Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη Μάντσεστερ Σίτι...

Ιλκάι Γκουντογκάν - Τζον Στόουνς

i

© Photo by Mike Hewitt/Getty Images

Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη Μάντσεστερ Σίτι...

Άγγελος Φραγκισκάτος 14:30 - 10.06.2023 / Ανανεώθηκε: 15:41 - 14.08.2024

Η Μάντσεστερ Σίτι το Σάββατο (10/6) θέλει να κατακτήσει το πρώτο της τρόπαιο στο Champions League κόντρα στην Ίντερ.

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι έτοιμη να γράψει ιστορία.

Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα θα κοντραριστεί το Σάββατο (10/6, 22:00) κόντρα στην Ίντερ, με σκόπο να κατακτήσει το πρώτο τρόπαιο της στο Champions League.

Οι «πολίτες» δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα από τις Ντορτμουντ, Σεβίλλη και Κοπεγχάγη και πήρε την πρώτη θέση στον έβδομο όμιλο με 14 βαθμούς.

Ντε Μπρόινε: «Όσο πιο χαλαροί φτάσουμε σε αυτόν τον τελικό, τόσο πιο πολλές πιθανότητες θα έχουμε να κατακτήσουμε το Champions League»
CHAMPIONS LEAGUE

16:41 - 09.06.2023

Ντε Μπρόινε: «Όσο πιο χαλαροί φτάσουμε σε αυτόν τον τελικό, τόσο πιο πολλές πιθανότητες θα έχουμε να κατακτήσουμε το Champions League»

Ο μέσος της Μάντσεστερ Σίτι Κέβιν Ντε Μπρόινε μίλησε για το πόσο χαλαροί πρέπει να εμφανιστεί η ομάδα του στον τελικό του Champions League κόντρα στην Ίντερ, αλλά επίσης αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Ρομέλου Λουκάκου.

Στη φάση των «16» η αγγλική ομάδα συνέτριψε την Λειψία με 7-0 και πήρε με θριαμβευτικό τρόπο την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Στη φάση των «8» η Σίτι κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Μπάγερν Μονάχου αλλά και σε αυτή την «μάχη» έδειξε πως είναι αχτύπητη. Οι «σίτιζενς» πήραν το εισιτήριο για τα ημιτελικά νικώντας με 3-0 στην Αγγλία, ενώ στον επαναληπτικό το παιχνίδι ήρθε ισόπαλο 1-1.

Στα ημιτελικά η Σίτι κοντραρίστηκε με τη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου την άφησε εκτός τελικού. Στο πρώτο ματς οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 αλλά στη ρεβάνς οι «πολίτες» διέλυσαν την ισπανική ομάδα με 4-0, παίρνοντας την πρόκριση για τον τελικό της Κωσταντινούπολης. 

Έχει αποδειχθεί πως η οικονομική δύναμη μιας ομάδας παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά όχι πρωτεύον (ισχύει στον απόλυτο βαθμό για την Παρί Σεν Ζερμέν). Σε ανύποπτο χρόνο μάλιστα, στην αρχή της φετινής αγωνιστικής περιόδου, είχε αναφερθεί σχετικά με την παρουσία της Σίτι στο Champions League ο Πεπ Γκουαρδιόλα, τονίζοντας πως φέτος είναι η μεγάλη ευκαιρία των «πολιτών» να κατακτήσουν το τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά.

«Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση στην οποία πιθανότατα δεν θα ξαναβρεθούμε ποτέ ξανά. Δεν θα έχουμε ολοκληρώσει ιδανικά την προσπάθειά μας αν δεν κατακτήσουμε και το Champions League. Έχουμε πάρει 5 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα και League Cup, αλλά πρέπει να το κατακτήσουμε για να λάβουμε την αναγνώριση που μας αξίζει», δήλωσε ο Καταλανός τεχνικός.

Η πορεία σταματά συνήθως στους «16» 

Από την αγωνιστική περίοδο 2011-12, όταν και επέστρεψε στο Champions League (για πρώτη φορά μετά το 1968), μόνο σε δύο περίπτωσεις έφτασε μέχρι τα ημιτελικά.

