Με αρχαία μυθολογία οι εντυπωσιακές εμφανίσεις της Λατίνα - Η αναφορά στον Οδυσσέα και τη Κίρκη
i

© Twitter

Με αρχαία μυθολογία οι εντυπωσιακές εμφανίσεις της Λατίνα - Η αναφορά στον Οδυσσέα και τη Κίρκη

Sportal newsroom 08:41 - 18.07.2024 / Ανανεώθηκε: 08:41 - 18.07.2024

Με αναφορά στην Οδύσσεια του Ομήρου σχεδιάστηκαν οι φανέλες της ιταλικής ομάδας, Λατίνα, οι οποίες ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές.

Τις φανέλες για τη νέα σεζόν παρουσίασε η Λατίνα (ή Λατίνα Κάλτσιο όπως είναι το πλήρες όνομα), μία ομάδα η οποία αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Αυτή, λοιπόν, κατόρθωσε να αφήσει άναυδους τους φιλάθλους και αφορμή στάθηκαν οι εντυπωσιακές εμφανίσεις.

Αυτές είχαν αναφορά στην ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα στην Οδύσσεια του Ομήρου. Ειδικότερα, η φανέλα βασίστηκε στην Κίρκη και τον Οδυσσέα, σαν ενας φόρος τιμής προς το ακρωτήρι που φέρει το όνομα της πρώτης και εδρεύει στην Τόρε Πάολα. «Αφιέρωμα στη καταγωγή της λέξης Λατίνος και στο ακρωτήριο της Κίρκης, σύμβολο της ακτής του Πόντου.

Ο Όμηρος αφηγείται τη συνάντηση του Οδυσσέα με τη Μάγισσα Κίρκη στο δέκατο βιβλίο της Οδύσσειας. Το περίφημο επεισόδιο απεικονίζεται σε αρχαίο αγγείο του 5ου αιώνα π.Χ. που αποδίδεται στην Περσεφόνη», ανέφερε η εταιρεία «ezeta» η οποία και σχεδίασε τις νέες φανέλες.

Η λέξη «Λατίνος» και η σύνδεση με την Κίρκη

Η Κίρκη είναι περισσότερο γνωστή από την Οδύσσεια του Ομήρου, όπου περιγράφεται να ζει σε ένα μέγαρο στη μέση ενός ξέφωτου, σε ένα πυκνό δάσος, και να υφαίνει σε έναν τεράστιο αργαλειό. Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Οδυσσέα, τριγύρω υπήρχαν λιοντάρια και λύκοι, φαρμακωμένα θύματα της μαγείας της, που δεν ήταν επικίνδυνα για όσους επισκέπτονταν το μέρος. Εκεί έφθασαν ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του κατά την περιπλάνησή τους.

Τους πρώτους από αυτούς που την επισκέφθηκαν η Κίρκη προσκάλεσε σε γεύμα με φαγητά στα οποία είχε ρίξει κάποιο από τα μαγικά της φίλτρα. Μετά το φαγητό, τους άγγιξε με το μαγικό της ραβδάκι και τους μεταμόρφωσε σε χοίρους. Μόνο ο Ευρύλοχος, που την υποψιάσθηκε από την αρχή, γλίτωσε και ειδοποίησε τον Οδυσσέα και τους άλλους που είχαν μείνει στα πλοία τους. Ο Οδυσσέας ξεκίνησε να σώσει τα θύματα της Κίρκης.

Στο δρόμο τον πρόλαβε ο Ερμής και του είπε να προμηθευθεί το βοτάνι μώλυ για να μην έχει την ίδια τύχη. Έτσι και έγινε. Αφού τα μαγικά της Κίρκης απέτυχαν, η μάγισσα εξεπλάγη τόσο ώστε να ερωτευθεί τον Οδυσσέα και να συμφωνήσει να ξαναδώσει στους συντρόφους του την ανθρώπινη μορφή. Στη συνέχεια ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του παρέμειναν στο νησί της επί ένα έτος και μετά τους έδωσε οδηγίες πώς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, περιγράφοντάς τους δύο διαφορετικές πορείες.

Προς το τέλος του έργου του, Θεογονία, ο Ησίοδος γράφει ότι η Κίρκη γέννησε τρία παιδιά από τον Οδυσσέα: τον Άγριο, τον Λατίνο και τον Τηλέγονο. Τα δύο τελευταία, όταν μεγάλωσαν, βασίλευσαν επί των Τυρρηνών ή των Ετρούσκων.