Παραμυθένιο: Ο Κώστας Φορτούνης έπεσε δύο φορές, αλλά σηκώθηκε και βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης

Κώστας Φορτούνης

i

/©Photo by Francois Nel/Getty Images

Παραμυθένιο: Ο Κώστας Φορτούνης έπεσε δύο φορές, αλλά σηκώθηκε και βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης

Ελένη Ανδρικοπούλου 12:57 - 30.05.2024 / Ανανεώθηκε: 12:58 - 30.05.2024

Ο Κώστας Φορτούνης, ο οποίος πέρασε από χίλια κύματα στην έως τώρα πορεία του, δικαιώθηκε το βράδυ της 29ης Μαΐου με την κατάκτηση του Conference League, φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού του Ολυμπιακού στο μπράτσο του.

Εμφανίστηκε στην ακαδημία του Ολυμπιακού σε ηλικία 11 ετών και 20 χρόνια αργότερα θα σηκώσει ως αρχηγός των «ερυθρόλευκων» το Conference League, τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας των Πειραιωτών. Αυτά τα λόγια προσωπογραφούν τον Κώστα Φορτούνη.

Ο γεννηθείς στα Τρίκαλα στις 16 Οκτωβρίου 1992 Έλληνας μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού συμπληρώνει τον επόμενο χρόνο, μια χρονιά που η ομάδα του Πειραιά θα συμπληρώσει τα 100 χρόνια «ζωής» 10 χρόνια παρουσίας στο Λιμάνι. Σε αυτό το διάστημα ο Κώστας Φορτούνης πέρασε πολλές συγκινήσεις, επιτυχίες, τραυματισμούς, δύσκολες στιγμές, αλλά τελικά το βράδυ της 29ης Μαΐου είχε η απόλυτη δικαίωση για τον «Φόρτου».

Ο «μαέστρος» του Ολυμπιακού μπροστά σε 20.000 φιλάθλους θα σηκώσει το τρόπαιο στην «Opa Arena», γράφοντας παράλληλα με χρυσά γράμματα το όνομά του στα κιτάπια της ιστορίας.

Λίγο αργότερα, καθώς η «ερυθρόλευκη» αποστολή βρίσκεται στο ανοιχτό πούλμαν με προοορισμό τον Πειραιά, ο Κώστας Φορτούνης δεν μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του και ξεσπά σε κλάμματα, την ώρα που χιλιάδες φίλαθλοι του Ολυμπιακού αποθεώνουν τους Κυπελλούχους Ευρώπης.

«Όταν τραυματίστηκα, είχα πει ότι ήθελα ο γιος μου να με δει όπως πριν, το κατάφερα». Μέσα σε αυτές τις λέξεις κρύβεται όλο το πείσμα κι η θέληση του Έλληνα μεσοεπιθετικού να φθάσει στην κορυφή. Πόσο περήφανος άραγε να νιώθει ο ίδιος και πόσο ο γιος του, Σπύρος για την επιτυχία του μπαμπά του. Ο Κώστας Φορτούνης δεν τα παράτησε ποτέ και θα πρέπει να νιώθει πέρα για πέρα ευλογημένος για όσα ζει τις τελευταίες ώρες. Βρήκε τη δύναμη και τα κατάφερε! Ένα μήνυμα προς όλους να μην παρατούν τα όνειρά τους ποτέ.

Ο Κώστας Φορτούνης έμεινε στην ακαδημία του Ολυμπιακού μία πενταετία. Δεν πήρε τις ευκαιρίες που περίμενε όμως και έτσι στα 16 του επέστρεψε στην "πατρίδα" του για χάρη του Α.Ο. Τρικάλων.

Η ομάδα του Αστέρα Τρίπολης, που τον παρακολουθούσε καιρό, φρόντισε να αποσπάσει την υπογραφή του δυο χρόνια αργότερα προσφέροντας το ποσό των 50.000 ευρώ στα Τρίκαλα. Στους Αρκάδες έμεινε για έναν χρόνο. Το 2011 έφτασε κοντά στην επιστροφή του στο Λιμάνι, όμως η Καϊζερσλάουτερν έκανε πρόταση 800.000 ευρώ (συν ένα ποσοστό στον ποδοσφαιριστή) κι ο Φορτούνης υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με τη γερμανική ομάδα με αποδοχές που αγγίζουν τις 180.000 ευρώ. Τα πράγματα δεν πήγαν όπως πολλοί περίμεναν κι ο Έλληνας μεσοεπιθετικός Τη σεζόν 2013-14, έχοντας χάσει τη θέση στη βαική ενδεκάδα της Καϊζερσλάουτερν, αναζητά νέα ποδοσφαιρική στέγη.

Παρά το ενδιαφέρον αρκετών συλλόγων, ο Φορτούνης αποφάσισε να επιστρέψει εκεί που ξεκίνησε. Στις 22 Ιουλίου 2014, ανακοινώνεται η απόκτησή του από τους Πειραιώτες, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας.

