Ο «μαέστρος» Μόντριτς είναι το «Α» και το «Ω» της Ρεάλ! (vids)

Λούκα Μόντριτς

i

©Photo by Richard Callis/Eurasia Sport Images/Getty Images/Ideal Images

Ο «μαέστρος» Μόντριτς είναι το «Α» και το «Ω» της Ρεάλ! (vids)

Κώστας Τόπας 10:16 - 22.02.2023 / Ανανεώθηκε: 09:48 - 20.08.2024

Ηγέτης, μαέστρος, μάγος. Τρεις λέξεις οι οποίες χαρακτηρίζουν απόλυτα τον Λούκα Μόντριτς, ειδικά μετά την νέα και καταπληκτική εμφάνιση που πραγματοποίησε με την Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στην Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ».

Με μπροστάρη τον Λούκα Μόντριτς η Ρεάλ Μαδρίτης κατάφερε να επικρατήσει με 5-2 της Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ» και να βρίσκεται πλέον με το ένα πόδι στους «8» του Champions League. O Kροάτης μέσος των «μερένχες», αν και διανύει το 37ο έτος της ηλικίας του, έκανε το ματς της ζωής του, βοηθώντας τα μέγιστα ώστε η ομάδα του να φύγει από το Νησί με το πολυπόθητο τρίποντο. Μπορεί στο τέλος του αγώνα με τους «Reds» να μην πήρε κι επίσημα τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη, άλλα όλοι αναγνωρίζουν τη συνεισφορά του στο ματς.

Σε ακόμη ένα παιχνίδι, ο Λούκα Μόντριτς με τις απίθανες κινήσεις του στον χώρο παρέδωσε μαθήματα για το πώς πρέπει να στέκεται ένας κεντρικός μέσος στον αγωνιστικό χώρο. Η φρεσκάδα του στο χορτάρι, η εξυπνάδα του και οι απίθανες δημιουργίες του. Τα λόγια στερεύουν μπροστά σε μια τόσο μεγάλη προσωπικότητα. Από τα δικά του πόδια ξεκίνησαν τα τρία τελευταία τέρματα των Μαδριλένων, ενώ έκανε κουμάντο στη μεσαία γραμμή και με τη συμβολή των Καμαβινγκά και Βαλβέρδε έσβησε την απουσία των Κρόος και Τσουαμενί. Στο 87ο λεπτό έχοντας σαρώσει τα πάντα στο διάβα του αντικαταστάθηκε από τον Γερμανό χαφ.

Εκείνη τη στιγμή έκανε το «Άνφιλντ» να σηκωθεί στο πόδι. Συγκεκριμένα, όταν ο Κάρλο Αντσελότι αποφάσισε να αποσύρει τον Κροάτη μέσο και τον Καρίμ Μπενζεμά από το ματς στο 87', τότε το κοινό της Λίβερπουλ σηκώθηκε από τις θέσεις του και ξεκίνησε να χειροκροτήσει τους δύο μοναδικούς ποδοσφαιριστές που έχουν κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα στην… εποχή του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο. Κι όλα αυτά σε μια βραδιά όπου η Ρεάλ Μαδρίτης έγινε η δεύτερη ομάδα τα τελευταία 70 χρόνια που κατάφερε να πετύχει πέντε τέρματα στο «Άνφιλντ» κόντρα στη Λίβερπουλ και η πρώτη εκτός Νησιού.

Από την πλευρά του ο Μόντριτς ανταπέδωσε το χειροκρότημα κι αποχώρησε από το τερέν έχοντας μία ασίστ, τέσσερις ντρίμπλες, δύο ευκαιρίες για γκολ που δημιούργησε, 86.2% ευστοχία στις μεταβιβάσεις του κι έξι κερδισμένες μονομαχίες. Ολα αυτά στα 37 του χρόνια! 

Για πάντα στη Μαδρίτη γιατί το αξίζει

Ο Λούκα Μόντριτς δεν έχει ανανεώσει το συμβόλαιό του με την Ρεάλ Μαδρίτης και εξαιτίας της καθυστέρησης που έχει πάρει το θέμα έχουν δημιουργηθεί σενάρια που θέλουν τους Μαδριλένους να έχουν αφήσει πίσω την υπόθεση του Κροάτη μέσου, λόγω Τζουντ Μπέλιγχαμ. Οι Μαδριλένοι έχουν στο στόχαστρό τους, τον νεαρό Άγγλο αστέρα κι αυτό όπως φαίνεται επηρεάζει την ανανέωση του Μόντριτς. Ο ίδιος πάντως δεν φάνηκε να ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέλλον του και τόνισε πως θέλει να κερδίσει με την αξία του μια νέα πρόταση ανανέωσης από τον σύλλογο της καρδιάς του.

