Από τον Ντένις Λο στον Τζακ Γκρίλις, η Μάντσεστερ Σίτι φαίνεται ότι έχει στο dna της να ξοδεύει πολλά λεφτά

Τζακ Γκρίλις

i

©Photo by Laurence Griffiths/Getty Images

Από τον Ντένις Λο στον Τζακ Γκρίλις, η Μάντσεστερ Σίτι φαίνεται ότι έχει στο dna της να ξοδεύει πολλά λεφτά

Sportal newsroom 04:59 - 15.03.2023 / Ανανεώθηκε: 17:52 - 14.08.2024

Σαν σήμερα το 1960 ο Ντένις Λο θα αποκτηθεί από τη Μάντσεστερ Σίτι και θα γίνει η πιο ακριβή μεταγραφή Βρετανού ποδοσφαιριστή εκείνης της εποχής.

Από το 2012 και έπειτα η Μάντσεστερ Σίτι έχει δημιουργήσει μια δυναστεία στην Αγγλία, έχοντας κατακτήσει έξι πρωταθλήματα, τέσσερα Λιγκ Καπ και ένα κύπελλο Αγγλίας. Το μόνο που της λείπει είναι ένα Champions League, που στη μοναδική της ευκαιρία να το κατακτήσει, έχασε στον τελικό από την Τσέλσι 0-1 τη σεζόν 2020-21.

Για πολλούς ο λόγος που οι «πολίτες» έχουν γίνει μια μηχανή τροπαίων είναι ο προπονητής της. Για τους περισσότερους όμως ο κύριος λόγος είναι τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύει κατά καιρούς για μεταγραφές. Μεταξύ μας δεν έχουν κι άδικο. Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα του Etihad μετά από την αγορά της από τους Άραβες έχουν βγάλει από τα ταμεία τους πολλά λεφτά! Μόνο που όλο αυτό δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο για την ομάδα του Μάντσεστερ.

Πριν από 63 χρόνια οι «πολίτες» θα βρεθούν και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής. Όχι για κάποιον τίτλο, αλλά για μεταγραφή ρεκόρ. Συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου του 1960 η Μάντσεστερ Σίτι θα αποκτήσει από τη Χάντερσφιλντ τον Ντένις Λο έναντι 55.000 λιρών, κάνοντας μεταγραφή ρεκόρ Βρετανού παίκτη (μέχρι να ρθει ο Γκρίλις πολλά χρόνια μετά, ξανά από τη Σίτι) . 

Ο «βασιλιάς», όπως αποκαλούνταν, είχε γίνει νωρίτερα ο πιο μικρός παίκτης που έπαιζε για τη Χάντερσφιλντ, κάνοντας το ντεμπούτο του σε ηλικία 16 ετών και δέκα μηνών. Ο Λο είχε μεγάλο ταλέντο και ως αποτέλεσμα αυτού είχε τραβήξει τα βλέμματα του Μπιλ Σάνκλι από τη Λίβερπουλ, αλλά και του Ματ Μπάσμπι από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Παρόλα αυτά ο Σκωτσέζος πήγε κόντρα σε όσα έλεγαν οι εφημερίδες τότε και πήρε μεταγραφή στη Μάντσεστερ Σίτι. Μάλιστα το 1961 σκόραρε έξι τέρματα ενάντια στη Λούτον σε έναν αγώνα για το FA Cup. Δύο χρόνια αργότερα ο Λο θα πάρει μεταγραφή στη «μισητή» Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της οποίας αποτέλεσε θρύλος. Το άγαλμά του μάλιστα κοσμεί τη κερκίδα, Stretford End στο Old Trafford. Παρά τη χρυσή μπάλα που πήρε το 1964, το τελευταίο του ματς με τους «κόκκινους διαβόλους» το 1973 συνοδεύτηκε με υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία για την ομάδα του.

Πάνω από μισό αιώνα μετά η Μάντσεστερ Σίτι λοιπόν, θα ξοδέψει ξανά μεγάλο ποσό για την εποχή, για να αποκτήσει τον Τζακ Γκρίλις από τον Άστον Βίλα. Συγκεκριμένα η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα θα βγάλει από τα ταμεία της πάνω από εκατό εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρει και να τον κάνει τον παράλληλα τον πιο ακριβό Βρετανό ποδοσφαιριστή.

Στην περίπτωσή του όμως τα χρήματα μέχρι στιγμής που ξοδεύτηκαν για τον ίδιο, δεν έχουν πιάσει «τόπο». Εξ αρχής η μεταγραφή του είχε γίνει μεγάλο θέμα συζήτησης τόσο των φιλάθλων όσο και των αναλυτών στα κανάλια του Νησιού. 

Η εικόνα του 27χρονου πάντων δεν τους έχει διαψεύσει. Ο γεννημένος στο Μπέρμιγχαμ μεσοεπιθετικός δεν έχει δείξει, ότι αξίζει το ποσό που δόθηκε, καθώς οι εμφανίσεις του μόνο καλές δεν είναι. Η πρώτη του χρονιά τελειώνει με έξι τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις και την εικόνα του να είναι τις περισσότερες φορές απελπιστική.

Συνήθως οι πιο πολύ παίκτες που παίρνει ο Γκουαρδιόλα, βρίσκουν τα πατήματά τους μετά τον πρώτο χρόνο. Όχι όμως ο Γκρίλις. Ο Άγγλος ναι μεν έχει βελτιωθεί ελάχιστα, παρόλα αυτά δεν μπορεί να δικαιολογήσει καθόλου τα χρήματά του.