Η τακτική των 1.000 πασών του Γκουαρντιόλα για να σωπάσει τους οπαδούς και το απόλυτο τεστ στο «Άνφιλντ»

Πεπ Γκουαρδιόλα

i

© PrtScr

Η τακτική των 1.000 πασών του Γκουαρντιόλα για να σωπάσει τους οπαδούς και το απόλυτο τεστ στο «Άνφιλντ»

Κώστας Τόπας 11:09 - 08.03.2024 / Ανανεώθηκε: 23:52 - 13.08.2024

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχει αφομοιώσει μία ξεχωριστή τακτική προκειμένου να κάνει την ομάδα του ακόμα πιο δυνατή στα ντέρμπι.

«Είχα έναν προπονητή που είπε όταν ξεκινάς σε ένα μεγάλο γήπεδο με πολύ κόσμο, φωνές, πίεση, πρέπει να κάνεις χίλιες πάσες», είπε ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος μιλούσε φυσικά για τον Γιόχαν Κρόιφ. «Δεν επιτρέπεται να βάζεις γκολ, απλά πάσες και το γήπεδο είναι χαμηλά (ήσυχο). Και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε».

Αυτή την τακτική επιδίωξε να κάνει η Μάντσεστερ Σίτι στο «Parken Stadium» της Κοπεγχάγης την περασμένη Τετάρτη (07/03) για να πάρει στο τέλος μία άνετη πρόκριση για τα προημιτελικά του Champions League και να κρατάει ζωντανό το όνειρό της για επανάληψη του μυθικού τρεμπλ.

Ο Γκουαρντιόλα είχε καταλήξει στο αγωνιστικό του σχέδιο αφού μελέτησε βίντεο της Κοπεγχάγης και αποφάσισε ότι ένα από τα μεγαλύτερα δυνατά του σημεία, αν όχι το μεγαλύτερο, ήταν ο κόσμος τους. Έτσι βάλθηκε να το ακυρώσει κάνοντας υπερβολικό αριθμό πασών. Υπήρχε ένα απόσπασμα από αυτό το παιχνίδι που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έδειξε τον Γκουαρντιόλα και τον Τζον Στόουνς να ανταλλάσσουν ιδέες, με τον τελευταίο να προτείνει στον προπονητή του να παρασυρθεί στη δεξιά πλευρά για να βοηθήσει τους συμπαίκτες του να δημιουργήσουν υπερφόρτωση.

«Ο Πεπ είπε για εμένα και τον Ρόντρι να παίξουμε κοντά όταν είχαμε την μπάλα για να έχουμε τις μικρές πάσες», είπε ο Στόουνς στους Times την περασμένη εβδομάδα. Αυτές οι κοντινές πάσες είναι το θεμέλιο για τέτοιους αγώνες — αν όχι το θεμέλιο ολόκληρου του προπονητικού στυλ του Γκουαρντιόλα και της επιτυχίας που πηγάζει από αυτό. Στην πραγματικότητα, το να κάνει «1.000 πάσες» δεν είναι μόνο η απάντησή του στο να κρατά... ήσυχο το κοινό — και δεν αφορά μόνο την έναρξη των αγώνων.

Όπως σημείωσε ο Γκουαρντιόλα μετά το παιχνίδι στην Κοπεγχάγη, η Σίτι έκανε τις πάσες της με «τον σωστό ρυθμό: Oχι αργό, όχι γρήγορο».

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας στην Ασία το περασμένο καλοκαίρι, ο Νέιθαν Άκε εξήγησε ένα από τα μεγάλα μαθήματα τακτικής που έμαθε μετά την ένταξή του στη Σίτι το 2020: «Στην πρώτη μου σεζόν, παίξαμε εναντίον της Λέστερ εντός έδρας και χάσαμε 5-2. Είχαμε πολλή κατοχή (72%), αλλά δεν έκανα τίποτα με αυτήν. Απλώς νόμιζα ότι έπρεπε να κρατήσουμε την μπάλα και να την κρατήσουμε σε κίνηση. Νόμιζα ότι το είχα κάνει, και μετά ο προπονητής με κάλεσε στο γραφείο του και μου έδειξε αποσπάσματα. "Είπε, "Αν πρόκειται απλώς να πασάρετε αριστερά και δεξιά και δεν δεσμεύσετε τους επιθετικούς, τότε δεν θα ενταχθείτε στη δομή και είναι δύσκολο για τους επιθετικούς μας να επιτεθούν"».

