Σοκάρει οπαδός για το Μαρσέιγ - Λυών: «Νόμιζα θα πεθάνω, χαιρετούσαν ναζιστικά κι έδειχναν διαβατήρια φωνάζοντας “βρώμικοι Άραβες”»

Σοκάρει οπαδός για το Μαρσέιγ - Λυών: «Νόμιζα θα πεθάνω, χαιρετούσαν ναζιστικά κι έδειχναν διαβατήρια φωνάζοντας “βρώμικοι Άραβες”»

Γιώργος Σακελλαρίου 15:36 - 01.11.2023 / Ανανεώθηκε: 12:18 - 14.08.2024

Ένας οπαδός της Λυών περιέγραψε όσα έζησε στο Βελοντρόμ από την επίθεση των οπαδών της Μαρσέιγ κι αναφέρθηκε σε ρατσιστική συμπεριφορά των φιλοξενούμενων.

Ένας οπαδός της Λυών προχώρησε σε σοκαριστικές αποκαλύψεις.

Περιέγραψε όσα έζησε στην εκδρομή που έκανε με τους συνοπαδούς του στη Μασσαλία για το ντέρμπι της δέκατης αγωνιστικής της Ligue 1.

Από τις πέτρες στον τεχνικό των φιλιξενούμενων Φάμπιο Γκρόσο, που εκτόξευσαν οπαδοί της Μαρσέιγ, αντιπάλου της ΑΕΚ στο Europa League μέχρι και σε ρατσιστικές προσβολές από την εξέδρα των φιλοξενούμενων.

Ο Μάικ Τανζί, όπως ονομάζεται ο οπαδός της Λυών δήλωσε σε εκπομπή του RMC:

«Φτάσαμε στον διάσημο δρόμο που είναι υπό κατασκευή, άρα υπήρχαν πέτρες και τσιμέντο παντού. Τα βλέπαμε και λέμε από μέσα μας ότι είμαστε νεκροί. Ήμουν λίγο πιο πίσω και είδα ότι ο πρώτος στο πούλμαν τραυματίστηκε. Ήταν ήδη ένα χάος. Ήμασταν σε αδιέξοδο και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα.

Αν κατεβαίναμε θα ήμασταν νεκροί, οπότε μείναμε στο λεωφορείο. Μένουμε στο λεωφορείο και μας λιθοβολούν από όλες τις πλευρές, πραγματικά από όλες τις πλευρές. Όλοι προστατεύαμε τον εαυτό μας και δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα. Είχε διάρκεια τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα η επίθεση. Προσωπικά νόμιζα ότι θα πεθάνω. Ήταν τεράστιες πέτρες. Τα παράθυρα του λεωφορείου μου έσπασαν και υπήρχαν τραυματισμοί, αλλά ευτυχώς τίποτα σοβαρό. Αλλά κάποιος θα μπορούσε να είχε δεχθεί πέτρα στο κεφάλι και να πεθάνει.

Διοργανώθηκαν τρεις εκδρομές. Από τους Bad Gones, από το Virage Sud de Lyon 1950 κι αυτό που οργανώθηκε από την OL Voyages. Λίγο πριν φτάσουμε στην πλατεία Ganay είδαμε άνδρες ασφαλείας να εμποδίζουν τους οπαδούς της Μαρσέιγ.

Μπήκαμε σε έναν υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Εκεί, νόμιζα ότι θα πέθαινα πραγματικά. Τα παράθυρα είχαν σπάσει όλα και ήταν εύκολο να μας πετάξουν μία βόμβα καπνού στο λεωφορείο. Ήταν σε απόσταση 2-3 μέτρων 300 οπαδοί της Μαρσέιγ με κουκούλες. Μας περίμεναν ξεκάθαρα.

Είδα αστυνομικούς από τη δημοτική αστυνομία της Μασσαλίας να μας κάνουν άσχημες χειρονομίες. Τους είδα με τα μάτια μου».

Ο ίδιος οπαδός, όμως, στη συνέχεια περιέγραψε και τι έγινε στην εξέδρα που ήταν οι φίλοι της δικής του ομάδας: «Φωνάζαμε συνεχώς υβριστικά συνθήματα για τους Μασσαλούς. Υπήρχαν άφθονες γαλλικές σημαίες. Είδα ναζιστικούς χαιρετισμούς. Άκουσα να λένε “μαλ… μουσουλμάνοι”, “βρώμικοι Άραβες”. Αυτοί που τα φώναζαν ήταν στο λεωφορείο της Λυών του 1950. Το πρώτο λεωφορείο της πομπής. Κανείς δεν είπε τίποτα στην εξέδραμ γιατί είναι πλειονότητα. Αν ανοίξει κανείς το στόμα του, θα τον σκοτώσουν.

Η Μασσαλία γι’ αυτούς δεν είναι η Γαλλία, αλλά Αλγερία, Αφρική. Οι μισοί συμπεριφέρονταν ρατσιστικά. Έδειχναν διαβατήρια κι έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς. Η γαλλική σημαία είναι συνήθως κατά τη διάρκεια των Κυπέλλων Ευρώπης, όταν εκπροσωπούμε τη Γαλλία. Αλλά για τους οπαδούς της Λυών η Μασσαλία δεν είναι Γαλλία. Γι’ αυτό φώναζαν η Γαλλία στους Γάλλους...».