Το ματς που ο Λιούμπισιτς χρειάστηκε να παίξει (και) φορ!

Ρόμπερτ Λιούμπισιτς

i

PrtScr

Το ματς που ο Λιούμπισιτς χρειάστηκε να παίξει (και) φορ!

Κώστας Τόπας 13:32 - 31.01.2024 / Ανανεώθηκε: 10:14 - 14.08.2024

Ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς εκτός από τον άξονα και το αριστερό άκρο της άμυνας, έχει χρειαστεί να αγωνιστεί και στην «αιχμή του δόρατος».

Όταν μετακόμισε στην Κροατία για λογαριασμό της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ο Λιούμπισιτς ήταν ένα συνηθισμένο «εξάρι» ή «οκτάρι». Σήμερα, μπορεί να αγωνιστεί και στη θέση του αριστερού μπακ, αν και αρχικά χρειάστηκε κάποια πίεση από τον προπονητή της Ντιναμό, Άντε Τσάτσιτς.

«Στην αρχή ήταν ασυνήθιστο να παίζεις σε διαφορετική θέση και αλλαγή. Στην αρχή, δεν ήξερα πόσα σπριντ κάνεις σε ένα παιχνίδι ως αριστερό μπακ ή ότι πρέπει να σκεφτείς πολύ περισσότερο την τοποθέτηση του αντιπάλου, αλλά και τη δική σου θέση. Αλλά τώρα μου αρέσει πολύ η θέση», είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του, το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ.

Ο κόουτς Τσάτσιτς είδε γρήγορα ότι ο Λιούμπισιτς είχε τα προσόντα του αριστερού μπακ και τον έβαλε σε αυτή τη θέση στα προκριματικά για τη φάση των ομίλων του Champions League, όπου ο 24χρονος ήξερε αμέσως πώς να εντυπωσιάσει. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί, μετά την πρόκριση της Ντιναμό, ο Λιούμπισιτς ήταν ο πολυτιμότερος της ομάδας του. Μάλιστα, τότε είχε κυριαρχήσει στην αριστερή πλευρά στη νίκη με 1-0 εναντίον της Τσέλσι την πρώτη αγωνιστική, και μάλιστα σημείωσε το πρώτο του γκολ στο Champions League εναντίον της Σάλτσμπουργκ.

Πρόκειται για έναν ευφυή και με προσωπικότητα ποιοτικό μέσο, στον οποίο μπορεί να αναθέσεις πολλούς, διαφορετικούς και ιδιαίτερα απαιτητικούς ρόλους στο παιχνίδι του. Είναι πολύ ισορροπημένος μεταξύ ανασταλτικής και δημιουργικής ικανότητας, σχετικά γρήγορος, πολύ ενεργειακός, με καλή σωματοδομή και καλές επαφές. Μόνο που στο παρελθόν, εκτός από τη μεσαία γραμμή ή το αριστερό άκρο της άμυνας, ο 24χρονος Αυστριακός χρειάστηκε να αγωνιστεί και στην «αιχμή του δόρατος».

Το ημερολόγιο έγραφε 28 Σεπτεμβρίου του 2019. Τότε, ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς φορούσε τη φανέλα της Ζανκτ Πέλτεν. Για την 9η αγωνιστική της αυστριακής Bundesliga, ο 24χρονος άσος πήρε τη φανέλα με το... εννέα και αγωνίστηκε στην κορυφή της επίθεσης, σε σύστημα 4-2-3-1. Επαιξε 53' λεπτά προτού, γίνει αλλαγή, αφήνοντας ωστόσο θετικές εντυπώσεις χάρη στο πρέσιγνκ που προκαλούσε στην αντίπαλη άμυνα, αγωνιζόμενος σε μία θέση «άγνωστη» για εκείνον.

Για την ιστορία, ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς έχει αγωνιστεί: 

-82 φορές ως κεντρικός χαφ (10 γκολ - 17 ασίστ)

-45 φορές ως αριστερός μπακ (3 γκολ - 6 ασίστ)

-32 φορές ως αμυντικό χαφ (5 γκολ - 2 ασίστ)

-11 φορές ως αριστερός μέσος 

-7 φορές ως επιθετικός χαφ (1 γκολ)

-2 φορές ως δεξιός μέσος (1 ασίστ)

-1 φορά ως σέντερ φορ