθηκε πιο εύστοχη, νικώντας στη διαδικασία με 4-3 και πήρε μια ιστορική πρόκριση για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League.
Μία πόλη 5024 κατοίκων δίνει το «παρών» σε ομίλους!
Με αυτόν τον τρόπο έχει εξασφαλίσει ως μίνιμουμ την παρουσία της στους ομίλους του Conference Legaue και γίνεται η πρώτη ομάδα από τα Νησιά Φερόε που θα δώσει το «παρών» σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Όλα αυτά από ομάδα μιας πόλης μόλις 5024 κατοίκων, τη μικρότερη που θα δώσει το «παρών» σε ομίλους!
Επόμενο εμπόδιο για την Κλάκσβικ είναι η πρωταθλήτρια Νορβηγίας, Μόλντε, η οποία απέκλεισε με ανατροπή την Ελσίνκι στην έδρα της (2-0) γυρνώντας το εις βάρος της 1-0 από το πρώτο ματς στην Φινλανδία. Ωστόσο, αυτό δεν φοβίζει τους «ψαράδες» οι οποίοι κοιτάνε μόνο ψηλά κι ελπίζουν να συνεχίζουν να γράφουν ιστορία.
Το ασύλληπτο 16/16 στο πρωτάθλημα
Ποια είναι όμως η Κλάκσβικ που κατάφερε να κάνει την Ευρώπη να μιλάει για εκείνη; Ιδρύθηκε το μακρινό 1904 και κατέκτησε το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα το 1942. Εξελίχτηκε σε μία από τις μεγάλες δυνάμεις της νησιωτικής χώρας. Σε τίτλους, η ΗΒ Τόρσαβν έχει τα πρωτεία με 24, με την Κλάκσβικ να ακολουθεί με 20. Φέτος, η ομάδα του Μάγκνε Χόσεθ, απολαμβάνει τη μοναξιά στην κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας κάνει ασύλληπτο 16/16 και ήδη προηγείται δώδεκα βαθμών της Β36 Τόρσαβν!
Από τα αλώνια στα σαλόνια του Champions League
Αυτό όμως που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι η Κλάκσβικ έχει σερί νικών 23 ματς, με την τελευταία ήττα σε αγώνα για το πρωτάθλημα να χρονολογείται στις 20 Οκτωβρίου του 2021, σχεδόν δύο χρόνια πριν. Με προϋπολογισμό περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, η ομάδα παίζει τους εντός έδρας αγώνες της στο πανέμορφο «Við Djúpumýrar», το οποίο έχει μετρημένες 530 θέσεις καθήμενων και 2.000 όρθιων). Πλέον όμως αφού το δικό της γήπεδο δεν πληροί τα κριτήρια που έχει θέσει η UEFA, η Κλάκσβικ θα αναγκαστεί να δώσει τους προσεχείς ευρωπαϊκούς αγώνες της στο εθνικό γήπεδο της χώρας.
Η προοπτική μιας θέσης στο Champions League, που θα μπορούσε να την δει να αντιμετωπίζουν ομάδες του διαμετρήματος της Μάνστεστερ Σίτι, της Ρεάλ, της Νάπολι, της Μπάγερν και της Παρί Σεν Ζερμέν, φαινόταν πολύ μακριά όταν, το 2009, υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία της χώρας. Ήταν ένα χαμηλό σημείο για έναν σύλλογο που έχει κερδίσει 18 εγχώριους τίτλους και τελείωσε μια 20ετή αναμονή όταν επέστρεψε στους τίτλους το 2019. Εκείνη τη χρονιά μάλιστα, για τον καθοριστικό τίτλο πρωταθλήματος, περίπου το 70% του πληθυσμού της πόλης πήγε στο Τόρσχαβν, την πρωτεύουσα της χώρας, για να εμψυχώσει την ομάδα.
Στην Ευρώπη, το όνειρο της Κλάκσβικ ξεκίνησε το 1992, στα προκριματικά του Champions League. Τότε γνώρισε δύο ήττες από την άλλοτε λετονική υπερδύναμη Σκόντο Ρίγα. Από την άλλη, η πρώτη νίκη ήρθε το 1995 (3-2 ενάντια στη Μακάμπι Χάιφα για τα προκριματικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων), ενώ η πρώτη ευρωπαϊκή πρόκριση το... 2018! Στον προκαταρκτικό γύρο του Europa League, εις βάρος της Μπιρκιρκάρα από τη Μάλτα.
Χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2020 ήταν μια αξιομνημόνευτη χρονιά για την Κλάκσβικ, καθώς τότε απέκλεισε τη Σλόβαν Μπρατισλάβας στα... χαρτιά, προτού μείνει εκτός από τη Γιουνγκ Μπόις, στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League. Διέλυσε στη συνέχεια την Ντινάμο Τιφλίδας με 6-1 αλλά στα playoffs λύγισε με 3-1 από την Ντάνταλκ.
