«Ζαλίζουν» τα όρια των μισθών στην La Liga
i

© Imago

«Ζαλίζουν» τα όρια των μισθών στην La Liga

Νεφέλη Μπισμπίκη 10:35 - 14.09.2024

H La Liga συγκέντρωσε όλους τους συλλόγους για να ανακοινώσουν τα όρια των μισθών τους για αυτή την σεζόν , με κάποιους να παραμένουν σταθεροί, άλλους να αυξάνουν τις αποδοχές τους και άλλους να σπαταλούν περισσότερα από όσα έχουν.

Η μεταγραφική περίοδος έκλεισε, πολλές ομάδες έκαναν σωστές επιλογές και άλλες σπατάλησαν περισσότερα από όσο αντέχουν. Η Ισπανία ήταν στο επίκεντρο του μεταγραφικού παιχνιδιού αυτό το καλοκαίρι, με την Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα να πρωταγωνιστούν, η πρώτη με την απόκτηση του Κιλιάν Εμπαπέ και η δεύτερη με τις φήμες για την πενιχρή οικονομική της κατάσταση, με κάποιους παίκτες να φεύγουν για αυτόν τον λόγο, τον Ντάνι Όλμο όμως να έρχεται και τον Νίκο Γουίλιαμς να μην μπορεί να αποκτηθεί από τους «μπλαουγκράνα».

Η συγκέντρωση όλων των ομάδων της La Liga για να ανακοινώσουν ποιο είναι το μέγιστο ποσό χρημάτων που πρέπει να ξοδέψουν για να πληρώσουν τους παίκτες τους και το υπόλοιπο αθλητικό προσωπικό του συλλόγου, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν , ανέδειξαν την Ρεάλ Μαδρίτης νικήτρια. Η «Βασίλισσα» φαίνεται πως είναι «βασίλισσα» και στα οικονομικά , παραμένοντας στην ίδια θέση εδώ και αρκετά χρόνια, αφού μπορεί να δαπανήσει τα περισσότερα χρήματα για τις μεταγραφές παικτών και την πληρωμή τους, με το ανώτατο όριο να αγγίζει τα 755 εκατομμύρια ευρώ.

Τα οικονομικά της Μπαρτσελόνα τον τελευταίο καιρό έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα. Ήταν Ιούνιος μάλιστα όταν πάσχισε να φτάσει την κλίμα 1:1, δηλαδή να μπορεί να αγοράζει παίκτες με ένα ποσό ίσο με εκείνο των πωλήσεων. Μπορεί να ανέκαμψε κάπως, αφού το όριο που δήλωσε αυξήθηκε και την καθιστά στη δεύτερη θέση, με 426 εκατομμύρια ευρώ, αλλά υπάρχει ακόμα η άποψη πως ίσως δίνει περισσότερα από όσο χρειάζεται.

Την τριάδα συμπληρώνει η Ατλέτικο Μαδρίτης, με ανώτατο όριο τα 310 εκατομμύρια ευρώ. Μία ομάδα που σε αυτόν τον τομέα αναπτύσσεται ιδιαίτερα, ενώ φέτος το καλοκαίρι πραγματοποίησε την δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της, αυτή του Χούλιαν Άλβαρες από την Μάντσεστερ Σίτι με 95 εκατομμύρια.

Τα ποσά αυτά φυσικά προκαλούν «ζάλη» , αλλά μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται οι μισθοί των παικτών , του προπονητή, των βοηθών και όλου του υπόλοιπου προσωπικού μίας ομάδας. Ο υπολογισμός αυτού του ανώτατου ορίου, προέρχεται από τη διαφορά μεταξύ των εσόδων και την αποπληρωμή του χρέους που αναμένεται σε όλη τη σεζόν. Οι ομάδες θέτουν το δικό τους όριο αποδοχών, αλλά πρέπει πάντα να συμμορφώνεται με τους κανόνες του Οικονομικού Ελέγχου της LaLiga. Αν ένας σύλλογος το υπερβεί, θα πρέπει να διορθώσει την κατάσταση εξοικονομώντας χρήματα.