Το χάος της Μάντσεστερ Σίτι: Ο Γκουαρδιόλα, ο αντι-Μπεγκιριστάιν και οι 115 κυρώσεις

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα - Φωτ. IMAGO

Το χάος της Μάντσεστερ Σίτι: Ο Γκουαρδιόλα, ο αντι-Μπεγκιριστάιν και οι 115 κυρώσεις

Κώστας Τόπας 12:10 - 10.10.2024 / Ανανεώθηκε: 12:10 - 10.10.2024

Η Μάντσεστερ Σίτι καλείται να αναδιαρθρωθεί μετά την αποχώρηση του Τσίκι Μπεγκιριστάιν αλλά και το αβέβαιο μέλλον τόσο του Πεπ Γκουαρδιόλα όσο και πολλών αστέρων της, στο τέλος της σεζόν.

Μια νέα εποχή ξεκινάει στη Μάντσεστερ Σίτι. Με πολλές περισσότερες αμφιβολίες παρά βεβαιότητες, η ομάδα των Πολιτών ετοιμάζεται για επανάσταση το 2025 με την αποχώρηση του μεγάλου αρχιτέκτονα της επιτυχίας του συλλόγου στις σκιές, Τσίκι Μπεγκιριστάιν.

Η αποχώρησή του μπορεί να μην είναι η μόνη σε μια ομάδα που επίσης εκκρεμεί ακόμη την πιθανή ιστορική κύρωση που θα μπορούσε να λάβει επειδή δεν συμμορφώθηκε με έως και 115 παραβάσεις σε σχέση με τους οικονομικούς κανονισμούς. Η αβεβαιότητα είναι πλήρης αλλά η βεβαιότητα της αλλαγής του κύκλου, αδιαμφισβήτητη.

Η αρχή αυτού του σεισμού που πλησιάζει στην πόλη του Μάντσεστερ ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες. Από την Αγγλία υποστήριξαν ότι ο Τσίκι Μπεγκιριστάιν, αθλητικός διευθυντής της Μάντσεστερ Σίτι για 13 χρόνια, θα τελείωνε τον ένδοξο χρόνο του με την αγγλική ομάδα στο τέλος της σεζόν. Αφού έκανε τη Σίτι την πιο κυρίαρχη ομάδα τα τελευταία χρόνια, η Μπεγκιριστάιν έχει δεσμευτεί να φύγει από τον σύλλογο με στυλ και με ένα κενό που είναι αδύνατο να καλύψει μετά την αποχώρησή του.

«Είμαι πιο κοντά στο να φύγω παρά να μείνω»

Η σειρά του αθλητικού διευθυντή με τον Γκουαρδιόλα ήταν η κύρια βάση της νικήτριας Μάντσεστερ Σίτι το τελευταίο διάστημα. Χωρίς τον Μπεγκιριστάιν, το μέλλον του Καταλανού στο Μάντσεστερ είναι πιο τρανταχτό από ποτέ. Ο προπονητής από την Καταλονία είχε ήδη προειδοποιήσει στο τέλος της περασμένης σεζόν ότι το τέλος του πλησίαζε.

«Είμαι πιο κοντά στο να φύγω από τη Σίτι παρά να μείνω», υποστήριξε, σε μια φράση που έχει πλέον πιο νόημα μετά την αποχώρηση του Τσίκι Μπεγκιριστάιν.

Πώς θα αντιμετωπίσει η Σίτι την παραπάνω από πιθανή αποχώρηση των αστέρων όταν σε λίγες μόνο εβδομάδες το μέλλον του συλλόγου θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά στα γήπεδα; Μέσα σε τόση αβεβαιότητα για το μέλλον του συλλόγου, φαίνεται ότι η δίκη για τις 115 κατηγορίες σε σχέση με τη μη συμμόρφωση με τους οικονομικούς κανονισμούς έχει πάρει πίσω μέρος.

Ωστόσο, η Μάντσεστερ Σίτι αντιμετωπίζει μείωση βαθμών ή στην πιο ακραία περίπτωση, αποβολή από την Premier League που θα άφηνε τον σύλλογο στα άδυτα του βυθιύ. Η πιθανή κύρωση θα ανακοινωνόταν στις αρχές του 2025, λίγους μήνες πριν αντιμετωπίσει το μέλλον της ομάδας χωρίς τον Μπεγκιριστάιν... και ίσως χωρίς τον Γκουαρδιόλα

Οι δύο λύσεις

Η διοίκηση της Σίτι εργάζεται για όλα τα πιθανά μελλοντικά σενάρια εδώ και αρκετό καιρό. Η αποχώρηση του αθλητικού διευθυντή θα αμβλυνόταν με την άφιξη του Ενρίκε Κάρσελ ή του Αντόνι Θουβιθαρρέτα, των δύο φαβορί αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, ο αθλητικός διευθυντής της Χιρόνα φέρεται να απέρριψε την πρόταση της Σίτι και ο πρώην τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα έχει συμβόλαιο με την Πόρτο. Στον πάγκο, τα πράγματα δεν φαίνονται πιο εύκολα να αντιμετωπιστούν, με ελάχιστες ή καθόλου διαθέσιμες επιλογές προς το παρόν, ικανές να προσεγγίσουν ακόμη και τον Γκουαρδιόλα. Το σενάριο, σε περίπτωση αποχώρησης του Καταλανού προπονητή, είναι σκοτεινό όσο κανένα.

Στα αποδυτήρια, τα πράγματα δεν φαίνεται να βελτιώνονται επίσης. Ο μακροχρόνιος τραυματισμός του Ρόδρι ήταν ένα ασύγκριτο πισωγύρισμα για μια ομάδα που εξαρτιόταν πλήρως από τον Ισπανό μέσο στον αγωνιστικό χώρο. Αβέβαιη είναι η κατάσταση και στην περίπτωση των Κέβιν Ντε Μπρόινε και Ιλκάι Γκουντογκάν, και οι δύο με συμβόλαια που λήγουν φέτος. Θα μπορέσει η Μάντσεστερ Σίτι να πατήσει ξανά στα πόδια της τα επόμενα χρόνια και να αντιμετωπίσει μια νέα φάση στην ιστορία της;