Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την Μάντσεστερ Γιουναιτεντ και ο χορηγός που… πιέζει το Old Trafford
i

© imago

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την Μάντσεστερ Γιουναιτεντ και ο χορηγός που… πιέζει το Old Trafford

Γιώργος Γαβριλάκης 14:02 - 14.08.2024 / Ανανεώθηκε: 10:35 - 18.08.2024

Η Ariel Investments έγινε η δεύτερη μεγαλομέτοχος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (μετά την οικογένεια Ράτκλιφ και τώρα συζητά με τον μέγα χορηγό της, την Snapdragon, για μια νέα συνεργασία που μπορεί να αλλάξει ακόμα και το όνομα του ιστορικού γηπέδου των «Κόκκινων Διαβόλων».

Ανεξαρτήτως αγωνιστικής κατάστασης, ομαδικών διακρίσεων, εποχής, καιρικών συνθηκών ή οτιδήποτε άλλο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν αποτελεί απλώς μία παραδοσιακή δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πρόκειται ταυτόχρονα για ένα παγκόσμιο Brand που στη φήμη, στην παράδοση και στη δυναμική του επενδύονται εκατοντάδες εκατομμύρια σε λίρες, αλλά κυρίως σε δολάρια, μιας και η κεντρική διοίκηση έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και εκπροσωπείται από την οικογένεια Γκλέιζερς και… συμπληρώνεται από τον Άγγλο επιχειρηματία Σερ Τζιμ Ράτκλιφ, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2023 προσέφερε πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο για να αποκτήσει σχεδόν 25% των μετοχών των «Κόκκινων Διαβόλων».

Εδώ και μερικές ώρες βέβαια, η μετοχική σύνθεση της ομάδας έχει αλλάξει μορφή σε σημαντικό μέρος της. Ο επενδυτικός όμιλος από το Σικάγο του Ιλινόις, που τιτλοφορείται ως Ariel Investments και το 2021 είχε εμπλακεί στα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου, τώρα αγόρασε κι άλλες μετοχές αξίας 3 εκατομμυρίων. Αύξησε το μερίδιό της σε 8,3 εκατομμύρια και το ποσοστό της πλέον βρίσκεται στο 15%. Δηλαδή, κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό από τους επενδυτές -πίσω φυσικά από την οικογένεια Γκλέιζερς, αλλά μεγαλύτερο ποσοστό πλέον από τον Ράτκλιφ.

Δεν το κουνάει από τη Γιουνάιτεντ ο Μπρούνο Φερνάντες: Ανανέωσε μέχρι το 2027
PREMIER LEAGUE

13:50 - 11.08.2024

Δεν το κουνάει από τη Γιουνάιτεντ ο Μπρούνο Φερνάντες: Ανανέωσε μέχρι το 2027

Ο Πορτογάλος μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπρούνο Φερνάντες κατέληξε σε συμφωνία με τον σύλλογο για την υπογραφή νέου συμβολαίου που θα τον κρατήσει στους «κόκκινους διαβόλους» μέχρι το 2027, με το δικαίωμα επιλογής για μία περαιτέρω σεζόν.

Την πιο εντυπωσιακή κίνηση στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όμως, δεν την έχει κάνει κάποιος μέτοχος, αλλά ένας χορηγός.

Την Παρασκευή (16/8), η ομάδα θα κάνει την πρεμιέρα της στην Premiere League και το πρόγραμμα την τοποθετεί στην ιστορική της έδρα, το εντυπωσιακό Old Trafford, για τον αγώνα της πρώτης αγωνιστικής κόντρα στην Φούλαμ. Αν και ακόμα οι τελευταίες της μεταγραφές είναι «φρέσκιες», η Γιουνάιτεντ, που προέρχεται από την ήττα (στα πέναλτι) κόντρα στην συμπολίτισσα Σίτι στον τελικό του Community Shield, ελπίζει σε μία σεζόν με αγωνιστικές διακρίσεις.

Τα τελευταία χρόνια δεν βρίσκεται στο ελίτ επίπεδο και ο ανταγωνισμός την έχει υπερβεί. Στα λογιστήρια πάντως, τα χαμόγελα είναι διάπλατα, αλλά θα πρέπει σύντομα να παρθούν και σημαντικές αποφάσεις.

Η εταιρία Snapdragon, που δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνολογίας και εκτός από την δημιουργία application για smartphones και tablet, φτιάχνει micro chips για hardware ηλεκτρονικών υπολογιστών, είναι ο Νο 1 χορηγός για φέτος, αλλά και μέχρι το καλοκαίρι του 2027. Διάστημα για το οποίο θα πληρώσει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 180 εκατομμύρια λίρες (δηλαδή, σχεδόν 210 εκατομμύρια ευρώ) απλώς και μόνο για να εμφανίζεται το λογότυπό της στο μπρος μέρος της φανέλας.

Δεν της αρκεί βέβαια, αυτή η συνεργασία και έχει εδώ και εβδομάδες ενημερώσει πως θέλει να εμπλακεί ακόμα περισσότερο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σε τέτοιο βαθμό που σκοπεύει να αγοράσει ολόκληρο το Old Trafford! Και για να είναι ξεκάθαρη για τις διαθέσεις της έχει εξηγήσει πως όχι απλώς θα αναλάβει την διαχείρισή του, αλλά σκοπός της είναι να το μετονομάσει σε «Snapdragon Old Trafford».

Πάντως, η οριστική απόφαση για κάτι τέτοιο αναμένεται να παρθεί στις αρχές του 2025, μιας και προς το παρόν υπάρχουν ανοικτές εκκρεμότητες για την ανακατασκευή του γηπέδου που έχει προγραμματιστεί και θα αυξήσει την χωρητικότητα από τις 75.000 θέσεων στις 100.000! Το κόστος του έργου ίσως να επηρεάσει και την απόφαση για μία νέα συνεργασία με την Snapdragon, αν και οι Άγγλοι φίλαθλοι θεωρείται δεδομένο πως δεν θα χαρούν ιδιαιτέρως (sic) αν τελικά το «Θέατρο των Ονείρων» γίνει το «Θέατρο» μίας ακόμα αμερικάνικης επένδυσης.