Το πρώτο βήμα έγινε: Η Μάντσεστερ Σίτι κερδίζει την πρώτη της μάχη ενάντια στην Premier League

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα πανηγυρίζει - Φωτ. IMAGO

Το πρώτο βήμα έγινε: Η Μάντσεστερ Σίτι κερδίζει την πρώτη της μάχη ενάντια στην Premier League

Κώστας Τόπας 09:39 - 27.09.2024 / Ανανεώθηκε: 09:39 - 27.09.2024

Η Μάντσεστερ Σίτι βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την Premier League για τους κανονισμούς Συναλλαγών Συνεργαζόμενων Κόμματος (APT) και τώρα φαίνεται να έχει σημειώσει σημαντική νίκη.

Η Μάντσεστερ Σίτι κέρδισε την πρώτη της νομική μάχη ενάντια στην Premier League και οι κανονισμοί των συνδεδεμένων εταιρειών θα πρέπει να αναθεωρηθούν, με τους οποίους το πρωτάθλημα προσπαθεί να αποτρέψει τους συλλόγους από το να επωφελούνται από χορηγίες εταιρειών που ανήκουν σε δικούς τους ιδιοκτήτες.

Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα κατήγγειλε την Premier League φέτος επειδή θεώρησε ότι ο τρέχων κανονισμός των συνδεδεμένων εταιρειών (APT) είναι μεροληπτικός, αντίκειται στη νομοθεσία της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού και έχει προωθηθεί από τις υπόλοιπες ομάδες για να εμποδίσει την επιτυχία τους στο γήπεδο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Times», ο Πρωθυπουργός σχεδίαζε να διεξαγάγει ψηφοφορία για αυτό το θέμα αυτήν την Πέμπτη (26/09), στη συνάντηση των εκπροσώπων του πρωταθλήματος που πραγματοποιείται κάθε τρεις μήνες, αλλά τελικά η Μάντσεστερ Σίτι κατάφερε να βγει νικήτρια από αυτή τη «μάχη».

Η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση αυτή ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου και διήρκεσε δύο εβδομάδες. Ο κανονισμός των συνδεδεμένων εταιρειών εισήχθη στα τέλη του 2021, με κίνητρο την αγορά της Νιουκάστλ από το επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας και επιδίωξε να αποτρέψει τους συλλόγους από το να έχουν οικονομική ενίσχυση μέσω χορηγιών με εταιρείες που μοιράζονταν έναν ιδιοκτήτη με τον σύλλογο.

Περίπου τριάντα χορηγίες

Στην περίπτωση της Μάντσεστερ Σίτι, η οποία έχει περίπου τριάντα χορηγίες, περίπου το ένα τρίτο από αυτές προέρχονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την ίδια χώρα που κατέχει τον σύλλογο του Μάντσεστερ από το 2008. 

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, μια ανεξάρτητη επιτροπή πρέπει να αξιολογήσει εάν το τίμημα που καταβλήθηκε γιατί μια συγκεκριμένη χορηγία είναι λογική και πραγματική και όχι διογκωμένη. Οι σύλλογοι φοβούνται ότι, εάν η Σίτι κερδίσει σε αυτό το νομικό ζήτημα, οι πιο ισχυρές ομάδες θα μπορούσαν να ντοπάρουν τους λογαριασμούς τους με χορηγίες εκτός της τιμής της αγοράς.

Η Τσέλσι είχε ήδη ερευνηθεί πριν από εβδομάδες για την πώληση δύο ξενοδοχείων σε μια εταιρεία που ανήκει στον ιδιοκτήτη της, Τοντ Μπόελι, με στόχο να εξισορροπήσει τις ζημίες και να αποφύγει το σπάσιμο του οικονομικού fair play. Ο αγγλικός σύλλογος, που πλήρωσε 76 εκατομμύρια λίρες για τα δύο ξενοδοχεία, αθωώθηκε από ανεξάρτητη επιτροπή. Αυτό το θέμα δεν σχετίζεται με τις 115 οικονομικές παρατυπίες για τις οποίες ο πρωθυπουργός κατηγορεί τη Μάντσεστερ Σίτι και των οποίων η δίκη ξεκίνησε στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.