Γιατί η Μάντσεστερ Σίτι δεν κάνει μεταγραφές και ποιος ο ρόλος του Γκουαρντιόλα

Ιλκάι Γκουντογκάν & Πεπ Γκουαρντιόλα - Φωτ. IMAGO

Γιατί η Μάντσεστερ Σίτι δεν κάνει μεταγραφές και ποιος ο ρόλος του Γκουαρντιόλα

Κώστας Τόπας 11:00 - 29.08.2024 / Ανανεώθηκε: 11:00 - 29.08.2024

Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα δεν έχει ξοδέψει σχεδόν καθόλου χρήματα για ενισχύσεις σε αυτή τη καλοκαιρινή μεταγραφική περιόδο, μένοντας πιστή στο πλάνο του Καταλανού προπονητή.

Μακριά από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από τη Μάντσεστερ Σίτι χρόνο με το χρόνο, κατά τη διάρκεια αυτής της καλοκαιρινής αγοράς, η ομάδα με επικεφαλής τον Πεπ Γκουαρντιόλα ήταν μια ομάδα που πωλούσε. Μόλις λίγες ώρες απομένουν μέχρι το κλείσιμο της μεταγραφικής περιόδου, η ομάδα των Πολιτών ξόδεψε 25 εκατομμύρια ευρώ και πούλησε παίκτες αξίας 165 εκατομμυρίων ευρώ.

Θετικό υπόλοιπο 116 εκατομμύρια ευρώ. Άτυπη κατάσταση στην αγγλική ομάδα. Πριν από ένα χρόνο η Σίτι ξόδεψε 260 εκατομμύρια ευρώ και κέρδισε 171 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ένα χρόνο πριν πέτυχε θετικό ισοζύγιο, υπογράφοντας για 155 εκατομμύρια ευρώ και πουλώντας παίκτες με αντάλλαγμα 219 εκατομμύρια ευρώ.

Μια ξεκάθαρη φιλοσοφία πωλήσεων

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι το ποσοστό πωλήσεων που πέτυχε η Μάντσεστερ Σίτι είναι παρόμοιο με αυτό των προηγούμενων ετών. Κι αυτό γιατί η μεθοδολογία της ομάδας του Γκουαρντιόλα στην αγορά έχει επαναληφθεί τις τελευταίες σεζόν.

Πρώτον, η αγγλική ομάδα ξέρει πώς να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το σημάδι που δίνει στους νέους της το να ανήκεις στην ακαδημία του συλλόγου. Με αυτόν τον τρόπο έχει κερδίσει 23 εκατομμύρια ευρώ για τον Χάργουντ-Μπέλις, 17,8 για τον Λίαμ Ντελάπ, 4,1 για τον Μίκα Χάμιλτον και άλλα πέντε εκατομμύρια ευρώ για τον Τόμι Ντόιλ.

Ούτε έχει σκεφτεί δύο φορές όταν πρόκειται να πουλήσει παίκτες που δεν θέλουν να είναι στον σύλλογο. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του Χούλιαν Άλβαρες, για τον οποίο η Σίτι κατάφερε να βάλει στα ταμεία της 75 εκατομμύρια ευρώ, ούσα μια περίπτωση παρόμοια με αυτές που έχουν ήδη βιώσει με τους Πάλμερ, Στέρλινγκ ή Γκάμπριελ Ζεσούς.

Δεν χρειάζεται πολλές μεταγραφές

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έγκειται στις λίγες μεταγραφές που έχει κάνει ο σύλλογος. Ελλείψει οποιασδήποτε πιθανής προσθήκης την τελευταία στιγμή, ο σύλλογος υπέγραψε μόνο τον Ιλκάι Γκουντογκάν, ο οποίος έφτασε ως ευκαιρία αγοράς λόγω της κατάστασής του στη Μπαρτσελόνα, και τον Σαβίνιο (25 εκατομμύρια ευρώ), ο οποίος ανήκε ήδη στο City Group.

Οι λόγοι; Το πρώτο από αυτά, περισσότερο από προφανές, είναι ότι ο Γκουαρντιόλα έχει μια πολύ ενοποιημένη ομάδα παικτών, με ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν άριστα τη μέθοδο εργασίας του και τη φιλοσοφία που εφαρμόζει ο Καταλανός τεχνικός.

Μερικοί είναι σε πλήρη ποδοσφαιρική φόρμα, όπως ο Ρούμπεν Ντίας, ο Μπερνάρντο Σίλβα, ο Ρόδρι, ο Γουόκερ, ο Ντε Μπρόινε ή ο Γκουντογκάν, ενώ άλλοι έχουν ακόμα τη δυνατότητα να βελτιωθούν, όπως οι Ρίκο Λιούις, Έρλινγκ Χάαλαντ, Φόντεν, Γκβαρντιόλ, Σαβίνιο, Ντόκου ή Μπομπ.

Η εμπιστοσύνη στους πιτσιρικάδες

Έχοντας καταφέρει να κρατήσει μερικούς βασικούς παίκτες για τον Γκουαρντιόλα και που είχαν προσφορές για αποχώρηση (Έντερσον, Ντε Μπρόινε, Μπερνάρντο Σίλβα ή Γουόκερ), δεν αναγκάστηκε να καταφύγει στη μεταγραφική αγορά για να αναζητήσει αντικαταστάτες.

Ένας άλλος λόγος είναι η εμπιστοσύνη που έχει ο Πεπ Γκουαρντιόλα στους νέους της ακαδημίας. Οι Ρίκο Λιούις, Φιλ Φόντεν και Μπομπ είναι τακτικοί και σημαντικοί παίκτες στην πρώτη ομάδα και άλλοι όπως ο Ορέϊλι και ο ΜακΆτι στοχεύουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια αυτής της σεζόν. Ο προπονητής ξέρει ότι έχει μια ομάδα που πάει μέχρι το τέλος μαζί του και που εμπιστεύεται την ιδέα του, περισσότερους από αρκετούς λόγους για να μην χρειαστεί να μπει στη μεταγραφική αγορά και να ξοδέψει περισσότερα χρήματα από τα απολύτως απαραίτητα.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!