Ανατροπή: Η ακρόαση για τις 115 κατηγορίες της Σίτι κινδυνεύει να αναβληθεί

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα - Φωτ. IMAGO

Ανατροπή: Η ακρόαση για τις 115 κατηγορίες της Σίτι κινδυνεύει να αναβληθεί

Κώστας Τόπας 09:03 - 24.10.2024 / Ανανεώθηκε: 09:03 - 24.10.2024

Ένα άλλο ανοιχτό μέτωπο μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Premier League θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για την αναβολή της ακρόασης για την αντιμετώπιση των 115 οικονομικών κατηγοριών εναντίον των πρωταθλητών Αγγλίας.

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει βυθιστεί σε πολλά προβλήματα που ξεπερνούν το γήπεδο εδώ και αρκετό καιρό. Μεταξύ άλλων, ο αγγλικός σύλλογος κατηγορείται για παραβίαση του Financial Fair Play της Premier League μεταξύ 2009 και 2018. Επιπλέον, η ακρόαση εναντίον του αγγλικού συλλόγου για την υπόθεση αυτή ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου και αναμενόταν να διαρκέσει περίπου δέκα εβδομάδες, με την τελική απόφαση στις αρχές του 2025. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα πράγματα παίρνουν διαφορετική τροπή.

Και φαίνεται ότι το αρχικό σχέδιο δεν πρόκειται να εκτελεστεί όπως είχε προγραμματιστεί και η διαδικασία πρόκειται να αναβληθεί. Ο λόγος αυτής της αναβολής απαντά σε ένα άλλο ανοιχτό μέτωπο μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Premier League. Υπό αυτή την έννοια, ένας άλλος πόλεμος παραμένει ανοιχτός στα γραφεία μεταξύ των δύο, στην προκειμένη περίπτωση όσον αφορά τους κανονισμούς για τις εμπορικές συμφωνίες που θέσπισε η αγγλική λίγκα. Αυτοί οι κανονισμοί απαιτούν από κάθε σύλλογο να κάνει συμφωνίες, πέρα από την ίδια την Premier League.

Δηλαδή, με εταιρείες που έχουν σημαντικό ενδιαφέρον για τον εν λόγω σύλλογο, είτε οικονομικά είτε με άλλο τρόπο. Είναι ο αγγλικός οργανισμός που αξιολογεί τέτοιες συμφωνίες για να διασφαλίσει ότι τα στοιχεία δεν είναι διογκωμένα. Ωστόσο, η «σύγκρουση» μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Premier League προέρχεται από μια αλλαγή στους κανονισμούς που συνέβη μετά από ψηφοφορία τον περασμένο Φεβρουάριο, στην οποία η τελική απόφαση δεν ήταν ομόφωνη.

Λοιπόν, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της ακρόασης νωρίτερα αυτό το μήνα, με τις δύο πλευρές να διεκδικούν τη νίκη τους, η προγραμματισμένη συνάντηση της Premier League με τους 20 συλλόγους, η οποία θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου, αναβλήθηκε. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, έμμεσα, αυτό το γεγονός έχει αντίκτυπο στην κρίση για το Financial Fair Play.

Σύμφωνα με τον οικονομικό εμπειρογνώμονα Στέφαν Μπόρσον, οι δικηγόροι της Μάντσεστερ Σίτι δεν είναι διατεθειμένοι να έχουν δύο ανοιχτά μέτωπα με την Premier League ενδιάμεσα, και ως εκ τούτου την πιθανή διακοπή της ακρόασης για το 115 παραβιάσεις εναντίον των πρωταθλητών του αγγλικού πρωταθλήματος. Η αγγλική ομάδα προτιμά να αντιμετωπίζει και τις δύο υποθέσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. «Είναι περίπλοκο να διαχειρίζεσαι δύο καταστάσεις αυτού του διαμετρήματος ταυτόχρονα», λέει ο Μπόρσον και γι' αυτό είναι απρόθυμοι να το κάνουν παράλληλα.

Σε κάθε περίπτωση, δύο αποφάσεις (σημαντικές και επείγουσες) που φαίνεται να διαρκούν περισσότερο από το αναμενόμενο, με τη Μάντσεστερ Σίτι να προσπαθεί να αποφύγει τις πιθανές κυρώσεις που μπορεί να της επιβάλει η Premier League, σε περίπτωση που ο αγγλικός σύλλογος κριθεί ένοχος.