Μάρκο Ρόις εναντίον Τόνι Κρόος: Οι δύο μεγάλες ιστορίες αγάπης του τελικού
i

©Νίκος Χάλαρης

Μάρκο Ρόις εναντίον Τόνι Κρόος: Οι δύο μεγάλες ιστορίες αγάπης του τελικού

Κώστας Τόπας 15:15 - 01.06.2024 / Ανανεώθηκε: 16:59 - 01.06.2024

Ντόρτμουντ εναντίον Ρεάλ Μαδρίτης. Μάρκο Ρόις εναντίον Τόνι Κρόος. Δύο θρύλοι του γερμανικού ποδοσφαίρου που μετά το τέλος του αποψινού τελικού του Champions League, δεν θα... ξανάρθουν.

Ο Μάρκο Ρόις και ο Τόνι Κρόος θα αποχωρήσουν από την Μπορούσια Ντόρτμουντ και τη Ρεάλ Μαδρίτης, αντίστοιχα, μετά τον τελικό του UEFA Champions League στο Γουέμπλεϊ το βράδυ του Σαββάτου (01/06, 22:00). Ο Ρόις θα κατευθυνθεί για νέες περιπέτειες, ενώ ο Κρόος θα έχει δώσει το τελευταίο τους ματς με τους «μερένχες» προτού κρεμάσει παπούτσια του για τα καλά μετά το Euro 2024. Το Λονδίνο όπως φαίνεται είναι το κατάλληλο μέρος για να συναντηθούν στην τελευταία τους αναμέτρηση.

Κι αυτό γιατί, ενώ οι δύο ομάδες μπορεί να συναντώνται σε ευρωπαϊκό τελικό για πρώτη φορά, ο Ρόις και ο Κρόος έχουν συναντηθεί ξανά στο παρελθόν στο Λονδίνο, στην αποψινή έδρα του τελικού του Champions League. Συγκεκριμένα, έντεκα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ο τότε 24χρονος Ρόις βρέθηκε κόντρα σε μια ομάδα της Μπάγερν Μονάχου που είχε στο ρόστερ της έναν 23χρονο Κρόος.

Αντιμέτωποι ξανά στο «Γουέμπλεϊ»

Βέβαια, ήταν ένας τελικός Champions League τον οποίο τελικά έχασε ο Κρόος λόγω τραυματισμού, προσθέτοντας ένα στίγμα απογοήτευσης λύπης σε ένα κατά τα άλλα απίστευτο επίτευγμα, καθώς η Μπάγερν κέρδισε την Ντόρτμουντ με δραματικό τρόπο. Ο Ρόις, ο οποίος έπαιξε εκείνη την ημέρα, κέρδισε το πέναλτι για τον Ιλκάι Γκουντογκάν για να κάνει εκείνος το σκορ 1-1 προτού ο Άριεν Ρόμπεν σκοράρει στο 89' και σημειώσει μία από τις πιο σημαντικές νίκες σε Klassiker στη μακρά ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα παιχνίδια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Σε εκείνο το στάδιο της καριέρας τους, τα μονοπάτια του Ρόις και του Κρόος ήταν σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένα. Ως εγχώριοι αντίπαλοι αλλά και ως ήρωες μιας νέας εποχής για την εθνική του ομάδα. Από τότε, όμως, ο Κρόος έγινε θρύλος στη Μαδρίτη και ξεπέρασε άνετα τον Ρόις όσον αφορά τα τρόπαια και τα μετάλλια.

Η καλύτερη καριέρα που άξιζε ο Ρόις

Όχι ότι αυτό αφαιρεί τίποτα από την καριέρα του Ρόις, ωστόσο, καθώς έχει καθιερωθεί ως πραγματικός θρύλος στο «Σιγκνάλ Ιντούνα Παρκ». Ο Γερμανός μεσοεπιθετικός των Βεστφαλών επέστρεψε στην ομάδα της πόλης του μετά το δεύτερο διαδοχικό πρωτάθλημα της Ντόρτμουντ το 2012 και συνέχισε να διαμορφώνει τον σύλλογο του για μια δεκαετία ως ο ηγέτης και ο κύριος πρωταγωνιστής.

Υπήρξε σύμβολο του συλλόγου, που ορίζεται από την πίστη του στη φανέλα και την ηθική του. Ωστόσο, όπως και στο Λονδίνο, ο Ρόις έχει στερηθεί σε μεγάλο βαθμό τους μεγάλους τίτλους, λόγω τραυματισμών. Αν αναλογιστεί κανείς ειδικά την απογοήτευση της τελευταίας αγωνιστικής του 2022/23, αφήνοντάς του μόλις δύο κατακτήσεις στο DFB Cup και τρεις κατακτήσεις στο Super Cup. ©

Ο Κρόος που τα κατέκτησε όλα

Από την άλλη, ο Κρόος άνθισε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, τη διοργάνωση που ο Ρόις τραυματίστηκε και η συλλογή τροπαίων του είναι τεράστια χάρη στο ταλέντο, τη συνέπεια και την καλή του τύχη στην αποφυγή των τραυματισμών που στέρησαν τους οπαδούς να δουν περισσότερα από τον Μάρκο Ρόις.

Πρώην δανεικός στην Λεβερκούζεν καθώς και τρεις φορές πρωταθλητής της Bundesliga με την Μπάγερν, ο Κρόος θα μείνει ως ένας από τους σπουδαίους όλων των εποχών της Ρεάλ για τον ρόλο του στις τρεις δόξες της ομάδας στο Champions League (στη συνέχεια πρόσθεσε έναν τέταρτο το 2022), πόσω μάλλον τους τέσσερις τίτλους της La Liga, πέντε Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων της FIFA και τρία Σούπερ Καπ UEFA.

Έχει κερδίσει 32 μετάλλια ως παίκτης της Μπάγερν, της Ρεάλ και της Γερμανίας, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένας από τους πιο βραβευμένους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Τα τρόπαια Champions League και Euro πριν ανακοινώσει χρόνο για την καριέρα του θα σημαδεύσουν το φινάλε της καριέρας του, αλλά από την άλλη δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θα ήθελαν να δουν τον Ρόις στον τελευταίο του αγώνα με τη φανέλα της Ντόρτμουντ να έχει μια τελευταία ευκαιρία να διεκδικήσει την κούπα με τα «μεγάλα αυτιά» στην καριέρα του πραγματικά αξίζει.

Εν κατακλείδι, 11 ολόκληρα χρόνια και έξι ημέρες από τότε που η καριέρα τους χωρίστηκε σε διαφορετικές κατευθύνσεις, απόψε (01/06, 22:00) ένας θα στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το ποιος θα κατακτήσει την κορυφή, ο Ρόις και ο Κρόος θα πανηγυρίσουν αμφότεροι για τις κληρονομιές που αφήνουν πίσω τους.