Η «προδοσία», τα χρήματα και η αλλαγή φιλοσοφίας: Μπορεί ο Κλοπ να κάνει τη Red Bull πιο συμπαθή;

Ο Γιούργκεν Κλοπ - Φωτ. IMAGO

Η «προδοσία», τα χρήματα και η αλλαγή φιλοσοφίας: Μπορεί ο Κλοπ να κάνει τη Red Bull πιο συμπαθή;

Κώστας Τόπας 10:59 - 20.10.2024 / Ανανεώθηκε: 11:04 - 20.10.2024

Δεν έχει περάσει αρκετές ημέρες από τότε που ο Γιούργκεν Κλοπ έγινε ο νέος Παγκόσμιος Επικεφαλής Ποδοσφαίρου στην Red Bull και ήδη ο Γερμανός τεχνικός έχει δεχθεί σκληρή κριτική.

Έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από τότε που ο Γιούργκεν Κλοπ εργάστηκε για τελευταία φορά με πλήρη απασχόληση σε μια γερμανική ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά παραμένει το κύριο πρόσωπο στον χώρο του αθλητισμού.

Έτσι, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Red Bull, Όλιβερ Μίντζλαφ, κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του Γιούργκεν Κλοπ ώστε ο πρώην τεχνικός της Λίβερπουλ να γίνει επικεφαλής ποδοσφαίρου στις ομάδες της Red Bull.

Οπαδοί της Μάιντς εναντίον του «αγαπημένου» τους Κλοπ: «Ξέχασες όλα όσα σε κάναμε να γίνεις»
BUNDESLIGA

20:18 - 19.10.2024

Οπαδοί της Μάιντς εναντίον του «αγαπημένου» τους Κλοπ: «Ξέχασες όλα όσα σε κάναμε να γίνεις»

Οι οπαδοί της Μάιντς στον αγώνα με τη Λειψία σήκωσαν ένα πανό, στο οποίο τα... έχωναν στον «αγαπημένου» τους Κλοπ που έχει αναλάβει χρέη υπεύθυνου ποδοσφαίρου των ομάδων που έχει η Red Bull.

Η Red Bull δεν ήταν τυχαία για τον Κλοπ

Η έκπληξη για πολλούς έφτασε με τη μορφή του αυτοαποκαλούμενου «Normal One» που αποδέχτηκε την προσφορά. Γιατί Red Bull; Δεν είναι ακριβώς ο πιο δημοφιλής κλάδος του ποδοσφαίρου μεταξύ των Γερμανών φιλάθλων. Ωστόσο, ο Κλοπ σίγουρα γνωρίζει το βάρος αυτής της δουλειάς.

Ως «παγκόσμιος επικεφαλής του ποδοσφαίρου», θα συμβουλεύει όλους τους συλλόγους παγκοσμίως στον κλάδο της Red Bull. Και όχι τυχαία. Η Λειψία προπονείται υπό την καθοδήγηση του Μάρκο Ρόουζ, τον πρώην παίκτη του στη Μάιντς. Η Σάλτσμπουργκ έχει στο τιμόνι τον Πεπάιν Λάιντερς, τον πρώην βοηθό του στη Λίβερπουλ. Στους New York Red Bulls, είναι ο Σάντρο Σβαρτς, ο οποίος έπαιξε με και υπό τον Κλοπ στη Μάιντς.

Άλλο Αγγλία κι άλλο Γερμανία

Ωστόσο, άπαντες έχουν εντυπωσιαστεί από τις διαφορές στην αντίδραση της είδησης του Κλοπ να αναλάβει επικεφαλής της Red Bull. Από τη μία, η στάση των Άγγλων φαίνεται να είναι: «Καλή τύχη σε σένα, έχεις κερδίσει το δικαίωμα να κάνεις αυτό που θέλεις στη συνέχεια».

