Αρχίζει η «δίκη του αιώνα» για τις 115 κατηγορίες κατά της Μάντσεστερ Σίτι: Υποβιβασμός, αφαίρεση βαθμών ή αθώωση;

Πεπ Γκουαρντιόλα - Φωτ. IMAGO

Αρχίζει η «δίκη του αιώνα» για τις 115 κατηγορίες κατά της Μάντσεστερ Σίτι: Υποβιβασμός, αφαίρεση βαθμών ή αθώωση;

Κώστας Τόπας 08:29 - 16.09.2024 / Ανανεώθηκε: 12:37 - 16.09.2024

Σήμερα (16/09) αναμένεται να ξεκινήσει ο αγώνας της Premier League εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι λόγω 115 παραβιάσεων του οικονομικού Fair Play.

Η αποκαλούμενη «δίκη του αιώνα» της Premier League ξεκινά σήμερα (16/09) εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι για τις 115 παραβιάσεις του οικονομικού «Fair Play» μεταξύ 2009 και 2018 που αναφέρθηκαν το 2023 μετά από τετραετή έρευνα, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018. μετά τη δημοσίευση εγγράφων του Football Leaks από το Der Spiegel.

Η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία υπερασπίζεται δημόσια και ιδιωτικά την αθωότητά της και εμπιστεύεται τυφλά τη μεγάλη ομάδα δικηγόρων της, κατηγορείται ότι διεξήγαγε κατά συρροή οικονομική εξαπάτηση για να κυριαρχήσει στο βρετανικό ποδόσφαιρο από τότε που ο δισεκατομμυριούχος Σεΐχης Μανσούρ έγινε ιδιοκτήτης της το 2008.

Θαμπώθηκε ο Γκουαρντιόλα: «Δεν θυμάμαι άλλη ομάδα να μας παίζει έτσι τα τελευταία εννέα χρόνια – Θέμα χρόνου ο προπονητής να πάρει μεταγραφή»
PREMIER LEAGUE

13:46 - 15.09.2024

Θαμπώθηκε ο Γκουαρντιόλα: «Δεν θυμάμαι άλλη ομάδα να μας παίζει έτσι τα τελευταία εννέα χρόνια – Θέμα χρόνου ο προπονητής να πάρει μεταγραφή»

Το εγκώμιο της Μπρέντφορντ και του Τόμας Φρανκ έπλεξε ο Πεπ Γκουαρντιόλα, μετά τη νίκη της Μάντσεστερ Σίτι με 2-1.

«Ολοι θέλουν να τιμωρηθούμε»

«Η ανεξάρτητη επιτροπή θα αποφασίσει, και ανυπομονώ για την απόφαση... Δεν είμαι δικηγόρος. Υπάρχουν πολλοί δικηγόροι σε αυτή τη χώρα και στην Ισπανία, υπάρχουν πολλοί δικηγόροι. Αλλά ελπίζω, θα περιμένουμε και θα δούμε Θα δεχτούμε την απόφαση της ανεξάρτητης επιτροπής... Ξέρω τι περιμένει ο κόσμος, τι περιμένει, το ξέρω, το έχω διαβάσει εδώ και πολλά χρόνια... Όλοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί ένοχος, οπότε θα δούμε», δήλωσε ο Πεπ . Γκουαρντιόλα .

Η δίκη θα διαρκέσει 10 εβδομάδες και η ποινή αναμένεται να ανακοινωθεί τους πρώτους μήνες του 2025.

Με τι ποινές κινδυνεύει η Σίτι

Οι πιθανές ποινές που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Μάντσεστερ Σίτι εάν κριθεί ένοχη μπορεί να κυμαίνονται από αφαιρέσεις βαθμών (έως 80 βαθμοί), πρόστιμα, απαγορεύσεις μεταγραφών και ακόμη και αποβολή από την Premier League.

Γιατί κατηγορούνται οι Πολίτες

Από αυτές τις 115 κατηγορίες, οι 54 αντιστοιχούν σε μη παροχή «ακριβών οικονομικών πληροφοριών» από τις σεζόν 2009-2010 έως 2017-2018. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για διαφορετικές χρεώσεις, αλλά για επανάληψη των ίδιων. Άλλα 35 οφείλονται σε έλλειψη συνεργασίας στις έρευνες της ίδιας της Premier League για αυτό το θέμα, σε μια περίοδο από τα τέλη του 2018 έως τις αρχές του 2023, όταν το αγγλικό πρωτάθλημα ανακοίνωσε την έρευνα.

Επιπλέον, οι Πολίτες αντιμετωπίζουν άλλες 14 κατηγορίες, επειδή δεν παρείχαν ακριβείς λεπτομέρειες, μεταξύ 2009-2010 και 2017-2018, σχετικά με πληρωμές σε παίκτες και προπονητές. Σε αυτή την περίοδο ξεχωρίζει το όνομα του Ρομπέρτο ​​Μαντσίνι, ο οποίος καθοδήγησε την ομάδα μεταξύ 2009 και 2013.

Εκτός από την παραβίαση των ήδη γνωστών κανονισμών του Financial Fair Play της Premier League (PSR) σε επτά περιπτώσεις μεταξύ 2015 και 2018, η παραβίαση της οποίας του κόστισε την αφαίρεση βαθμών στην Έβερτον και τη Νότιγχαμ Φόρεστ την περασμένη σεζόν, η Μάντσεστερ Σίτι παραβίασε επίσης τους κανόνες του οικονομικού Fair Play της UEFA μεταξύ 2013 και 2018, με αποτέλεσμα άλλες πέντε κατηγορίες.

Ο καθησυχασμός

Η «Daily Mail» αναφέρει ότι τα αφεντικά της Μάντσεστερ Σίτι είπαν στα αστέρια τους ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για το αποτέλεσμα της «δοκιμής του αιώνα» και ότι δεν θα χάσουν από την Premier League.

«Όταν ήμουν εκεί και κυκλοφόρησαν τα νέα, ο αθλητικός διευθυντής (Τσίκι Μπεγκιριστάιν) και ο γενικός διευθυντής (Φεράν Σοριάνο) ήρθαν και είπαν σε όλους τους παίκτες και το προσωπικό ότι μπορούμε όλοι να είμαστε πολύ ήρεμοι γιατί η Μάντσεστερ Σίτι δεν έχει παραλείψει να συμμορφωθεί με Ενιαίος κανόνας... Μας είπαν ότι όλα ήταν καλά και γι' αυτό όλοι πιστεύουμε ότι η Σίτι θα είναι καλά, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κανένα πρόβλημα», εξήγησε ο Ισπανός διεθνής στόπερ, Εμερίκ Λαπόρτ.

Κι αν κριθεί ένοχη τι γίνεται

Οι «Times» αναφέρουν ότι εάν η Μάντσεστερ Σίτι καταδικαστεί, δεν θα μπορεί να προσφύγει στο CAS ως αποτέλεσμα των κανονισμών της Premier League. Μια υποθετική κύρωση μπορεί να ασκηθεί έφεση μόνο στα εσωτερικά όργανα διαιτησίας του ίδιου του διαγωνισμού και αυτό θα γίνει ενώπιον μιας επιτροπής δικαστικών προσφυγών. Το όργανο αυτό θα αποτελείται από τρία μέλη και ένα από αυτά θα εκτελούσε χρέη προέδρου.