Λανουά για τη φάση του Μουκουντί: «Σε φυσική θέση κοντά στο σώμα του το χέρι, δεν υπάρχει πέναλτι» (vid)

Η φάση του Μουκουντί στο Λεβαδειακός - ΑΕΚ

i

© PS

Λανουά για τη φάση του Μουκουντί: «Σε φυσική θέση κοντά στο σώμα του το χέρι, δεν υπάρχει πέναλτι» (vid)

Κώστας Τόπας 10:02 - 03.09.2024 / Ανανεώθηκε: 10:28 - 03.09.2024

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Στεφάν Λανουά, ανέλυσε τις αμφισβητούμενες φάσεις της 3ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και της απόλυτης κατανόησης των κανονισμών από το φίλαθλο κοινό, ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Στεφάν Λανουά, συνεχίζει την εβδομαδιαία ανάλυση επιλεγμένων φάσεων από τις αναμετρήσεις της 3ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League.

Ο Γάλλος ανέλυσε τη φάση που ο Άρης ζήτησε πέναλτι στο ματς με τον Asteras AKTOR, τα όσα συνέβησαν στη Λιβαδειά στην αναμέτρηση της τοπικής ομάδας με τη ΑΕΚ, όπως επίσης και φάσεις από το Περιστέρι και το Ατρόμητος - ΠΑΟΚ.

Η ομοιότητα στο χέρι του Μουκουντί με αυτό του Κουκουρέγια - Τι εξήγηση είχε δώσει η UEFA για το «μη πέναλτι» του Ισπανού
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

20:11 - 01.09.2024

Η ομοιότητα στο χέρι του Μουκουντί με αυτό του Κουκουρέγια - Τι εξήγηση είχε δώσει η UEFA για το «μη πέναλτι» του Ισπανού

Μεγάλη ομοιότητα είχε το χέρι του Μουκουντί με εκείνο του Κουκουρέγια στο Ισπανία - Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Euro. Τότε όπου η UEFA είχε αναγκαστεί να δώσει εξήγηση, μετά τον σάλο που είχε προκληθεί.

Για το πέναλτι που ζήτησε ο Λεβαδειακός στη φάση με τον Μουκουντί ο Λανουά ανέφερε: «Σε αυτή την περίπτωση ο διαιτητής καταλόγισε κόρνερ. Αυτή είναι η απόφαση που περιμένουμε από τη στιγμή που ο αμυνόμενος αγγίζει την μπάλα με το χέρι μετά από εκτροπή αυτής. Πρώτα ακουμπάει στον μηρό του και μετά στο χέρι του, το οποίο είναι σε φυσική θέση κοντά στο σώμα του. Ο αμυνόμενος δεν προσπαθεί να κάνει το σώμα του αφύσικα μεγαλύτερο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος.

Για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Περιστέρι μεταξύ Ατρομήτου και ΠΑΟΚ και συγκεκριμένα για το ακυρωθέν γκολ του Ζίβκοβιτς, ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας ανέφερε: «Οταν επιτυγχάνεται ένα τέρμα το VAR ελέγχει τα περιστατικά που έχουν γίνει πριν την επίτευξή του. Σε αυτή την περίπτωση κατά την διεκδίκηση ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ με το νούμερο 21 (σ.σ Μπάμπα) διαπράττει παράβαση χτυπώντας με το χέρι του το πρόσωπο του αντιπάλου. Είναι μια απρόσεκτη διεκδίκηση. Το τέρμα πρέπει να ακυρωθεί και να καταλογιστεί φάουλ».

Οσον αφορά το πέναλτι του Ατρομήτου, ο Λανουά σχολίασε: «Σε αυτή την περίπτωση ο διαιτητής άφησε πλεονέκτημα, περιμένοντας την εξέλιξη της φάσης. Είχε καλή οπτική αλλά όντας σε καλή θέση αντιλήφθηκε ότι ένας επιτιθέμενος είχε την ευκαιρία να σκοράρει. Το πιο σημαντικό όφελος για τους επιτιθέμενους σε αυτή την περίπτωση είναι ο διαιτητής να καθυστερήσει τον καταλογισμό της παράβασης και να τους δώσει τη δυνατότητα να σκοράρουν. Δεν μπορεί μετά ο διαιτητής να επιστρέψει στην αρχική πτώση και να καταλογίσει φάουλ αφού έχει εκδηλωθεί η επίθεση.

Νωρίτερα, ο Γάλλος σχολίασε τη φάση όπου ο Άρης ζήτησε πέναλτι στον αγώνα με τον Asteras Aktor: «Ενα τέρμα θα πρέπει να ακυρώνεται εάν ο επιτιθέμενος σκοράρει με το χέρι ή αμέσως μετά από επαφή της μπάλας με το χέρι έστω κι ακούσια. Σε τέτοια περίπτωση ακόμα κι αν το τέρμα κατοχυρωθεί από τον διαιτητή, το VAR πρέπει να παρέμβει για να ακυρωθεί. Δεν χρειάζεται ανασκόπηση της φάσης από τον διαιτητή».

Παρακολουθήστε στο βίντεο που ακολουθεί τις περιπτώσεις που χρήζουν επιμορφωτικής αποσαφήνισης από τον κ. Λανουά:

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!