«Δεν έχω μιλήσει ακόμα με τον σύλλογο. Είμαι πολύ ήρεμος. Κάθε φορά που μου κάνουν την ερώτηση, απαντώ πάντα το ίδιο: Νιώθω καλά και θέλω να μείνω στη Ρεάλ Μαδρίτης. Αλλά πρέπει να μιλήσω με τον σύλλογο, να δω τι πιστεύουν και θα δούμε. Θέλω να συνεχίσω γιατί το αξίζω, όχι επειδή μου προσφέρουν ανανέωση. Δεν τα έχω παρατήσει ποτέ στη ζωή μου και δεν πρόκειται να συμβεί τώρα. Ό,τι και να συμβεί, τίποτα δεν θα αλλάξει τη σχέση μου με τη Ρεάλ Μαδρίτης, είναι ο σύλλογος της ζωής μου» ήταν τα λόγια του.

Η σκληρή πλευρά της ζωής…

Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν ήταν εύκολος και ούτε στρωμένος με ροδοπέταλα για τον Λούκα Μόντριτς. Στο έκτο έτος της ηλικίας του, ο Κροάτης μέσος αναγκάστηκε να βιώσει τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής. Οταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία το 1991, ο αστέρας της Ρεάλ Μαδρίτης αναγκάστηκε με τη μητέρα του να δώσει σκληρό αγώνα για να επιβιώσουν. Ολα αυτά χωρίς την παρουσία του πατέρα του ο οποίος ενσωματώθηκε στον στρατό της Κροατίας. Οι πρώτες του αναμνήσεις ήταν η δολοφονία του παππού του από Σέρβους εθνικιστές, με το πατρικό του σπίτι να καίγεται ολοσχερώς. Το κατάλυμα που ζούσε μαζί με την μητέρα του, ήταν ακατάλληλο δίχως νερό και ηλεκτρισμό. Εκεί που έβρισκε παρηγοριά ήταν σε μια αλάνα της γειτονιάς του στο Μόντριτσι, παίζοντας μπάλα. Ονειρό του να παίξει ποδόσφαιρο σε κάποια ομάδα. Αλλά δεν ήταν εύκολο για έναν σύλλογο να τον εντάξει στο δυναμικό του, εξαιτίας του σωματότυπου του.

Τελικά, η Ζαντάρ ήταν εκείνη η οποία αποφάσισε να τον «αγκαλιάσει» και να τον βάλει στις Ακαδημίες της. Ακόμα κι εκεί όμως, ο Μόντριτς τα βρήκε σκούρα καθώς είχε σκληρή αντιμετώπιση τόσο από τους προπονητές του όσο κι από τους συμπαίκτες του. Από την άλλη όμως είχε τον πατέρα του, ο οποίος δεν σταμάτησε ποτέ να τον πιστεύει και να τον ενθαρρύνει για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Μία μέρα πήρε την απόφαση να του κατασκευάσει επικαλαμίδες από ξύλο, ώστε να αντέχει τις σκληρές προπονήσεις.

Στα 15 του η Ντιναμό Ζάγκρεμπ εκτίμησε το ταλέντο του και του προσέφερε το πρώτο του συμβόλαιο. Δεν χρειάστηκαν πολλά χρόνια ώστε να γίνει βασικός και αναντικατάστατος των Κροατών. Ακολούθησε η Τότεναμ, η οποία έβγαλε από τα ταμεία της 21 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Τα τέσσερα χρόνια τα οποία αγωνίστηκε με τη φανέλα των «σπιρουνιών», ήταν αρκετά για να τον ξεχωρίσουν αλλά και το πιο σημαντικό, να τον αγαπήσουν για το ήθος του. 

Το 2012 η Ρεάλ τον ένταξε στο δυναμικό της κι έκτοτε τρίβει τα χέρια της με τον Λούκα Μόντριτς, ο οποίος άνοιξε και το πιο σημαντικό κομμάτι. Όχι μόνο της ζωής του, αλλά και της ιστορίας της Ρεάλ. Αφού η προσφορά του στη «Βασίλισσα», δε συγκρίνεται. Στους «μερένχες» έχει κλείσει μια δεκαετία και μεταξύ άλλων έχει καταφέρει να πανηγυρίσει πέντε Champions League, τρία πρωταθλήματα Ισπανίας, ένα Κύπελλο Ισπανίας, τέσσερα UEFA Super Cup, τέσσερα Super Cup Ισπανίας αλλά και την Χρυσή Μπάλα το 2018.