Η ιστορία της Χρυσής Μπάλας του Μαραντόνα: Από την κλοπή της μαφίας μέχρι την κατάσχεση από τη Δικαιοσύνη και την απαγόρευση δημοπρασίας

Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα

Η ιστορία της Χρυσής Μπάλας του Μαραντόνα: Από την κλοπή της μαφίας μέχρι την κατάσχεση από τη Δικαιοσύνη και την απαγόρευση δημοπρασίας

Κώστας Τόπας 09:15 - 06.06.2024 / Ανανεώθηκε: 09:15 - 06.06.2024

Τα δικαστήρια επέβαλαν εμπάργκο στην διαδικασία της δημοπρασίας της Χρυσής Μπάλας του Μαραντόνα από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, μέχρι να επιλυθεί η διαφορά για την ιδιοκτησία του.

Αυτή που θα μπορούσε να ήταν η πιο ακριβή αθλητική δημοπρασία στην ιστορία αυτή της Χρυσής Μπάλας του Παγκοσμίου Κυπέλλου που κέρδισε ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα το 1986, ανεστάλη αυτήν την Τετάρτη (05/06) από τη γαλλική δικαιοσύνη, η οποία αποφάσισε εμπάργκο στο ακίνητο μέχρι να επιλυθεί η διαμάχη για την περιουσία του.

Ο παριζιάνικος οίκος Aguttes and Abdelhamid B., που μέχρι στιγμής έχει αναγνωριστεί ως ιδιοκτήτης αντικειμένου που αγόρασε στο Παρίσι το 2016 για 1,20 ευρώ, έτριβε τα χέρια του με τη δημοπρασία που είχε προγραμματιστεί για τις 6 Ιουνίου και είχε σημάδια για να σπάσει όλα τα ρεκόρ, στον κόσμο του αθλητισμού. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, η πώληση αυτής της μπάλας -που δεν είναι φτιαγμένη από χρυσό αλλά από κράμα χαλκού- θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 10 και 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα παιδιά του Ντιέγκο

Ωστόσο, τα παιδιά του Μαραντόνα -που θεωρούνται οι νόμιμοι κληρονόμοι από την Αργεντινή Δικαιοσύνη- κατέρριψαν αυτή τη δημοπρασία, τουλάχιστον προς το παρόν. Το Εφετείο των Βερσαλλιών ακύρωσε την Τετάρτη (05/06) το διάταγμα που εκδόθηκε στις 30 Μαΐου από γαλλικό διοικητικό δικαστήριο και διέταξε την απαγόρευση της δημοπρασίας και την κατάσχεση της μπάλας μέχρι να επιλυθεί η διαφορά, κάτι που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή την απόφαση που ανταποκρίνεται στα αιτήματά μας και καθησυχάζει τους πελάτες μου. Εντός της καθορισμένης περιόδου των τριών μηνών, θα παρουσιάσουμε τους σχετικούς ισχυρισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά για την επίλυση της διαφοράς, ο Γκιλές Μορέ, δικηγόρος των πέντε κληρονόμων του Μαραντόνα.

Η νομική εκπροσώπηση έστειλε μια σύντομη δήλωση στην EFE: «Λαμβάνοντας υπόψη την απόφασή μας να αναβάλουμε την πώληση , το Δικαστήριο αποφάσισε να δώσει χρόνο στη Δικαιοσύνη για να επιλύσει τη διαφορά μεταξύ των "Μαραντόνας" και του πωλητή του Adidas Golden Ball Trophy».

Ο Αμπντελχαμίντ Β., ένας μικρός Γαλλοαλγερινός συλλέκτης, είχε αγοράσει τη Χρυσή Μπάλα για 1,20 ευρώ σε μια δημοπρασία δεύτερης κατηγορίας στο Παρίσι το 2016, μαζί με άλλα αθλητικά τρόπαια. Αν η πώληση είχε γίνει για τα αναμενόμενα πολλά εκατομμύρια ευρώ, το κέρδος για τον συλλέκτη θα ήταν κολοσσιαίο.

Τρία χρόνια χωρίς αξίωση

Μέχρι την έφεση που υπέβαλαν τα παιδιά του Μαραντόνα, ο Αμπντελχαμίντ. θεωρούνταν ο νόμιμος κάτοχος του τροπαίου στη Γαλλία, επειδή το αγόρασε καλόπιστα -δεν ήξερε ότι ήταν η Χρυσή Μπάλα- και επειδή μετά από αυτή την απόκτηση τρεις πέρασαν χρόνια χωρίς κανείς από την οικογένεια Μαραντόνα να το διεκδικήσει.

Ωστόσο, τα επιχειρήματα που παρουσίασαν τα παιδιά του Μαραντόνα έπεισαν το Εφετείο των Βερσαλλιών, το οποίο υπέθεσε ότι μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις ότι ήταν πραγματικά κλεμμένο.

Η ληστεία από τη μαφία

Σύμφωνα με τα παιδιά του Μαραντόνα, το αντικείμενο, το οποίο επανεμφανίστηκε το 2016 αφού είχε χαθεί για σχεδόν τρεις δεκαετίες, είχε κλαπεί από ένα χρηματοκιβώτιο τράπεζας στη Νάπολη το 1989 σε μια επίθεση που οργανώθηκε από τη ναπολιτάνικη μαφία.

«Είναι στο χέρι των κληρονόμων να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει. Κλάπηκε βίαια χωρίς να μπορεί να το απολαύσει ο πατέρας μου», εξήγησε στην EFE την περασμένη εβδομάδα μια από τις ενάγουσες, η Τζιανίνα Μαραντόνα.

Η κατάληψη της Χρυσής Μπάλας του Παγκοσμίου Κυπέλλου απαντά στον φόβο της οικογένειας Μαραντόνα ότι θα εξαφανιστεί ξανά. Το αντικείμενο, που βρισκόταν στην κατοχή του οίκου δημοπρασιών Aguttes (Neuilly-sur-Seine, προάστια του Παρισιού), θα περάσει στα χέρια ενός δικαστικού επιτρόπου που θα το καταλάβει μέχρι να επιλυθεί η διαμάχη για την ιδιοκτησία της μπάλας.