Η πρώτη σεζόν στην επιστροφή στη διοργάνωση (2011/12) ολοκληρώθηκε στη φάση των ομίλων. Η Σίτι, που τότε είχε τον Ρομπέρτο Μαντσίνι στην τεχνική ηγεσία, κληρώθηκε σε όμιλο με Μπάγερν Μονάχου, Νάπολι, Βιγιαρεάλ και τερμάτισε στην τρίτη θέση με 10 βαθμούς. Οι ήττες σε Γερμανία και Ιταλία ήταν αυτές που στοίχισαν τότε στους «σίτιζενς».

Η ευρωπαϊκή τους πορεία τότε συνεχίστηκε στο Europa League αλλά και εκεί, αφού απέκλεισαν την Πόρτο (4-0, 2-1) στους «32», έμειναν έξω από μία άλλη πορτογαλική ομάδα, τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας (0-1, 3-2), στους «16» της διοργάνωσης.

Πολύ χειρότερη ήταν η παρουσία της το 2012-13. Τερμάτισε ουραγός στον όμιλο, χωρίς νίκη, με απολογισμό τρεις ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες. Αντίπαλοί της ήταν οι Ρεάλ Μαδρίτης, Αγιαξ και Ντόρτμουντ. Η κάκιστη παρουσία της Σίτι στη διοργάνωση ήταν ουσιαστικά και η αιτία της απομάκρυνσης του Ρομπέρτο Μαντσίνι πριν το τέλος εκείνης της περιόδου.

Η πρώτη φορά με τον Πελεγκρίνι

Ο Μανουέλ Πελεκρίνι, που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας αντί του Μαντσίνι, το 2013-14 οδήγησε για πρώτη φορά τη Σίτι σε πρόκριση από τη φάση των ομίλων. Η πορεία της πάντως σταμάτησε αμέσως μετά, αφού στη φάση των «16» δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να κοντράρει την Μπαρτσελόνα, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό με δύο ήττες (0-2 εντός, 1-2 εκτός). Μπάγερν Μονάχου, Βικτόρια Πλζεν και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, οι ομάδες που είχε αντιμετωπίσει στην πρώτη φάση.

Η Μπαρτσελόνα απέκλεισε και την επόμενη σεζόν τη Σίτι στη φάση των «16». Εκείνη τη φορά κατάφερε να κοντράρει περισσότερο τους Καταλανούς, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Ηττα εντός έδρας (1-2) και στην Ισπανία (0-1). Μπάγερν και ΤΣΣΚΑ ήταν ξανά οι ομάδες που αντιμετώπισε στη φάση των ομίλων, μαζί με τη Ρόμα.

Η καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία με τον Πελεγκρίνι 

Η τελευταία σεζόν με τον Μανουέλ Πελεγκρίνι, το 2015-16, ήταν η πιο επιτυχημένη για τη Σίτι, που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από το άλλο μεγαθήριο της Ισπανίας και μετέπειτα κάτοχο, Ρεάλ Μαδρίτης (0-0 εντός, ήττα 1-0 στον επαναληπτικό). 

Απέκλεισε Ντιναμό Κιέβου (3-1 εκτός, 0-0 εντός) και Παρί Σεν Ζερμέν (2-2 εκτός, 1-0 εντός) ενώ είχε τερματίσει πρώτη στη φάση των ομίλων (με Γιουβέντους, Σεβίλλη και Γκλάντμπαχ).

Εποχή Γκουαρδιόλα 

Επιστροφή στην… κανονικότητα το 2016-17 και υπό τον Πεπ Γκουαρδιόλα, καθώς αποκλείστηκε από τη Μονακό στη φάση των «16». Η νίκη στο πρώτο ματς (5-3 εντός) δεν στάθηκε ικανή να δώσει την πρόκριση, αφού γνώρισε ήττα-σοκ με 3-1 στον επαναληπτικό και αποκλείστηκε. Στους ομίλους είχε προκριθεί ως δεύτερη, αντιμετωπίζοντας Μπαρτσελόνα, Γκλάντμπαχ και Σέλτικ.

