Κρίστιαν Φότα: Ποιος είναι ο mental κόουτς που έφερε ο Λουτσέσκου - Η περσινή πνευματική κατάρρευση και οι συνεδρίες με τους παίκτες

Ο Κρίστιαν Φότα.

i

©paokfc.gr

Κρίστιαν Φότα: Ποιος είναι ο mental κόουτς που έφερε ο Λουτσέσκου - Η περσινή πνευματική κατάρρευση και οι συνεδρίες με τους παίκτες

Μάνος Τσαλγατίδης 13:56 - 25.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:14 - 14.08.2024

Το Sportal σας παρουσιάζει όσα θέλετε να ξέρετε για τον Ρουμάνο mental κόουτς του ΠΑΟΚ, που προστέθηκε στα τέλη Ιουνίου στο τιμ του Ράζβαν Λουτσέσκου.

Στην εκπομπή Sunday Live του Sportal ακούστηκε το όνομα του Κρίστιαν Φότα, του μένταλ κόουτς του ΠΑΟΚ, ο οποίος προστέθηκε φέτος στο τιμ του Ράζβαν Λουτσέσκου.

Ποιος είναι όμως ο Ρουμάνος; Ποιος ακριβώς ο ρόλος του στον Δικέφαλο και ποιος ο τρόπος δουλειάς του;

Ο Κρίστιαν Φότα μετράει μόλις μερικούς στο τιμ του Λουτσέσκου έχοντας αναλάβει το εξειδικευμένο κομμάτι της ψυχοπνευματικής προετοιμασίας των ποδοσφαιριστών.

Ο Ρουμάνος έχει συγκεκριμένο μοτίβο δουλειάς. Παρακολουθεί εξ αποστάσεως την κατάσταση των ποδοσφαιριστών και όποτε κρίνει ότι χρειάζεται να επέμβει, το κάνει. Παρακολουθεί τις προπονήσεις, βλέπει όλα τα πλάνα που καταγράφουν οι κάμερες, παρατηρεί τις κινήσεις των παικτών, αν είναι οι συνηθισμένες ή αν υπάρχουν αλλαγές συμπεριφοράς.

Ο Κρίστιαν Φότα γνωρίζει ότι ένας λόγος που οδήγησε τον Λουτσέσκου στην επιλογή του ήταν η πνευματικά κατάρρευση των ποδοσφαιριστών στα πλέι οφ, μετά τον εντός έδρας αγώνα με την ΑΕΚ. Έχει «χτίσει» τα ψυχολογικά προφίλ όλων των παικτών, ήδη, έχει κάνει αρκετές επαφές μαζί τους. Μέσω της διαδικασίας που ακολουθεί στις... συνεδρίες θεωρεί πως ο εκάστοτε αθλητής εκπαιδεύεται σε συγκεκριμένες μεθόδους και στρατηγικές για να αποκτήσει ή να βελτιώσει τις νοητικές του λειτουργίες.

Ο Κριστιάν Φότα σπούδασε Οικονομικά, έχει παράλληλα δίπλωμα προπονητικής και στην πορεία ασχολήθηκε με την επιμόρφωσή του στον τομέα της ψυχοπνευματικής ενδυνάμωσης των αθλητών.

Από το 2017 έως και σήμερα ο Κριστιάν Φότα έχει εργαστεί με αθλητές σε διάφορα αθλήματα και συνέχισε στις ποδοσφαιρικές ομάδες της Ραπίντ Βουκουρεστίου και της Μπρασόβ. Το 2021 ανέλαβε την Εθνική ομάδα χάντμπολ της Ρουμανίας, συμβάλλοντας στην πρόκρισή της στα τελικά του EURO 2022 και την σεζόν 2002-23, ως μέλος του τεχνικού επιτελείου της ομάδας χάντμπολ CSM Bucharest, πανηγύρισε το τρεμπλ στη Ρουμανία.

Άξιο αναφοράς είναι πως μιλάει αγγλικά και γερμανικά, ενώ πρόσφατα αποφάσισε να μάθει και ιταλικά.