Λίβερπουλ – Έβερτον: Το Μέρσεϊσαϊντ χωρίζεται στα δύο για 243η φορά
i

© Simon Stacpoole/Getty Images/Ideal Images

Λίβερπουλ – Έβερτον: Το Μέρσεϊσαϊντ χωρίζεται στα δύο για 243η φορά

Δημήτρης Χούπης 17:25 - 13.02.2023 / Ανανεώθηκε: 09:59 - 20.08.2024

Όταν αγωνίζονται η Λίβερπουλ με την Έβερτον όλα τα υπόλοιπα στην περιοχή... τελειώνουν.

Η Λίβερπουλ υποδέχεται την Έβερτον στο Anfield (13/2) για ένα ακόμα ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ θέλει να πάρει την νίκη, για να ξεκινήσει από την αρχή και για ένα νέο σερί θετικών αποτελεσμάτων, που θα την φέρει κοντά στην τετράδα. Αντίθετα η ομάδα του Σον Ντάις παλεύει με τον υποβιβασμό και θέλει οπωσδήποτε τη νίκη για να αποφύγει, έστω και προσωρινά του μπελάδες.

Πως το Anfield έφερε την δημιουργία ενός εκ των μεγαλύτερων ντέρμπι του κόσμου

Μία διαφορά μεταξύ των ανθρώπων των «ζαχαρωτών» για την αγορά του Anfield έφερε την ίδρυση της Λίβερπουλ και την δημιουργία του ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ. Η Έβερτον είχε ως έδρα το Anfield μέχρι που ο Τζον Χόουλντινγκ αγόρασε το οικόπεδο του γηπέδου από τον Τζον Όρελ και αύξησε το ενοίκιο, που πλήρωναν τα «ζαχαρωτά», με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν. Για να μην μείνει αχρησιμοποίητος ο χώρος ο Χόουλντιγνκ ίδρυσε την Λίβερπουλ το 1892.

Το πρώτο μεταξύ τους ντέρμπι

Στις 13 Οκτωβρίου του 1894 οι δύο ομάδες έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωπες στο «Goodison Park» μπροστά σε 44.000 θεατές. Ο αγώνας έληξε 3-0 υπέρ της Έβερτον, με τον Τομ ΜακΊνες να ανοίγει το σκορ για την ομάδα του στο 11΄ και τον Άλεξ Λατ και τον Τζακ Μπελ να διαμορφώνουν το τελικό 3-0.

Η τραγωδία του Χίλσμπορο και η κόντρα με την κυβέρνηση που τους έφερε πιο κοντά

Εκτός από τα πράγματα που τους χωρίζουν οι δύο ομάδες έχουν και κάτι που τους ενώνει. Το μίσος τους προς την αγγλική κυβέρνηση και την βασιλική οικογένεια. Οι κάτοικοι στην περιοχή του Λίβερπουλ ονομάζονται «Scousers». Κάπως έτσι αρκετοί από τους πολίτες της πόλης, όταν τους ρωτούν από που είναι απαντούν «Scouse not English», δηλαδή δεν θέλουν να τους λένε, ότι είναι Άγγλοι. Ο λόγος; Η αντιμετώπιση της κυβέρνησης προς την περιοχή κατά την διάρκεια των χρόνων, με αποκορύφωμα την τραγωδία του Χίλσμπορο το 1989, όταν η κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ είχε προσβάλλει την μνήμη των 97 νεκρών οπαδών της Λίβερπουλ.

Συγκεκριμένα οι «κόκκινοι» έπαιζαν στο Χίλσμπορο ενάντια στην Νότιγχαμ Φόρεστ για τον ημιτελικό του κυπέλλου Αγγλίας. Το λάθος και η απερισκεψία της αστυνομίας της περιοχής έφερε τον συνωστισμό στην κερκίδα των οπαδών της Λίβερπουλ, με αποτέλεσμα 97 από αυτούς να χάσουν την ζωής τους, έχοντας είτε ποδοπατηθεί είτε από δυσκολία στην αναπνοή, λόγω της πολυκοσμίας. Η κυβέρνηση της Αγγλίας τότε αντί να κατηγορήσει την αστυνομία της περιοχής, έριξε τις ευθύνες στους οπαδούς της Λίβερπουλ, ονομάζοντάς τους δολοφόνους, ενώ ορισμένα μέσα έκαναν προπαγάνδα, λέγοντας, ότι κάποιοι οπαδοί έκλεβαν τους νεκρούς και τους τραυματίες.

Η αντιμετώπιση αυτή έφερε την οργή των οπαδών της Λίβερπουλ, ακόμα και αυτών της Έβερτον. Το 2017 όταν μετά από 28 χρόνια τα θύματα δικαιώθηκαν, οπαδοί και των δύο ομάδων με κασκόλ στα χέρια τους, περίμεναν έξω από το Δημαρχείο της πόλης, για να μάθουν το αποτέλεσμα της δίκης, ενώ στο τέλος, όταν το έμαθαν, αγκαλιασμένοι τραγούδησαν το «You 'll Never Walk Alone». Ενδεικτικό του πόσο μισούσαν την πρώην Πρωθυπουργό της Αγγλίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, είναι ότι στην είδηση του θανάτους της το 2013, ο κόσμος της περιοχής είχε βγει στους δρόμους, τραγουδώντας: «You didn't when you lied, we don’t care that you died».

Τα ρεκόρ στα μεταξύ τους ντέρμπι

Μετά από 242 ντέρμπι λοιπόν η Λίβερπουλ έχει τον πρώτο λόγο στις νίκες. Συγκεκριμένα οι «κόκκινοι» έχουν 98 νίκες, η Έβερτον 67 και 77 αγώνες έχουν λήξει ισόπαλοι. Η μεγαλύτερη νίκη της Λίβερπουλ είναι 7-4, ενώ και οι δύο έχουν από μία εκτός έδρας νίκη με 5-0. Πρώτος σκόρερ των μεταξύ τους αγώνων είναι ο Ουαλός θρύλος της Λίβερπουλ, Ίαν Ρας, με 25 τέρματα, ενώ ο Ντίξι Ντιν της Έβερτον ακολουθεί με 19. Παράλληλα το 2020 το ντέρμπι έσπασε ρεκόρ τηλεθέασης στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Premier League, καθώς 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τον αγώνα. Τέλος από το 1992 και μετά το ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ είναι το παιχνίδι με τις περισσότερες κόκκινες κάρτες, 22 στον αριθμό.