Ποια η σχέση της Red Bull με το ποδόσφαιρο και ποιος ο νέος ρόλος του Κλοπ

Ο Γιούργκεν Κλοπ - Φωτ. IMAGO

Ποια η σχέση της Red Bull με το ποδόσφαιρο και ποιος ο νέος ρόλος του Κλοπ

Κώστας Τόπας 09:59 - 10.10.2024 / Ανανεώθηκε: 10:02 - 10.10.2024

Ο Γιούργκεν Κλοπ θα είναι ο νέος παγκόσμιος Διευθυντής Ποδοσφαίρου του ομίλου Red Bull, ενός από τα πιο ισχυρά εργοστάσια στην παγκόσμια ποδοσφαιρική σκηνή.

Ο Γιούργκεν Κλοπ υπέγραψε στη Red Bull. Ο Γερμανός τεχνικός, ο οποίος έφυγε από τη Λίβερπουλ τον περασμένο Ιούνιο με το επιχείρημα «έχοντας ξεμείνει από ενέργεια», θα επιστρέψει στον κόσμο του ποδοσφαίρου με έναν πολύ διαφορετικό ρόλο από αυτόν που είχε τα τελευταία χρόνια. 

Ο γεννημένος στη Στουτγάρδη προπονητής θα είναι ο νέος «Παγκόσμιος Διευθυντής Ποδοσφαίρου» του ομίλου Red Bull από την 1η Ιανουαρίου 2025 , με στόχο να βοηθήσει τους αθλητικούς διευθυντές να προωθήσουν τη φιλοσοφία του ομίλου, να αναζητήσουν ταλέντα και να συμβάλουν στην εκπαίδευση παικτών και προπονητών.

Η δομή της Red Bull παίρνει όλο και περισσότερο βάρος στον κόσμο του ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού, αλλά. Ποιες είναι οι βάσεις της;

Η εταιρεία ενεργειακών ποτών ξεκίνησε στο ποδόσφαιρο το 2005 εξαγοράζοντας την SV Αούστρια από τη Σάλτσμπουργκ και τέσσερα χρόνια αργότερα ίδρυσε την Λειψία, έναν από τους ισχυρότερους συλλόγους στη Γερμανία σήμερα, ανεβάζοντας την από την πέμπτη κατηγορία. Από τις απαρχές της, ένας από τους κύριους στόχους της αυστριακής δομής ήταν η ανίχνευση νεαρών ταλέντων για να τα μεταφέρουν αργότερα σε μεγάλους συλλόγους για υψηλά οικονομικά ποσά .

Επί του παρόντος, η Red Bull διαθέτει πολλά ποδοσφαιρικά κλαμπ σε όλο τον πλανήτη. Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα είναι η Λειψία (Γερμανία), η Σάλτσμπουργκ (Αυστρία), η Νιου Γιορκ FC (Ηνωμένες Πολιτείες) και η Μπραγκαντίνο (Βραζιλία). Πρόσφατα, εντάχθηκε επίσης και η Λιντς, η αγγλική ομάδα δεύτερης κατηγορίας με περισσότερα από εκατό χρόνια ιστορίας.

Η σχέση Red Bull-Κλοπ κρατάει χρόνια

Το στυλ του ποδοσφαίρου που μοιράζονται όλοι οι σύλλογοι που ανήκουν στη Red Bull έχει ξεκάθαρη ομοιότητα με τον Γιούργκεν Κλοπ. Η φιλοσοφία της ομάδας βασίζεται στην επίδειξη επιθετικού και σωματικού ποδοσφαίρου. Επιπλέον, η υψηλή πίεση στο αντίπαλο πεδίο, που βαφτίζεται ως «gegenpressing», είναι το κλειδί για την ιδέα του.

Αυτή η παραλλαγή του παιχνιδιού επιτρέπει την ανάκτηση της μπάλας πολύ κοντά στο αντίπαλο τέρμα, ασκώντας πίεση στον αντίπαλο μέσο. «Κανένας μεσοεπιθετικός στον κόσμο δεν μπορεί να είναι τόσο καλός όσο μια καλή πιεστική κατάσταση, γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό», δήλωσε ο Κλοπ πριν από λίγο καιρό.

Αναλύοντας τις μεταγραφές του Κλοπ στη Λίβερπουλ, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι είχε πάντα στο στόχαστρό του παίκτες από αυτό το αυστριακό «εργοστάσιο». Οι Ιμπραϊμα Κονατέ (Λειψία), Ντομινίκ Σομποσλάι (Λειψία), Ναμπί Κεϊτά, Σαντιό Μανέ (Σάλτσμπουργκ) και Τακούμι Μιναμίνο (Σάλτσμπουργκ) είναι οι ποδοσφαιριστές που έφτασαν στο «Άνφιλντ» την εποχή του Κλοπ «γεννημένοι» στο δομή της Red Bull.