Κοκαΐνη και δόξα: Η περίεργη και υπέροχη προπονητική «Οδύσσεια» του Κριστόφ Ντάουμ

Κριστόφ Ντάουμ - Φωτ. IMAGO

Κοκαΐνη και δόξα: Η περίεργη και υπέροχη προπονητική «Οδύσσεια» του Κριστόφ Ντάουμ

Κώστας Τόπας 10:37 - 25.08.2024

Σε ηλικία 70 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Κριστόφ Ντάουμ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο. Το σκάνδαλο με την κοκαΐνη, το πείσμα του για νίκη στη ζωή και τα ευτράπελα της καριέρας του.

Ο Κριστόφ Ντάουμ έφυγε από τη ζωή. Μετά από παρατεταμένη μάχη κατά του καρκίνου, «έφυγε γαλήνιος, περιτριγυρισμένος από τους αγαπημένους του», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γερμανικού Πρακτορείου Τύπου. Ο θρυλικός προπονητής άφησε την τελευταία του πνοή στην Κολωνία το Σάββατο, έχοντας φτάσει στην ηλικία των 70 ετών. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν ένας από τους πιο ζωντανούς και επιδεικτικούς προπονητές του ποδοσφαίρου στον επαγγελματικό χώρο.

Από το φθινόπωρο του 2022, ο Ντάουμ είχε ξεκινήσει έναν πόλεμο ενάντια στην ασθένεια. Αρχικά, επέλεξε να αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά σύντομα το ξανασκέφτηκε. Ο Γερμανός ήταν απολαυστικός στα Μέσα ενημέρωσης, συμμετέχοντας σε συνεντεύξεις και talk shows. Το βασικό μήνυμά του ήταν: «Ο Καρκίνος διάλεξε τον λάθος άντρα». Με το αδάμαστο πνεύμα του, στόχευε να εμπνεύσει άλλους που αντιμετώπιζαν παρόμοιους αγώνες.

Οταν κόντραρε την Μπάγερν

Η άφιξη του Καρκίνου αντιπροσώπευε ένα μεταφορικό προκλητικό θέμα σε όλη τη ζωή του Ντάουμ. Ακόμη και ως παιδί, το υποσιτισμένο αγόρι από το Ντούισμπουργκ επέδειξε θάρρος ενάντια στους συμμαθητές του που υψωνόταν πάνω του σωματικά.

Στα μέσα της δεκαετίας του '90, η Λεβερκούζεν του Ντάουμ άρχισε να καθιερώνεται ως ο πλησιέστερος αντίπαλος στην κυριαρχία της Μπάγερν Μονάχου στην κορυφή της Bundesliga. Ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία τους ήταν ο 70χρονος προπονητής.

Ο γεννημένος στο Τσβικάου της Γερμανίας, έχασε την κατάκτηση του τίτλου της Bundesliga. Ωστόσο, ο Ντάουμ σήκωσε τον τίτλο του γερμανικού πρωταθλήματος το 1991 με τη Στουτγάρδη.

Το σκάνδαλο με την κοκαΐνη

Λίγο μετά το Euro του 2000, ο Νταούμ ήταν αδιαφιλονίκητο φαβορί για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής ομάδας της Γερμανίας. Ωστόσο, δεν κράτησε ποτέ το «τιμόνι» της. Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν καταγγελίες περί χρήση κοκαΐνης και πάρτι οργίων... Ενώ αρχικά διέψευδε, ο έμπειρος κόουτς δέχθηκε να δώσει δείγμα DNA για ν' αποδείξει την αθωότητά του. Το δείγμα ήταν θετικό, όμως ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι κάτι πήγε λάθος και στο εργαστήριο δεν έφτασαν ποτέ οι δικές του τρίχες.

Μπροστά στον κίνδυνο, όμως, της φυλάκισης, αποδέχθηκε τις κατηγορίες κι έτσι, έχασε τη θέση στον πάγκο των «πάντσερ». Στη Γερμανία άργησε πολύ να ξαναβρεί δουλειά, αφού το όνομά του συνοδευόταν από τον χαρακτηρισμό «ντροπιασμένος».

«Μέχρι τώρα δεν το είχα πει ακολουθώντας τις συμβουλές των δικηγόρων μου. Έχω, όμως, το δικαίωμα να εκφραστώ. Είμαι έτοιμος να αναλάβω την ευθύνη των πράξεων μου, όπως με έχουν διδάξει οι γονείς μου. Έπαιρνα κατά διαστήματα κοκαΐνη, αλλά ποτέ δεν ήμουν έμπορος ναρκωτικών, ούτε λάμβανα μεγάλες ποσότητες», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αλλά ο Ντάουμ μάζεψε τα κομμάτια και σηκώθηκε για άλλη μια φορά. Κέρδισε περισσότερους τίτλους στην Αυστρία και την Τουρκία, βοήθησε να επαναφέρει την Κολωνία πίσω στην Bundesliga και εξασφάλισε ότι θα διατηρήσουν τη θέση της στα μεγάλα σαλόνια της Γερμανίας. Και μέσα από κάθε εμπόδιο στην αξιοσημείωτη ζωή του, ο Νταουμ συνέχισε να επαναλαμβάνει αυτά τα λόγια: «Μπορεί να σκοντάψετε. Και ο αριθμός των πτώσεων δεν έχει σημασία. Το μόνο που έχει σημασία είναι πόσο συχνά σηκώνεστε ξανά».

Παρά το γεγονός ότι συμμετείχε στην υπόθεση της κοκαΐνης που οδήγησε στην απόλυσή του ως εθνικός προπονητής της Λεβερκούζεν το 2000, το αδάμαστο πνεύμα και η ικανότητα του Ντάουμ να ξανασηκωθεί επαινέστηκαν από τις αθλητικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής.

Η γκάφα στο Champions League

Οταν για πρώτη φορά του Κύπελλο Πρωταθλητριών πήρε τη γνωστή ονομασία σε όλους μας, Champions League,  ο Κριστόφ Νταούμ υπέπεσε σε... μεγάλη γκάφα. Στη ρεβάνς του υπέρ της 3-0 για τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης, απέναντι στη Λιντς, η Στουτγκάρδη παραδέχθηκε πως χρησιμοποίησε ξένο παίκτη χωρίς δικαίωμα συμμετοχής. Το σκορ του επαναληπτικού ήταν στο 4-1 υπέρ των «παγωνιών», όμως, λόγω του εκτός έδρας γκολ, η γερμανική ομάδα έπαιρνε την πρόκριση.

Ετσι, μετά από μεγάλη σύσκεψη η UEFA αποφάσισε τη διεξαγωγή και τρίτου παιχνιδιού και όχι αποκλεισμό της Στουτγκάρδης. Η Λιντς επικράτησε 2-1 και πήρε την πρόκριση, οδηγώντας σιγά – σιγά τον Νταούμ στην απόλυση.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!