Πακετά: Στήσιμο αγώνων, ένα κινητό τηλέφωνο στα σκουπίδια και ο καλύτερος δικηγόρος για να αποφύγει ισόβια απαγόρευση από το ποδόσφαιρο

Ο Λούκας Πακετά - Φωτ. IMAGO

Πακετά: Στήσιμο αγώνων, ένα κινητό τηλέφωνο στα σκουπίδια και ο καλύτερος δικηγόρος για να αποφύγει ισόβια απαγόρευση από το ποδόσφαιρο

Κώστας Τόπας 10:29 - 13.10.2024 / Ανανεώθηκε: 10:31 - 13.10.2024

Ο αστέρας της Γουέστ Χαμ, Λούκας Πακετά κατηγορούμενος για παράνομο στοιχηματισμό, ενδέχεται να τιμωρηθεί με πρωτοφανή τρόπο στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Το χάος στην Premier League με την «υπόθεση Πακετά» είναι μνημειώδες. Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία ζητά ισόβια αποκλεισμό του Βραζιλιάνου αστέρα για στημένους αγώνες, τον κατηγορεί τώρα για δύο ακόμη κατηγορίες για παρεμπόδιση της έρευνας. Η Γουέστ Χαμ εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι συνέπειες δεν είναι μη αναστρέψιμες.

Ο Βραζιλιάνος μέσος έχει ανοιχτή έρευνα για φερόμενη συμμετοχή σε αθλητικά στοιχήματα. Τουλάχιστον, κατηγορείται ότι δέχθηκε σκόπιμα κίτρινες κάρτες σε τέσσερις επίσημους αγώνες πρωταθλήματος σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τις αγορές στοιχημάτων και αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με ακρόαση τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η FA υποστηρίζει ότι ο Πακετά πήρε επίτηδες κάρτες στους αγώνες εναντίον της Λέστερ (12 Νοεμβρίου 2022), της Άστον Βίλα (12 Μαρτίου 2023), της Λιντς (21 Μαΐου 2023) και της Μπόρνμουθ (12 Αυγούστου 2023) έτσι ώστε (και) οι φίλοι του θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα στοιχήματα που τοποθετήθηκαν στην κίτρινη κάρτα που έλαβε. Περίπου 60 άτομα στη Βραζιλία λέγεται ότι έχουν στοιχηματίσει μεταξύ επτά και 400 λιρών, με συνολικά κέρδη 100.000 λίρες.

Το μυστήριο με το τηλέφωνο

Ο Πακετά αρνιόταν πάντα όλες τις κατηγορίες εναντίον του και ξεκαθάρισε ότι «θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για να καθαρίσω το όνομά μου», σύμφωνα με την Daily Mail. Η FA κατάσχεσε το τηλέφωνό του για δύο μήνες πέρυσι, ενώ οι ερευνητές εξέτασαν τα μηνύματα, τις κλήσεις και το τραπεζικό ιστορικό του, κατά τη διάρκεια της οποίας αγόρασε ένα νέο κινητό. Τελικά του επεστράφη, αλλά ανακτήθηκε αργότερα επειδή οι ερευνητές ήθελαν να ελέγξουν περισσότερες λεπτομέρειες. Το πρόβλημα είναι ότι ο παίκτης το είχε πετάξει και δεν το βρήκε.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η Γουέστ Χαμ εστιάζει όλες τις προσπάθειές της στο να «σώσει» τον παίκτη της, ένα από τα αστέρια της ομάδας, ενσωματώνοντας έναν δικηγόρο υψηλού προφίλ που έχει ήδη κερδίσει την Premier League δύο φορές σε προηγούμενες υποθέσεις: Τον Νικ ΝτεΜάρκο.

Τους επόμενους μήνες θα υπάρξει μια ποινή, η οποία θα μπορούσε να τερματίσει αυτομάτως την καριέρα του στα 27 του χρόνια. Αν καταδικαζόταν, θα του επιβάλλονταν κυρώσεις μόνο στην Αγγλία, αλλά δεν θα ήταν περίεργο αν η FIFA επέκτεινε την τιμωρία παγκοσμίως.