Τη σεζόν 2017-18, η ομάδα που έφραξε την πορεία της Σίτι στο Champions League, στην προημιτελική φάση, ήταν η Λίβερπουλ. Δύο ήττες για τους πρωταθλητές, 3-0 στο πρώτο ματς στο «Άνφιλντ» και 1-2 στην έδρα τους. Στους ομίλους, είχε περάσει εύκολα ως πρώτη με αντιπάλους Σαχτάρ, Νάπολι και Φέγενορντ.

Οι αποκλεσμοί στα προημιτελικά

Η Μάντσεστερ Σίτι πέρασε για δεύτερη σερί σεζόν από τη φάση των ομίλων ως πρώτη (με Λυών, Σαχτάρ, Χόφενχαϊμ) ενώ στον προηγούμενο γύρο ξεπέρασε διά περιπάτου το χαμηλό εμπόδιο της Σάλκε (3-2 εκτός, 7-0 εντός). Στα προημιτελικά συνάντησε την Τότεναμ, όπου και γνώρισε τον αποκλεισμό με συνολικό σκορ 4-4.

Τη σεζόν 2019/20 πέρασε εύκολα από τον όμιλο της, όπου αντιμετώπισε τις Αταλάντα, Σαχτάρ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Στους «16» πέρασε με σχετική ευκολία το εμπόδιο της Ρεάλ Μαδρίτης (1-2 εκτός, 2-1 εντός). Στον επόμενο γύρο αντιμετώπισε τη Λιόν. Εκεί ηττήθηκε με το βαρύ σκορ 3-1 σε μονό αγώνα, καθώς είχε κάνει την εμφάνισή της η πανδημία του κορονοϊός.

Η μεγάλη ευκαιρία

Έχοντας περάσει άνετα από τον όμιλο της με Παρί Σεν Ζερμέν, Λειψία και Κλαμπ Μπριζ, όπου και τερμάτισε στη πρώτη θέση του γκρουπ με 12 βαθμούς. 

Στη φάση των «16» δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερες δυσκολίες και προκρίθηκαν κόντρα στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας (0-5 εκτός, 0-0 εντός). Στα προημιτελικά η κληρωτίδα την έφερε αντιμέτωπη με την Ατλέτικο Μαδρίτης, όπου κσι πήραν το εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης χάρη στο γκολ του Κέβιν Ντε Μπρόινε στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι. Για την ιστορία στη ρεβάνς Σίτι και Ατλέτικο ήρθαν ισόπαλες με 0-0.  

Στη συνέχεια γνώρισαν τον αποκλεισμό από τον πολυνίκη του θεσμού Ρεάλ Μαδρίτης. Στον πρώτο ματς η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα επικράτησε στο «Έντιχαντ» με 4-3, αλλά στον επαναληπτικό η «βασίλισσα» νίκησε τη Σίτι στην παράταση με 3-1.

Ο χαμένος τελικός του 2021

Την επόμενη χρονιά πάλι δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες στη φάση των ομίλων. Πέρασε ως πρώτη σε όμιλο με Πόρτο, Ολυμπιακό και Μαρσέιγ.

Στους «16» της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης επικράτησε άνετα της Γκλάντμπαχ με συνολικό σκορ 4-0. Στον επόμενη φάση συνάντησε την Ντόρτμουντ, όπου δεν είχε κανένα πρεόβλημα να προκριθεί, καθώς επιβλήθηκε της γερμανικής ομάδας (εντός 2-1, εκτός 1-2).

Στα ημιτελικά του θεσμού νίκησε πρώτα εκτός έδρας (1-2) την Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ το σκηνικό δεν άλλαξε και στον επαναληπτικό αγώνα, επικρατώντας με 2-0. Έτσι με αυτό τον τρόπο η Μάντσεστερ Σίτι πήρε για πρώτη φορά στην ιστορία της την πρόκριση στον μεγάλο τελικό. Αντίπαλός της ήταν η Τσέλσι. Ο Χάβερτς ήταν ο μοιραίος για τους «πολίτες», καθώς πέτυχε το γκολ που χάρισε το τρόπαιο στους Λονδρέζους.