Οι οπαδοί της Λίβερπουλ αποδοκίμασαν ξανά τον Εθνικό Ύμνο της Μεγάλης Βρετανίας (vid)

Οι οπαδοί της Λίβερπουλ αποδοκίμασαν ξανά τον Εθνικό Ύμνο της Μεγάλης Βρετανίας (vid)

Κώστας Τσιακλής • 10:37 - 07.05.2023 / Ανανεώθηκε: 16:32 - 14.08.2024

Οι οπαδοί της Λίβερπουλ επέλεξαν να μην τιμήσουν τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου και για ακόμα μια φορά αποδοκίμασαν έντονα τον Εθνικό Ύμνο της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Premier League με αφορμή τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου έδωσε οδηγία να ακουστεί ο Εθνικός Ύμνος της Μεγάλης Βρετανίας σε όλες τις αναμετρήσεις του Σαββάτου (06/05). Αυτό το γεγονός δεν συνοδεύτηκε μόνο από επευφημίες καθώς οι φίλοι της Λίβερπουλ εναντιώθηκαν ξανά απέναντι στο στέμμα και αποδοκίμασαν τον ύμνο.

Οι σχέσεις των φίλων της Λίβερπουλ και της Βασιλικής Οικογένειας δεν είναι και οι καλύτερες αφού οι οπαδοί των «κόκκινων» αποδοκιμάζουν σε κάθε ευκαιρία τον Εθνικό Ύμνο από τη δεκαετία του 1980 και έπειτα. Τότε ξεκίνησαν ως διαμαρτυρία ενάντια στο κατεστημένο, ιδιαίτερα κατά τη διαχειριζόμενη παρακμή της πόλης από την τότε συντηρητική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ οι αποτυχίες της κυβέρνησης μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο εδραίωσαν περαιτέρω αυτά τα συναισθήματα.

Αυτή η οργή κατά της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας ανάμεσα σε μια αριστερή πόλη και μια βάση οπαδών παραμένει ακόμα ζωντανή μέχρι και σήμερα και έτσι ο Εθνικός Ύμνος συνεχίζει να αποδοκιμάζεται όταν αγωνίζεται η Λίβερπουλ.

Ο Εθνικός Ύμνος ξεκίνησε να παίζει από τα μεγάφωνα λίγο πριν την έναρξη της αναμέτρησης της Λίβερπουλ κόντρα στη Μπρέντφορντ στο «Άνφιλντ» ωστόσο οι αποδοκιμασίες και τα συνθήματα ήταν τόσο δυνατά που τον έκαναν να μην γίνει καν αντιληπτός από τους τηλεοπτικούς δέκτες και όχι μόνο. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο δημοσιογράφος της Daily Mail, Ντέιβιντ Μάντοκ, ο οποίος δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την εν λόγω φράση:

«Δεν ήξερα καν ότι είχε ξεκινήσει ο ύμνος, τόσο δυνατές ήταν οι αποδοκιμασίες εδώ στο Άνφιλντ - και η πόλη του Λίβερπουλ μπορεί να είναι περήφανη για τους οπαδούς και περήφανη για το κίνητρό τους.....»!

Για το περιστατικό κλήθηκε να σχολιάσει και ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος ανέφερε: «Η θέση του συλλόγου είναι η δική μου θέση. Έχω πει μερικές φορές ότι αυτό είναι σίγουρα ένα θέμα για το οποίο δεν μπορώ να έχω σωστή γνώμη.

Είμαι από τη Γερμανία, δεν έχουμε βασιλιά ή βασίλισσα. Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Αγγλία, το σέβομαι πολύ. Όλοι όσοι θέλουν να το γιορτάσουν, να το γιορτάσουν, αλλά έχουμε ελευθερία για ελεύθερο λόγο. Ήταν ξεκάθαρο ότι αυτό θα συνέβαινε. Επιτρέπεται. Είναι εντάξει».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι οπαδοί της Λίβερπουλ είχαν σηκώσει και διάφορα πανό στα οποία έλεγαν ότι ο Βασιλιάς Κάρολος δεν είναι ο βασιλιάς τους ενώ σε κάποια άλλα αναγνώριζαν τον θρύλο της ομάδας, Κένι Νταγκλίς, ως τον βασιλιά. Πάντως ο αρχηγός της Λίβερπουλ, Τζόρνταν Χέντερσον, ήταν στον πάγκο και τραγούδησε τον Εθνικό Ύμνο.