Μάντσεστερ Σίτι ή Άρσεναλ: Ποιος θα κατακτήσει την Premier League σε περίπτωση ισοβαθμίας στο φινάλε;

Μικέλ Αρτέτα & Πεπ Γκουαρντιόλα

i

©Photo by Robin Jones/Getty Images/Ideal Images

Μάντσεστερ Σίτι ή Άρσεναλ: Ποιος θα κατακτήσει την Premier League σε περίπτωση ισοβαθμίας στο φινάλε;

Κώστας Τόπας 14:41 - 15.05.2024 / Ανανεώθηκε: 08:41 - 29.05.2024

Ο τίτλος της φετινής Premier League κρέμεται από μια κλωστή. Η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να έκανε ένα βήμα πιο κοντά, μετά τη νίκη επί της Τότεναμ, αλλά όλα μπορούν να αλλάξουν την τελευταία αγωνιστική.

Η νίκη της Μάντσεστερ Σίτι το βράδυ της Τρίτης (14/05) στο γήπεδο της Τότεναμ (2-0) χάρισε, ενδεχομένως, την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα τον τίτλο της Premier League .

Με ένα ματς να απομένει, οι Πολίτες προηγούνται της Άρσεναλ με δύο βαθμούς, 88 έναντι 86 που έχουν οι «κανονιέρηδες». Την Κυριακή (19/05) οι δύο ομάδες παίζουν εντός έδρας. Η Μάντσεστερ Σίτι κόντρα στην Γουέστ Χαμ (18:00) και η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα θα υποδεχθεί την Έβερτον.

Μια νίκη για την ομάδα του Γκουαρντιόλα ή μια ήττα ή μια ισοπαλία για την αντίστοιχη του Αρτέτα θα σήμαινε ότι η Σίτι θα ήταν πρωταθλήτρια. Αλλά... Τι θα γινόταν αν Πολίτες έπαιρναν τον βαθμό της ισοπαλίας απέναντι στα «σφυριά» και κέρδιζαν οι Λονδρέζοι; Θα υπήρχε ισοβαθμία μεταξύ των δύο στους 89 βαθμούς και θα ήταν απαραίτητο ο τίτλος να κριθεί στα κριτήρια ισοβαθμίας της Premier League.

Τα κριτήρια

Σε αντίθεση με το ελληνικό πρωτάθλημα, στην Αγγλία δεν λαμβάνονται υπόψη πρώτα τα μεταξύ τους ματς αλλά χρησιμοποιείται πρώτα η γενική κατάταξη και μετά τα γκολ υπέρ της κάθε ομάδας. Το τρίτο κριτήριο είναι οι πόντοι στα μεταξύ τους ματς.

Αυτή τη στιγμή, μόνο ένα γκολ χωρίζει τις δύο ομάδες. μεταξύ των δύο. Η διαφορά τερμάτων της Μάντσεστερ Σίτι είναι +60 και της Άρσεναλ +61. Ετσι, η κατάσταση είναι είναι ξεκάθαρη. Αν η ομάδα του Γκουαρντιόλα πάρει ισοπαλία απέναντι στην Γουέστ Χαμ, θα διατηρήσει αυτή τη διαφορά, ενώ από τη στιγμή που η ομάδα του Αρτέτα χρειάζεται μόνο νίκη, θα αύξανε τουλάχιστον λίγο περισσότερο την απόσταση.

Δεν θα ήταν πλέον απαραίτητο να καταφύγουμε στο δεύτερο κριτήριο, αυτό των υπέρ τερμάτων μιας ομάδας. Η Σίτι έχει σκοράρει 93 γκολ και η Άρσεναλ 89. Ούτε στον κριτήριο των μεταξύ τους ματς, στο οποίο θα επικρατούσαν οι «κανονιέρηδες», αφού κέρδισαν 1-0 εντός έδρας πήραν τον βαθμό της ισοπαλίας, 0-0, στο «Έτιχαντ».

Εν ολίγοις, η Μάντσεστερ Σίτι δεν μπορεί να έχει αυτοπεποίθηση, αφού οτιδήποτε άλλο εκτός από τη νίκη θα έκανε την Άρσεναλ πρωταθλήτρια, αν κι εφόσον η ομάδα του Αρτέτα νικήσει την Έβερτον .

Εξαλλοι οι οπαδοί της Άρσεναλ: Χάραξαν γραμμές για να βγάλουν οφσάιντ το γκολ του Χάαλαντ
PREMIER LEAGUE

13:05 - 15.05.2024

Εξαλλοι οι οπαδοί της Άρσεναλ: Χάραξαν γραμμές για να βγάλουν οφσάιντ το γκολ του Χάαλαντ

Οπαδοί της Άρσεναλ, παρακολουθώντας την αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με την Τότεναμ, παρατήρησαν πως το VAR έκανε ένα σημαντικό λάθος, το οποίο ενδεχομένως να τους κόστισε τον φετινό τίτλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σεζόν 2011-2012 υπήρχε ισοβαθμία.. Ο τίτλος της Premier League κρίθηκε από τη συνολική διαφορά τερμάτων υπέρ της Μάντσεστερ Σίτι (+64) έναντι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (+56), καθώς και οι δύο ομάδες τερμάτισαν στην κορυφή, έχοντας 89 βαθμούς.