Η φανέλα του Μαραντόνα από τους ημιτελικούς του Μεξικού του '86 βγαίνει σε δημοπρασία για μια περιουσία

Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα

i

Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα/©Intime

Η φανέλα του Μαραντόνα από τους ημιτελικούς του Μεξικού του '86 βγαίνει σε δημοπρασία για μια περιουσία

Κώστας Τόπας 09:19 - 23.07.2024 / Ανανεώθηκε: 09:19 - 23.07.2024

Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στις 22 Αυγούστου στη Νέα Υόρκη με εκτιμώμενη τιμή μεταξύ 800.000 και 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η φανέλα της εθνικής Αργεντινής που φορούσε ο Ντιέγκο Μαραντόνα στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού το 1986 εναντίον του Βελγίου (2-0) θα δημοπρατηθεί στις 22 Αυγούστου στον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη με εκτιμώμενη τιμή μεταξύ 800.000 και 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μαραντόνα (1960-2020) αντάλλαξε τη φανέλα με τα γάντια του Βέλγου τερματοφύλακα Ζαν-Μαρί Πφαφ, ο οποίος διατηρεί τη μνήμη από τότε και, αφού συναντήθηκε ξανά το 2016, ο Αργεντινός αστέρας του έγραψε μια αφιέρωση. «Για τον ωραίο Ζαν-Μαρί, με όλη μου την αγάπη», αναφέρει ο οίκος Sotheby's.

«Θεωρώ αυτή τη φανέλα για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, από τότε που ο Ντιέγκο και εγώ ανταλλάξαμε πράγματα μετά από αυτόν τον αξέχαστο ημιτελικό. Το να ανταγωνίζεσαι έναν από τους σπουδαίους ποδοσφαιριστές ήταν τιμή, αλλά το να τον αποκαλείς φίλο ήταν ακόμα πιο ξεχωριστό», ανέφερε ο Βέλγος σε δήλωση του θεσμού.

Από το 2023, ο Πφαφ εκθέτει την ιδρωμένη και υπογεγραμμένη φανέλα του Μαραντόνα στο «El Sympatico Museum» του στην πόλη Μπέβερεν (Βέλγιο) και πριν από τη δημοπρασία, που άνοιξε τη διαδικτυακή περίοδο υποβολής προσφορών αυτή τη Δευτέρα, μπορεί ο κόσμος να τη δει στα κεντρικά γραφεία των Sotheby's στη Νέα Υόρκη από 26 έως 30 Ιουλίου.

Η φανέλα του Μαραντόνα είναι ένα από τα κοσμήματα μιας αθλητικής δημοπρασίας πολιτιστικών εικόνων, ανάμεσά τους και ο Ισπανός τενίστας Ράφα Ναδάλ, στον οποίο προσφέρεται μια ρακέτα που χρησιμοποίησε το 2006 στο Ρολάν Γκαρός και στο Γουίμπλεντον και ένα ζευγάρι παπούτσια που χρησιμοποίησε το 2014 στο Australian Open.

Εκτός από αυτό, το πιο ακριβό αντικείμενο στην πώληση είναι το ντουλάπι Staples Center του αστέρα του ΝΒΑ (έως 1,5 εκατομμύριο δολάρια) , ακολουθούμενο από το παντελόνι που φορούσε ο Μάικλ Τζόρνταν στον αγώνα με το οποίο αποσύρθηκε (έως και 250.000 δολάρια).