Ενα ρόστερ από ηλεκτρολόγους, φοιτητές, ξυλουργούς ζωγράφους και λογιστές
Το μεγαλύτερο ποσοστό από το ρόστερ της Κλάκσβικ εργάζεται είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση. Ο Άντερσεν μόλις τελείωσε τη μαθητεία του ως ηλεκτρολόγος, ο Γιάκομπσεν εργάζεται σε ένα εργοστάσιο αλιείας και υπάρχουν φοιτητές, ξυλουργοί, ζωγράφοι και λογιστές. Για να μπορέσουν όλοι να προπονηθούν, οι προπονητές ορίζουν τις προπονήσεις το απόγευμα μετά τις δουλειές τους. Ακόμα και όταν νυχτώνει και τα φώτα της πόλης σβήνουν, τα φώτα στο γήπεδο μένουν αναμμένα. Όπως η φλόγα του ονείρου ότι κάτι σπουδαίο μπορεί να γίνει...
Βέβαια, στο δυναμικό υπάρχουν και παίκτες όπως ο Άρνι Φρεντέρικσμπεργκ, που έχει περάσει όλη του την καριέρα στα Φερόε και υπήρξε και διεθνής. Επίσης, είναι και ο Παλ Κρέτσκαρν, ο οποίος είναι 33 ετών, σέντερ φορ με απολογισμό 192 γκολ σε 329 συμμετοχές με τη φανέλα της ΚΙ. Οι ξένοι συνολικά είναι επτά, με έναν εξ αυτών να είναι ο Ιβοριανός σκόρερ του τρίτου γκολ στη Βουδαπέστη, Λουκ Κασί, με τεράστια καριέρα στη Νορβηγία με τη Στάμπαεκ.
Ο τερματοφύλακας που αποσύρθηκε το 2021 και σήμερα είναι η ήρωας της Κλάκσβικ
Εκεί όμως που αξίζει να σταθεί κάποιος είναι στην περίπτωση του Γιόναταν Γιόχανσον. Πρόκειται για έναν τερματοφύλακα, ο οποίος το 2021 είχε παρατήσει το ποδόσφαιρο και δούλευε ως ηλεκτρολόγος. Κάποια στιγμή όμως του έλειψε η μπάλα και την άνοιξη γύρισε στα γήπεδα προσωρινά ως σέντερ μπακ (!) σε μια ερασιτεχνική ομάδα της Νορβηγίας.
Στις αρχές Ιουνίου και ενώ ήταν διακοπές στη Ρόδο ένας παλιός συμπαίκτης του που είναι τώρα προπονητής στην Κλάκσβικ από τα Νησιά Φερόε του τηλεφώνησε ώστε να τον ρωτήσει αν θέλει να δοκιμάσει ξανά την τύχη του κάτω από τα δοκάρια, καθώς έχει ξεμείνει από τερματοφύλακες. Ο 31χρονος τότε δέχτηκε την πρόταση, πήγε ως λύση ανάγκης «για μερικές εβδομάδες», φόρεσε ξανά τα γάντια του μετά από δυο χρόνια, κράτησε ανέπαφη την εστία στα 3 από τα 4 ματς ως τώρα των προκριματικών του Champions League και το φθινόπωρο θα παίζει σε ευρωπαϊκούς ομίλους!
Για αυτούς, το σπίτι τους είναι μια πόλη μόλις 5.000 κατοίκων, σε μια μικροσκοπική κοιλάδα σκαρφαλωμένη ανάμεσα σε δύο φιόρδ, στο νησί Μπόρντοϊ. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός των Φερόων, πίσω από την πρωτεύουσα Τόρσχαβν, αλλά ποτέ δεν έγινε γνωστός ως μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Ευρώπης.
Αυτό που απέδειξε η Κλάκσβικ είναι ότι δεν έχει σημασία πόσο μεγάλη ή μικρή μπορεί να είναι κάποια ομάδα για να γράψει ιστορία με χρυσά γράμματα στην Ευρώπη.
Οταν είχε προσφέρει πρόβατα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον Κριστιάνο
Ένα από τα… σίριαλ που έγιναν την περυσινή μεταγραφική περίοδο ήταν αν τελικά ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα παραμείνει παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τότε αρκετές ομάδες από τη Γηραιά Ήπειρο εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους, με κάποιες να έχουν «χτυπήσει» την πόρτα των «κόκκινων διαβόλων» και άλλες απλά να μένουν στα… λόγια, χωρίς έχουν προβεί σε κάποια κίνηση για τον 38χρονο επιθετικό. Ανάμεσα στους συλλόγους που ζητούσαν την υπογραφή του Πορτογάλου αστέρα ήταν και η Κλάκσβικ.
Η ομάδα από τα Νησιά Φερόε το έριξε στην πλάκα, αναφέροντας πως έχει καταθέσει τη δική της πρόταση στο σύνολο του Έρικ Τεν Χαχ για να τον αποκτήσει. Όπως ανέφεραν οι ίδιοι μέσω του λογαριασμού τους στο Twitter, προσέφεραν στη Γιουνάιτεντ 20 από τα καλύτερα… πρόβατά τους για τον «CR7»!