Αυτό θα είναι το νέο «παλάτι» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που θα κοστίσει δύο δισ. ευρώ!

Το νέο «Ολντ Τράφορντ» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Φωτ. IMAGO

Αυτό θα είναι το νέο «παλάτι» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που θα κοστίσει δύο δισ. ευρώ!

Κώστας Τόπας 15:44 - 27.09.2024

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ετοιμάζεται να μπει σε νέα «εποχή», δημιουργώντας το νέο της «παλάτι» το οποίο θα κοστίσει περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ετοιμάζει μια ιστορική μεταμόρφωση του εμβληματικού της σταδίου, του «Ολντ Τράφορντ», υπό τις οδηγίες του διάσημου αρχιτέκτονα, Νόρμαν Φόστερ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μια επένδυση σχεδόν 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη μετατροπή του σταδίου σε ένα από τα πιο σύγχρονα στον κόσμο, με χωρητικότητα περίπου 100.000 θεατών, εμπνευσμένο από τις πρόσφατες ανακαινίσεις των επίλεκτων σταδίων όπως το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και το «Καμπ Νόου», το οποίο αν και δεν σχεδιάστηκε από τον Φόστερ, χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς όσον αφορά την τεχνολογία και την καινοτόμο αρχιτεκτονική.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στοχεύει να κατακτήσει την Premier League το 2028 κι αυτός είναι ο λόγος
PREMIER LEAGUE

11:23 - 27.09.2024

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στοχεύει να κατακτήσει την Premier League το 2028 κι αυτός είναι ο λόγος

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ομάρ Μπεράντα, σε ομιλία του στους παίκτες ανέφερε ότι στόχος είναι να κατακτήσουν τον τίτλο της Premier League το 2028, για την 150η επέτειο από την ίδρυση του συλλόγου.

Ο σύλλογος είχε αξιολογήσει ορισμένες εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναδιαμόρφωσης του σημερινού σταδίου ή της δημιουργίας ενός νέου γηπέδου δίπλα από το σημερινό «Ολντ Τράφορντ». Και όπως φαίνεται η επιλογή νέου γηπέδου, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος, για την ώρα.

Ο Φόστερ, στα 89 του χρόνια συνεχίζει να είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες στον πλανήτη. Ο Βρετανός έχει στο ενεργητικό του έργα όπως το νέο γήπεδο «Γουέμπλεϊ»  ή το στάδιο Λουσαΐλ στο Κατάρ.

Ιδιο στιλ με το «Μπερναμπέου»

Η ανακαίνιση του «Σαντιάγο Μπερναμπέου», η οποία περιελάμβανε μια επένδυση κοντά στο ένα δισεκατομμύριο, είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα που έχει πραγματοποιήσει η Ρεάλ Μαδρίτης. Το έργο περιελάμβανε την εγκατάσταση μιας αναδιπλούμενης οροφής και μιας φουτουριστικής πρόσοψης, καθώς και την ενσωμάτωση ενός αγωνιστικού χώρου που μπορεί να αποθηκευτεί κάτω από το στάδιο. Αυτή η ευελιξία θα επιτρέψει στο «Μπερναμπέου» να φιλοξενεί εκδηλώσεις πέρα ​​από το ποδόσφαιρο, όπως συναυλίες ή αθλητικές εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας.

Ετσι θα μοιάζει το νέο «Ολντ Τράφορντ»

Από την πλευρά του, το νέο «Καμπ Νόου» βρίσκεται επίσης σε διαδικασία μεταμόρφωσης και ο ίδιος ο Λαπόρτα διαβεβαίωσε ότι ελπίζει να μπορέσει η ομάδα να παίξει έναν αγώνα πριν από το τέλος του 2024. Με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η ανακαίνιση θα επεκτείνει τη χωρητικότητά της σε 105.000 θεατές και θα παρέχει στο στάδιο μια κάλυψη για την προστασία των παρευρισκομένων.

Αν και ο Φόστερ δεν συμμετέχει σε αυτά τα έργα, τα δύο αυτά γήπεδα των ισπανικών ομάδων έχουν θέσει μια σαφή τάση όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των γηπέδων. Και οι δύο έχουν ενσωματώσει προηγμένη τεχνολογία για να βελτιώσουν την εμπειρία των θεατών και να εξασφαλίσουν την ευελιξία των χώρων, κάτι που έχει σαφώς εμπνεύσει το φιλόδοξο έργο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το «Ολντ Τράφορντ» - το οποίο ενδέχεται να κοστίσει περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ - όπως το «Μπερναμπέου» και το «Καμπ Νόου», δεν επιδιώκει μόνο να είναι ένας ναός του ποδοσφαίρου, αλλά και ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς όσον αφορά την αρχιτεκτονική του αθλητισμού . Ο νέος σχεδιασμός, από τον Φόστερ, αναμένεται όχι μόνο να εκσυγχρονίσει το στάδιο από άποψη τεχνολογίας και βιωσιμότητας, αλλά και να αναζωογονήσει την περιοχή του Μάντσεστερ, δημιουργώντας σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό αντίκτυπο για την περιοχή.