Οι οπαδοί μόλις ανακάλυψαν την ασυνήθιστη ιστορία πίσω από το Community Shield

Μάντσεστερ Σίτι

Οι οπαδοί μόλις ανακάλυψαν την ασυνήθιστη ιστορία πίσω από το Community Shield

Κώστας Τόπας 12:21 - 11.08.2024 / Ανανεώθηκε: 12:21 - 11.08.2024

Η μάχη για το Community Shield μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - έλαβε τέλος, με τους Πολίτες να κατακτούν το τρόπαιο. Ωστόσο, ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτόν τον αγώνα;

Ο πρώτος τίτλος της χρονιάς στην Αγγλία κρίθηκε στη «ρώσικη ρουλέτα» και «βάφτηκε» γαλάζιος!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν έτοιμη να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Community Shield χάρη στο γκολ του Γκαρνάτσο, όμως το σύνολο του Πεπ Γκουαρντιόλα δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Ο Μπερνάντο Σίλβα ισοφάρισε στο φινάλε (89΄) κι έστειλε το ματς στα πέναλτι (1-1), εκεί που οι «Πολίτες» αποδείχτηκαν πιο εύστοχοι (7-6).

Το αποτυχημένο τρικ του Ονάνα που έκανε τον Χάαλαντ να ξεκαρδιστεί (vid)
PREMIER LEAGUE

09:40 - 11.08.2024

Το αποτυχημένο τρικ του Ονάνα που έκανε τον Χάαλαντ να ξεκαρδιστεί (vid)

Ο Αντρέ Ονάνα προσπάθησε να ξεγελάσει τον Έρλινγκ Χάαλαντ στην διαδικασία των πέναλτι, αλλά ο Νορβηγός αστέρας της Μάντσεστερ Σίτι δεν φάνηκε να επηρεάζεται μιας κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κι έδωσε τη δική του απάντηση στον κίπερ των «κόκκινων διαβόλων».

Ο συγκεκριμένος αγώνας διεξάγεται μεταξύ του νικητή της Premier League και του Κυπέλλου Αγγλίας της προηγούμενης σεζόν, που σημαίνει ότι η νικήτρια του πρωταθλήματος Σίτι αντιμετώπισε την Κυπελλούχο Γιουνάιτεντ στο ντέρμπι του Μάντσεστερ.

Εάν η ίδια ομάδα έχει κερδίσει και τα δύο τρόπαια -όπως συνέβη με τη Σίτι τη σεζόν 2022/23- τότε η δεύτερη θέση στον αγώνα απονέμεται στην ομάδα που τερμάτισε δεύτερη στην Premier League. Την περασμένη σεζόν, η Άρσεναλ πήρε αυτή τη θέση και κέρδισε τη Σίτι για να κερδίσει το πρώτο της Community Shield από το 2020.

Η εν λόγω διοργάνωση ιδρύθηκε το 1898 ως «The Sheriff of London Charity Shield», που έφερε αντιμέτωπες τις κορυφαίες επαγγελματικές και ερασιτεχνικές ομάδες. Εξελίχτηκε σε Φιλανθρωπική Ασπίδα της Ποδοσφαιρικής Ένωσης μετά από μια διαμάχη μεταξύ των ερασιτεχνικών συλλόγων και της FA, και θα διατηρούσε το ίδιο όνομα μέχρι το 2002.

Σε όλο αυτό το διάστημα, η διοργάνωση θα περνούσε από διάφορες μορφές, αλλά ήταν σε μεγάλο βαθμό νικητές της Football League First Division και, αργότερα, της Premier League, εναντίον των νικητών του FA Cup.

Όπως ίσως μαντέψατε, η ιδέα πίσω από τον αγώνα ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, με αυτές να προτείνονται συχνά από τους συμμετέχοντες συλλόγους. Στη συνέχεια, τα έσοδα απονεμήθηκαν στους 124 συλλόγους που συμμετέχουν στο Κύπελλο Αγγλίας από τον πρώτο γύρο, για να περάσουν στη συνέχεια σε φιλανθρωπίες και πρωτοβουλίες.

Μια τέτοια ιδέα εξακολουθεί να ισχύει - αλλά η FA αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομα της Charity Shield το 2002. Ο λόγος που δόθηκε επίσημα για αυτό ήταν μια προσπάθεια «να αντικατοπτρίζεται η συμβολή των 250.000 εθελοντών που υποστηρίζουν το ερασιτεχνικό παιχνίδι στην Αγγλία».

Η FA υπέγραψε επίσης συμφωνία 30 εκατομμυρίων λιρών με τα McDonald's, με την αλυσίδα fast food να γίνεται ο πρώτος χορηγός τίτλου του αγώνα. Αλλά προέκυψε ότι ο πραγματικός λόγος πίσω από την αλλαγή του ονόματος ήταν ότι η FA δεν είχε εκπληρώσει τα πρότυπα που περιγράφονται στη βρετανική φιλανθρωπική νομοθεσία, καθώς δεν ενημέρωσαν τους κατόχους εισιτηρίων πώς ακριβώς θα ωφεληθούν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, ο αγώνας εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη κοινοτήτων και πρωτοβουλιών.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!