Στη Γερμανία όμως δεν είναι το ίδιο. Η Λειψία παραμένει πολωμένη κυρίως λόγω του τρόπου ίδρυσης της το 2009, αγοράζοντας τα δικαιώματα στην ομάδα της πέμπτης κατηγορίας της περιοχής της Λειψίας SSV Markranstädt, και με περιορισμένα μέλη, πιστή στη διοίκηση της Red Bull, αποφεύγοντας έτσι προβλήματα με το «50+1», τον κανονισμό ιδιοκτησίας ενός συλλόγου. Μία ιδιοκτησιακή δομή σύμφωνα με την οποία τα μέλη πρέπει να κατέχουν την πλειοψηφία κάθε συλλόγου.

Αυτό κάνει την Red Bull παρία σε πολλούς παραδοσιακούς οπαδούς του ποδοσφαίρου, και για τον Κλοπ, τον άνθρωπο του λαού, να συσχετιστεί με αυτούς δεν επρόκειτο να αντιμετωπιστεί ποτέ με ισχυρή έγκριση. Το εξώφυλλο του Kicker της περασμένης Πέμπτης, του ειδικού γερμανικού ποδοσφαιρικού περιοδικού, περιείχε το πρόσωπο του Klopp και τις αυτονόητες λέξεις «Kultur-Schock». Η διαδικτυακή δημοσκόπηση του Kicker με τους αναγνώστες έδειξε ότι το 72% αποδοκίμασε την κίνησή του.

Οι Γερμανοί αγνοούν τον Τούχελ και στρέφονται στον Κλοπ

Ο Τόμας Τούχελ

Οι Γερμανοί οπαδοί φαίνεται να έχουν περισσότερους ενδοιασμούς για τον νέο ρόλο του Κλοπ από τον Τόμας Τούχελ που ανέλαβε τα ηνία της Αγγλίας. Αυτό που συχνά δεν γίνεται κατανοητό εκτός Γερμανίας είναι ότι η Αγγλία απλώς δεν θεωρείται ως ο απόλυτος αντίπαλος της. Λόγω της ιστορίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Ιταλία και η Ολλανδία μπορούν να διεκδικήσουν αυτό το καθεστώς περισσότερο από τα «Τρία Λιοντάρια».

Είναι γνωστό ότι ο Τούχελ, νιώθει δεσμό με το αγγλικό ποδόσφαιρο και πράγματι αισθάνεται περισσότερο συντονισμένος με την ποδοσφαιρική κουλτούρα της χώρας. Οι Γερμανοί οπαδοί τείνουν να εκτιμούν τις παραδοσιακές πτυχές και την ατμόσφαιρα του αγγλικού παιχνιδιού, αν όχι την εμπορευματοποίηση του αθλήματος που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που πρεσβεύουν οι περισσότεροι σύλλογοι της Bundesliga.

Η «προδοσία»

Το ότι ο Τούχελ επέλεξε να βιώσει αυτήν την κουλτούρα ως προπονητής της Αγγλίας δεν είναι κάτι που θα ενθουσιάσει κανέναν στη Γερμανία, όπως συνέβη σε μερικές έντονες αγγλικές εφημερίδες αυτή την εβδομάδα. Ολα τα φώτα των Γερμανών, είναι στραμμένα στον Γιούργκεν Κλοπ και την απόφαση του τελευταίου να αναλάβει επικεφαλής της Red Bull.

Η απόφαση του πρώην προπονητή της Λίβερπουλ έφερε αντιδράσεις στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, αφού τον κατηγορούν ότι έχει αθετήσει όσα έχει πει στο παρελθόν και πλέον κυνηγάει το χρήμα. Οι οπαδοί της Ντόρτμουντ ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν, ενώ ήρθε και η σειρά αυτών της Μάιντς.

Συγκεκριμένα, πριν από τον εντός έδρας αγώνα με τη Λειψία οι οπαδοί της Μάιντς, σήκωσαν ένα πανό στο οποίο δείχνουν την αντίθεσή τους με την απόφαση του Κλοπ. Ο οποίος αποτέλεσε προπονητής της ομάδας στο παρελθόν και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό.

«Έχεις τρελαθεί;», «Ξέχασες όλα όσα σε κάναμε να γίνεις», «Μου αρέσουν οι άνθρωποι μέχρι να με απογοητεύσουν», ήταν μερικά από τα μηνύματα των φίλων της γερμανικής ομάδας.