Λιλ: Μια «μηχανή» που ξέρει πότε να πουλάει και να βγάζει χρήματα ασταμάτητα

Λένι Γιόρο

Λιλ: Μια «μηχανή» που ξέρει πότε να πουλάει και να βγάζει χρήματα ασταμάτητα

Κώστας Τόπας 12:39 - 19.07.2024

Με την πώληση του Γιόρο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λιλ απέδειξε γι' ακόμη μία φορά ότι είναι μία ομάδα η οποία ξέρει πώς να πουλάει τα αστέρια τους σε χρυσή τιμή.

Όταν σκεφτόμαστε συλλόγους που αγοράζουν φτηνά και πουλάνε πολύ ακριβά τα τελευταία χρόνια, ομάδες όπως η Μπενφίκα, η Πόρτο, η Ντόρτμουντ, η Μπράιτον έρχονται στο μυαλό όλων. Αλλά λίγοι σκέφτονται κάποια που πουλάει σε χρυσή τιμή τα τελευταία χρόνια. Μία από αυτές είναι η Λιλ, η οποία έχει δείξει την τελευταία δεκαετία ότι είναι ένας εξαιρετικά ανταγωνιστικός σύλλογος, ακόμη και όταν οι «μεγάλοι» της Ευρώπης πηγαίνουν να κλέψουν μερικά από τα καλύτερα μαργαριτάρια στην Ευρώπη. Τελευταίο παράδειγμα, αυτό του Λένι Γιόρο.

Ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός για τον οποίο πάλευε η μισή Ευρώπη τελικά κατέληξε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ, αν συνυπολογίσουμε τα μπόνους, ένα εξαιρετικό ποσό για έναν αμυντικό που είναι μόλις 18 χρονών και που θα μπορούσε να φύγει την επόμενη σεζόν ως ελεύθερος. Στο τέλος, όμως η Λίλ έδειξε πως ξέρει πώς να πουλάει για το σωστό ποσό και τη σωστή στιγμή. Όμως η πώληση του Γιόρο στη Γιουνάιτεντ δεν είναι καν ανάμεσα στις δύο πρώτες από τις πιο ακριβές που έχει κάνει η Λιλ τα τελευταία χρόνια.

Ο Γιόρο διεκδικεί ένα περίφημο βραβείο που δεν κέρδισε ποτέ ο Κριστιάνο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
PREMIER LEAGUE

10:50 - 19.07.2024

Ο Γιόρο διεκδικεί ένα περίφημο βραβείο που δεν κέρδισε ποτέ ο Κριστιάνο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Λένι Γιόρο διεκδικεί ένα κορυφαίο βραβείο, το οποίο δεν κατάφερε να κερδίσει ποτέ ο Κριστιάνο Ρονάλντο, μετά την μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Αν εξετάσουμε τις δέκα πρώτες μεταγραφές, η Λιλ έχει γεμίσει τα ταμεία της με σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ στις δέκα πιο ακριβές πωλήσεις της ιστορίας της . Όλα αυτά έχουν συμβεί τα τελευταία 15 χρόνια. Η «φθηνότερη» πώληση ήταν ο Τιάγκο Μέντες στη Λυών το 2019 για 22 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Λεάο και ο Αζάρ και οι υπόλοιπες ακριβές πωλήσεις

Ακολουθούν οι Γκάμπριελ (στην Άρσεναλ το 2020 για 26 εκατομμύρια ευρώ), Κάρλος Μπαλέμπα (στη Μπράιτον το 2023 για 27 εκατ. ευρώ), Ραφαέλ Λεάο (στη Μίλαν το 2019 για 35 εκατ. ευρώ), Αμαντού Ονάνα (στην Έβερτον το 2022 για 40 εκατ. ευρώ με μπόνους), τον Εντέν Αζάρ (στην Τσέλσι το 2012 για 40 εκατ. ευρώ) και τον Σβεν Μπότμαν (στη Νιούκαστλ το 2022 για άλλα 40 εκατ. ευρώ). Εκπλήσσει βέβαια ότι από όλους αυτούς πουλήθηκε με μόλις 40 εκατομμύρια ευρώ ο πιο ποιοτικός παίκτης του συλλόγου εδώ και πολλά χρόνια, ο Εντέν Αζάρ.

Και, μπροστά του, υπάρχουν τρεις πολύ ακριβότερες πωλήσεις. Είναι αλήθεια ότι, από το 2012, έχουν πληρωθεί πραγματικά φρικαλεότητες για παίκτες που αργότερα φάνηκε ότι δεν άξιζαν τον κόπο. Συνεχίζοντας με τη λίστα. Ο τρίτος στη διαμάχη είναι ο προαναφερόμενος Γιόρο, ο οποίος εντάχθηκε στη Γιουνάιτεντ για 70 εκατομμύρια ευρώ.

Ο δεύτερος είναι ο Νίκολας Πέπε, ένας πολύ γρήγορος εξτρέμ που έφτασε στην Άρσεναλ το 2019 για 80 εκατομμύρια ευρώ. Μια αποτυχία για τους «κανονιέρηδες» που βρίσκεται τώρα στην Τουρκία. Και τέλος, η πιο ακριβή πώληση στην ιστορία της Λιλ, που είναι ο Βίκτορ Οσίμεν. Ο Νιγηριανός έφυγε από τη Γαλλία το 2020 για περισσότερα από 81 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ σταθερών και μεταβλητών για να πάει στη Νάπολι.

Μια επέμβαση που μακροπρόθεσμα ήταν πολύ ωφέλιμη για τον σύλλογο αφού γέμισε τα ταμεία και, από την άλλη, αναμένεται να είναι πολύ ακριβότερη πώληση αυτό το καλοκαίρι, μιας και ο Οσίμεν οδεύει προς την Παρί Σεν Ζερμέν. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Λιλ ήξερε πώς να πουλάει τους καλύτερους παίκτες της και ότι, μετά από συλλόγους όπως η Μπενφίκα ή η Ντόρτμουντ, τοποθετείται εξ ορισμού ως ένας από τους συλλόγους που πωλούν.