Πάλμερ, από ποιον πλανήτη ήρθες;

Ο Κόουλ Πάλμερ πανηγυρίζει με τη φανέλα της Τσέλσι - Φωτ. IMAGO

Πάλμερ, από ποιον πλανήτη ήρθες;

Κώστας Τόπας 09:28 - 29.09.2024 / Ανανεώθηκε: 09:28 - 29.09.2024

Ο Κόουλ Πάλμερ έγραψε ιστορία στην Premier League, με τη φανέλα της Τσέλσι, αντίπαλος του Παναθηναϊκού στο Conference League, πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο απέναντι στην Μπράιτον, κάτι που κανείς δεν είχε πετύχει σε όλη την ιστορία του πρωταθλήματος.

Η Τσέλσι δεν ξεκίνησε καλά τον αγώνα της με την Μπράιτον όταν ο Ρούτερ «σίγησε» το «Στάμφορντ Μπριτζ» επτά λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα. Αλλά οι «μπλε» είχαν έναν άσο στο μανίκι τους. Κι αυτός δεν ήταν άλλος πέρα από τον Κόουλ ΠάλμερΟ Έντσο Μαρέσκα είχε πει πολλές φορές ότι ο Ζοάο Φέλιξ εντάχθηκε στους Λονδρέζους για να ανταγωνιστεί τον Άγγλο για μια θέση στην ενδεκάδα, αλλά ο πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι δεν έχει ανταγωνισμό.

Μέσα σε είκοσι λεπτά, ο Πάλμερ όχι μόνο πήρε την ομάδα του στις πλάτες του αλλά κατάφερε να ρίξει την Μπράιτον από το σύννεφο και να δείξει ότι, με αυτόν στο γήπεδο, η μπάλα πρέπει να περάσει από τα παπούτσια του. Αστραπιαία, ο Κόουλ Πάλμερ αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να γίνει ξανά πρωταγωνιστής και να σκοράρει όχι ένα, ούτε δύο αλλά τέσσερα γκολ μέσα σε διάστημα 20 λεπτών. Το τρίτο, παρεμπιπτόντως, ήταν ένα απίστευτο γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ, αφήνοντας τους πάντες άναυδους.

Τέτοια νούμερα μόνο ο Πάλμερ

Τα τέσσερα γκολ γύρισαν το παιχνίδι κόντρα στην Μπράιτον και, τελικά, τον έκαναν να γράψει ιστορία. Με τα τέσσερα γκολ του έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Premier League που σημείωσε αυτό τον αριθμό τερμάτων, σε μόλις ένα πρώτο ημίχρονο. Κανείς δεν το είχε κάνει πριν.

Επιπλέον, δεν υπάρχει ούτε ένας παίκτης που να ήταν στην Τσέλσι που να έχει σκοράρει τόσα χατ τρικ όσο ο Πάλμερ. Έγινε ο τέταρτος ποδοσφαιριστής μαζί με τον Ντιντιέ Ντρογκμπά, τον Φρανκ Λάμπαρντ και τον Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ που σημείωσε τρία χατ τρικ στην Premier League. Με τη διαφορά ότι ο Πάλμερ το έκανε σε μόνο 39 εμφανίσεις, με τους Λονδρέζους στο πρωτάθλημα.

Αριθμοί ρεκόρ που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να μεγεθύνουν τη φιγούρα ενός ποδοσφαιριστή που μεγαλώνει αλματωδώς. Το πρότζεκτ της Τσέλσι δεν λειτουργεί όπως θα ήθελε ο Τοντ Μπόελι, αλλά η άφιξη του Πάλμερ έδωσε στην ομάδα έναν ηγέτη. Ένας ηγέτης που ξεπερνά ακόμη και τους αριθμούς ενός εξωγήινου όπως ο Χάαλαντ. Από την άφιξή του στο «Στάμφορντ Μπριτζ», ο Βρετανός αστέρας έχει συμβάλει σε 42 γκολ της Τσέλσι, ενώ ο Νορβηγός έχει καταφέρει να «βρεθεί» μόνο σε 39 για τη Μάντσεστερ Σίτι.

Ο 22χρονος Πάλμερ, απήλαυσε μια λαμπερή σεζόν πέρυσι στην πρώτη του σεζόν στο Λονδίνο μετά τη μετακόμισή του από τη Μάντσεστερ Σίτι, οδηγώντας τον σύλλογο ξανά στην ευρωπαϊκή διοργάνωση. Μετά από 22 γκολ την περασμένη σεζόν, είχε συμμετοχή δύο φορές στα πρώτα πέντε παιχνίδια πρωταθλήματος του Έντσο Μαρέσκα ως υπεύθυνος, στην τεχνική ηγεσία της Τσέλσι.

Τα τέσσερα γκολ δεν του ήταν αρκετά

«Θα έπρεπε να είχα πέντε ή έξι γκολ», είπε ο Πάλμερ στο «BBC» μετά το τέλος του αγώνα με την Μπράιτον. «Όταν έχασα την πρώτη ευκαιρία ήμουν στενοχωρημένος, αλλά με τον τρόπο που έπαιξαν και την υψηλή γραμμή τους ένιωσα ότι θα είχαμε περισσότερες ευκαιρίες.

Ο προπονητής έφτιαξε ένα καλό σχέδιο παιχνιδιού, ξέραμε πώς να τους επιτεθούμε με πάσες για πρώτη φορά πίσω. Τρεις βαθμοί ήταν αυτό που χρειαζόμασταν και αυτό πήραμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άγγλος μεσοεπιθετικός.

Ο Μαρέσκα συμφώνησε ότι ο Πάλμερ θα μπορούσε να σκοράρει περισσότερα, αλλά ήταν γεμάτος επαίνους για τον αστέρα της ομάδας του.

«Σκόραρε τέσσερα, αλλά θα μπορούσε επίσης να είχε σκοράρει δύο ή τρία ακόμη», είπε ο Μαρέσκα. «Είναι σημαντικό να παραμένει πεινασμένος, φιλόδοξος και τον ξέρω πριν από πολλά χρόνια με τους κάτω των 23 ετών στη Σίτι και με την πρώτη ομάδα. Είναι κορυφαίος παίκτης και σήμερα στο ποδόσφαιρο οι νέοι παίκτες μπορούν να αλλάξουν γρήγορα. Ο Πάλμερ σκοράρει και δεν αλλάζει ποτέ, και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα.

Αυτή η ιστορική εμφάνιση του Πάλμερ όχι μόνο σηματοδοτεί μια στιγμή ορόσημο στην καριέρα του, αλλά σημειώνει και νέο ρεκόρ στην Premier League. Ποτέ άλλοτε ένας τόσο νεαρός παίκτης δεν είχε πετύχει τέσσερα γκολ στα πρώτα 45 λεπτά ενός αγώνα και έγινε το επίκεντρο της προσοχής όλων των ποδοσφαιρόφιλων.

Η νίκη της Τσέλσι επί της Μπράιτον όχι μόνο αντιπροσώπευε τρεις ζωτικούς βαθμούς για τον σύλλογο, αλλά προανήγγειλε επίσης την άνοδο ενός νέου αστέρα που φαίνεται έτοιμος να λάμψει στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου. Με αυτή την απόδοση, ο Κόουλ Πάλμερ όχι μόνο εξασφαλίζει τη θέση του ως αδιαμφισβήτητος βασικός αλλά και αναδεικνύεται ως ένας από τους πιο συναρπαστικούς παίκτες που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.