Δίνεται τεράστια έμφαση στους παίκτες της Σίτι να δέχονται άνετα την μπάλα - και να την κρατούν - υπό πίεση, τόσο από παίκτες της αντίπαλης ομάδας όσο και από οπαδούς, και αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους τομείς στους οποίους η ομάδα έχει βελτιωθεί όλα αυτά τα χρόνια. Τους καθιστά καλύτερα εξοπλισμένους για αγώνες σε εχθρικά γήπεδα.

Το «Άνφιλντ» είναι ένα από τα υπέρτατα τεστ και δεδομένου ότι ο Γκουαρντιόλα γνώριζε πάντα τη σημασία του να κρατάει την μπάλα, ειδικά σε τέτοιου είδους αγώνα, υπήρχε ένα στοιχείο της ομάδας του που έπρεπε να βελτιώσει τη δική του εκτίμηση. Έπειτα, υπάρχει η δυνατότητα να το κάνες ενώ ο Μοχάμεντ Σαλάχ πιέζει την αντίπαλη άμυνα και αποθεώνεται από 60.000 οπαδούς της Λίβερπουλ.

«Σε αυτούς τους τύπους παιχνιδιών, πρέπει να κρατάς την μπάλα - δύο ή τρία αγγίγματα φτάνουν. Όταν πιέζεσαι, πρέπει να την κρατήσεις όπως έκανε ο Έρλινγκ (Χάαλαντ)», είπε ο Γκουαρδιόλα μετά τη νίκη της Σίτι στην Άρσεναλ την περασμένη σεζόν, αν και θρηνούσε για το γεγονός ότι η ομάδα του δεν το έκανε αρκετά.

Ίσως ένα από τα πιο προφανή παραδείγματα της Σίτι να κρατά τα πράγματα σφιχτά στο «Άνφιλντ» ήρθε στις αρχές της σεζόν 2018-19. Στην προηγούμενη σεζόν (2017-18), η Σίτι είχε παίξει εκεί δύο φορές, σε πρωτάθλημα και Champions League, και δέχθηκε επτά γκολ. Αυτή τη φορά ήταν 0-0 και πολύ λιγότερο περιπετειώδες - ακριβώς αυτό που θα ήθελε ο Γκουαρντιόλα. Αλλά συγκρίνοντας την προσέγγιση της Σίτι εκείνη την ημέρα πριν από τεσσεράμισι χρόνια με τον τρόπο που προσέγγισε το ίδιο παιχνίδι την περασμένη σεζόν, ή ακόμα και χωρίς φιλάθλους το 2021 λόγω της πανδημίας Covid-19, είναι σαφές ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι σε αυτήν την πτυχή του παιχνιδιού. Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο για την ομάδα του Καταλανού προπονητή.

Μια μεγάλη διαφορά, για παράδειγμα, είναι ότι στις πρώτες αναμετρήσεις του Γκουαρντιόλα με τη Λίβερπουλ, ήθελε να αποφύγει το «στόμα του λύκου». Έτσι αναφέρθηκε το προπονητικό επιτελείο της Σίτι στην πρόθεση της Λίβερπουλ να αναγκάσει τους αντιπάλους της να μπουν στον άξονα του γηπέδου και στη συνέχεια να κλείσουν γρήγορα για να προσπαθήσουν να κερδίσουν την μπάλα κοντά στην αντίπαλη εστία.

Το σχέδιο της Μάντσεστερ Σίτι για την αντιμετώπιση της εχθρικής υποδοχής της Λίβερπουλ πριν το ντέρμπι στο «Άνφιλντ»
PREMIER LEAGUE

09:32 - 08.03.2024

Το σχέδιο της Μάντσεστερ Σίτι για την αντιμετώπιση της εχθρικής υποδοχής της Λίβερπουλ πριν το ντέρμπι στο «Άνφιλντ»

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει καταστρώσει ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει μια εχθρική υποδοχή στο Άνφιλντ ενόψει του αγώνα της με τη Λίβερπουλ την Κυριακή (10/03, 17:45).

«Εξαρτάται από την ποιότητα των παικτών», είπε ο Γκουαρντιόλα όταν ρωτήθηκε για αυτές τις «1.000 πάσες» αυτή την εβδομάδα. «Για παράδειγμα, ο Γκρίλις έχει την ταχύτητα να το κάνει, αλλά έχει περισσότερο έλεγχο από τον Ντόκου, οπότε ο ρυθμός θα είναι λίγο πιο αργός».

«Ξέρω ότι οι οπαδοί θέλουν τρεις πάσες για να βάλουν ένα γκολ - κι εγώ - αλλά παίζουμε ενάντια σε ομάδες που είναι αρκετά έξυπνες για να ξέρουν πώς να το ελέγξουν αυτό», ήταν τα λόγια του Γκουαρντιόλα όταν ρωτήθηκε για τον συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του.