Το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που μπορεί να δεχθεί η Premier League ακόμα κι αν κερδίσει τη «μάχη» με την Σίτι

Μάντσεστερ Σίτι - Πεπ Γκουαρδιόλα

Το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που μπορεί να δεχθεί η Premier League ακόμα κι αν κερδίσει τη «μάχη» με την Σίτι

Κώστας Τόπας 13:28 - 04.10.2024 / Ανανεώθηκε: 13:28 - 04.10.2024

Η Premier League θα μπορούσε να δεχθεί ένα μεγάλο οικονομικό πλήγμα ακόμα κι αν κερδίσει τη δικαστική μάχη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία κατηγορείται για 115 φερόμενες παραβάσεις των οικονομικών κανόνων τον Φεβρουάριο του 2023.

Οι 115 κατηγορίες επιβλήθηκαν στη Μάντσεστερ Σίτι από την Premier League τον Φεβρουάριο του 2023. Μια ακρόαση για αυτές τις κατηγορίες ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, αν και αυτή συνεχίζεται ιδιωτικά και, ως εκ τούτου, ελάχιστες πληροφορίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Η ετυμηγορία αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στο τέλος της σεζόν. Οι πιθανές τιμωρίες για τους νικητές της Premier League εάν κριθούν ένοχοι περιλαμβάνουν αυστηρά πρόστιμα, αφαιρέσεις βαθμών ή, εάν η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα κριθεί ένοχη για τις πιο σοβαρές κατηγορίες, υπάρχει ακόμα και το σενάριο πιθανού υποβιβασμού.

Η υπόθεση κατά της Σίτι αποτελεί μέρος ενός ετήσιου νομοσχεδίου για την Premier League. Εκτιμάται ότι υπάρχει ανησυχία ότι το χρηματικό ποσό, το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί συλλογικά μεταξύ των 20 ομάδων, θα είναι αρκετά υψηλό.

Η «Daily Mail» ισχυρίζεται ότι το ποσό θα μπορούσε να είναι «εκατομμύρια ευρώ», αν και το ακριβές ποσό δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Ο πρώην οικονομικός σύμβουλος της Σίτι, Στέφαν Μπόρσον, είπε στο Football Insider ότι πιστεύει ότι υψηλό ποσό θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις ομάδες του πρωταθλήματος.

«Στο τέλος της ημέρας, η Premier League δεν έχει ανεξάρτητες πηγές χρηματοδότησης. Υπάρχει ένα κεντρικό δοχείο χρημάτων, το οποίο στη συνέχεια διανέμεται στους συλλόγους, επομένως η Premier League ξοδεύει τα χρήματα των μεμονωμένων συλλόγων για να διώξει αυτές τις περιπτώσεις.

Δεν υπάρχει πραγματικός τρόπος για να το αποφύγουμε αυτό. Αν ξοδέψει 40 έως 50 εκατομμύρια λίρες τον τελευταίο χρόνο, όπως λένε οι αναφορές, τότε αυτό είναι το κορυφαίο κομμάτι των χρημάτων των συλλόγων. Κάθε ομάδα θα πρέπει να αφαιρέσει τα έσοδα για φέτος από την Premier League για να καλύψει αποτελεσματικά αυτά τα αυξημένα έξοδα.

Ακόμα και τα 50 εκατομμύρια ευρώ σε όλους τους συλλόγους δεν είναι τόσο σημαντικά. Δεν είναι τόσο μεγάλη συμφωνία από οικονομική άποψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.