Το ντεμπούτο του Φορτούνη με την «ερυθρόλευκη» φανέλα πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 εναντίον του Ατρόμητου Αθηνών, όταν μπήκε στο 82' ως αλλαγή στη θέση του Γιάννη Μανιάτη, σε έναν αγώνα όπου ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 1-0.

Τη σεζόν 2018-1019 ο «Φόρτου» έχει μια γεμάτη και ηγετική του παρουσία του στο Λιμάνι ως αρχηγός του Ολυμπιακού με 43 ματς, 17 γκολ και 16 ασίστ. Στις 24 ιουνίου 2019 ο Έλληνας μεσοεπιθετικός υπογράφει τριετές συμβόλαιο με συνολικές αποδοχές - εφόσον το είχε εξαντλήσει - 6 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει προσφερθεί και έχει υπογραφεί από Ελληνα ποδοσφαιριστή στο ελληνικό πρωτάθλημα! Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 11 Ιουλίου, ο Φορτούνης υπέστη ρήξη χιαστού σε φιλικό ματς κόντρα στο Αμβούργο.

Επιστρέφει στην αγωνιστική δράση στις 15 Ιανουρίου 2020. Αγωνίστηκε 37΄στη νίκη του Ολυμπιακού με 4-1 επί της Καλαμάτας. Ολοκληρώνει τη σεζόν με 9 γκολ και 13 ασίστ σε 46 συμμετοχές με Ολυμπιακό κι Εθνική κι όλα δείχνουν πως είναι έτοιμος να «φουλάρει» για την επόμενη σεζόν.

Η ατυχία του χτυπά και δεύτερη φορά την πόρτα. Το ημερολόγιο δείχνει 27 Ιουνίου 2021, η μέρα που γίνεται γνωστή η είδηση ότι ο Φορτούνης υπέστη ρήξη χιαστού στο αριστερό γόνατο σε δεύτερη συνεχόμενη προετοιμασία των «ερυθρόλευκων». Ο Φορτούνης τον Σεπτέμβρη «χάνει» και το αγαπημένο του «7» από την πλάτη του. Το φόρεσε ο Ονιεκούρου μέχρι το καλοκαίρι που αποχώρησε και το «10» που ήταν η επόμενη επιλογή του «Φορτου» κατέληξε στον Ρόνι Λόπες.

Εκείνη τη σεζόν, όταν και πέρασε έναν «Γολγοθά», σε Super League 2 και Play Off αγωνίστηκε συνολικά 5 φορές κι είχε 1 γκολ. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός δεν υπολογιόταν από τον Πέδρο Μαρτίνς, θεωρούνταν ξένο σώμα και προπονούνταν μόνος του. Όλα έδειχαν πως θα αποχωρήσει. Ωστόσο, λίγο αργότερα έφυγε από τον Ολυμπιακό ο Μαρτίνς μετά τον αποκλεισμό από την Μακάμπι Χάιφα, ανέλαβε τηντεχνική ηγεσία των Πειραιωτών ο Κάρλος Κορμπεράν και σιγά- σιγά άρχισαν να υπάρχουν σκέψεις επιστροφής του «Φορτου» στις προπονήσεις της ομάδας.

Πράγματι, στις 26 Αυγούστου ο Κώστας Φορτούνης υπέγραψε συμβόλαιο (με μειωμένες αποδοχές) έως το 2024 με τον Ολυμπιακό μετά από συνάντηση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη κι επέστρεψε στις προπονήσεις στον Ρέντη, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα έτοιμος για να λάβει κανονικά χρόνο συμμετοχής.

Τη φετινή σεζόν ο Φορτούνης πραγματοποίησε την καλύτερη της καριέρας του, πετυχαίνοντας παράλληλα πολύ σπουδαία και κρίσιμα γκολ. Ο «Φορτου» κατέγραψε 49 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας ως απολογισμό 11 γκολ και 19 ασίστ. Υπενθυμίζεται πως λίγες μέρες μετά την έναρξη της σεζόν και συγκεκριμένα, την 1η Σεπτεμβρίου 2023 ο Κώστας Φορτούνης θα ανακοινώσει μέσω των social media το τέλος του από την Εθνική Ελλάδας, 11 χρόνια απ' όταν έκανε ντεμπούτο επί Φερνάντο Σάντος σε αγώνα κόντρα στο Βέλγιο.

Ο Φορτούνης έχει κατακτήσει έξι Πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα και δύο νταμπλ με την ερυθρόλευκη φανέλα, έχει αναδειχθεί πρώτος σκόρερ και τέσσερις φορές πρώτος σε ασίστ στη Super League, δύο φορές MVP στο Πρωτάθλημα και άλλες δύο ως καλύτερος ποδοσφαιριστής της περιόδου και είναι πρώτος σε ασίστ στην ιστορία του Ολυμπιακού. Το βράδυ της 29ης Μαΐου πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη του το Conference League.

⚽️O πλανήτης είναι κόκκινος! Θρύλος της Ευρώπης ο Ολυμπιακός, κατέκτησε το Conference League!