Γιατί οι περιπτώσεις Μπάλντοκ, Χατζηδιάκου, Ζαφείρη δεν λογίζονται ως «Έλληνες» για την UEFA
i

© Intime - Imago

Γιατί οι περιπτώσεις Μπάλντοκ, Χατζηδιάκου, Ζαφείρη δεν λογίζονται ως «Έλληνες» για την UEFA

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 14:06 - 01.09.2024 / Ανανεώθηκε: 14:06 - 01.09.2024

Ο λόγος που οι Μπάλντοκ, Χατζηδιάκος και Ζαφείρης δεν λογίζονται ως «γηγενείς» και δεν πιάνουν θέση Έλληνα στη λίστα της UEFA.

Τα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων ολοκληρώθηκαν, ακολούθησε η κλήρωση και η γνωστοποίηση του αναλυτικού προγράμματος και τώρα αυτό που μένει είναι οι ομάδες να δηλώσουν τη λίστα στην UEFA με τους ποδοσφαιριστές που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη League Phase. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στο επίκεντρο βρίσκεται η συζήτηση που αφορά τους κανονισμούς και τους περιορισμούς αναφορικά με την 25άδα που δηλώνουν οι σύλλογοι.

Για παράδειγμα, ο Μπάλντοκ του Παναθηναϊκού, ο Χατζηδιάκος που βρίσκεται προ των πυλών της Τούμπας αλλά και ο Χρήστος Ζαφείρης της Σλάβια Πράγας που πήρε την απόφαση να εκπροσωπήσει την Εθνική Ελλάδας, στη λίστα της UEFA δεν θα λογίζονται ως «Έλληνες» και θα πιάνουν θέση ξένου.

Ωστόσο πάμε να το αναλύσουμε από την αρχή. Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να δηλώσει 25 ποδοσφαιριστές στην Α’ λίστα της. Εξ αυτών, τουλάχιστον οι 8 πρέπει να είναι «γηγενείς». Η UEFA θεωρεί ως γηγενή έναν «locally trained player». Αυτό σημαίνει πως ο ποδοσφαιριστής πρέπει να έχει προπονηθεί σε ομάδα της χώρας για τουλάχιστον 3 χρόνια μεταξύ των 15 και των 21 ετών. Για κάθε έναν λιγότερο παίκτη που δηλώνεται ως «γηγενής», αφαιρείται μια θέση στην Α’ λίστα. Αν πχ μια ομάδα έχει δηλώσει ως γηγενείς 6 παίκτες, τότε μπορεί να δηλώσει συνολικά 23 ποδοσφαιριστές στη λίστα Α.

Σούπερ Λιγκ 2024-25 με σούπερ αποδόσεις για τα φαβορί του τίτλου!
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

11:34 - 29.08.2024

Σούπερ Λιγκ 2024-25 με σούπερ αποδόσεις για τα φαβορί του τίτλου!

Εν Ελλάδι υπάρχουν πέντε, λεγόμενες μεγάλες, ομάδες (μαζί με τον Αρη) αλλά τέσσερις διεκδικούν ετησίως τον τίτλο, ως είδαμε και πέρυσι, σε μια σεζόν… θρίλερ που ανέδειξε πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ.

Οι δυο κατηγορίες γηγενών

Οι «γηγενείς» χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι οι ποδοσφαιριστές που ανήκαν στην ομάδα για τουλάχιστον 3 χρόνια μεταξύ των 15 και των 21 ετών. Η δεύτερη είναι οι ποδοσφαιριστές που ανήκαν σε άλλες ομάδες της ίδιας ομοσπονδίας με την ομάδα που δηλώνει ευρωπαϊκή λίστα για τουλάχιστον 3 χρόνια μεταξύ των 15 και των 21 ετών. Η ιδιαιτερότητα είναι η εξής: Στην 8άδα των γηγενών δεν μπορούν να προσμετρηθούν παραπάνω από 4 ποδοσφαιριστές που ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία (έχουν προπονηθεί σε άλλες ομάδες).

Το παράδειγμα με ξένους γηγενείς και Έλληνες μη γηγενείς

Σύμφωνα με τον κανονισμό της UEFA, ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει τρία χρόνια σε Ελληνική ομάδα από τα 15 του ως τα 21 του, δεν μπορεί να θεωρηθεί γηγενής για μια Ελληνική ομάδα. Στην κατηγορία των Ελλήνων αλλά μη γηγενών ανήκουν πχ ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, αλλά και οι Μπάλντοκ και Χατζηδιάκος, που είναι πιθανόν να αγωνιστούν στο League Stage του Conference και Europa League αντίστοιχα με τις φανέλες του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!