Το Μαρόκο φτιάχνει το μεγαλύτερο γήπεδο του κόσμου για να πάρει από Μπερναμπέου και Καμπ Νου τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 (pics)

Το Μαρόκο φτιάχνει το μεγαλύτερο γήπεδο του κόσμου για να πάρει από Μπερναμπέου και Καμπ Νου τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 (pics)

Γιώργος Σακελλαρίου 19:20 - 21.08.2024 / Ανανεώθηκε: 19:24 - 21.08.2024

Το Μαρόκο θέλει να φτιάξει το μεγαλύτερο γήπεδο στον πλανήτη, χωρητικότητας 115.000 θέσεων για να πάρει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030.

Το Μαρόκο θέλει να ξεχωρίσει και να πάρει από την Ισπανία τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση θα ξεκινήσει σε Ουρουγουάη, Αργεντινή, Παραγουάη, επειδή θα συμπληρωθούν τότε 100 χρόνια από το πρώτο Μουντιάλ και θα συνεχιστεί σε Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο.

Σήμερα, λοιπόν, έγινε γνωστό ότι το Μαρόκο θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο στάδιο στον κόσμο, το «Grand Stade Hassan II», χωρητικότητας 115.000 θεατών! Η χωρητικότητα έχει μειωθεί πλέον στο Μαρακανά στις 74.000 και το Μπερναμπέου είναι στις 85.000 θεατές. Το Καμπ Νου, παράλληλα, θα έχει σχεδόν 104.000 θέσεις. Στις 114.000 είναι το γήπεδο στην Πιονγκγιάνγκ.

Το γήπεδο θα ξεκινήσει να φτιάχνεται εντός του έτους και θα ολοκληρωθεί το 2028 στην Καζαμπλάνκα, ενώ θα το χρησιμοποιούν για έδρα οι μεγάλες ομάδες της χώρας, η Ουιντάντ και η Ράγια Καζαμπλάνκα. Το κόστο του επίσης, ανέρχεται σε 452,8 εκατ. ευρώ (4,5 δις ντίρχαμ, το τοπικό νόμισμα). Κατασκεατές θα είναι οι εταιρείες Design Oualalou + Choi, Populous.

Αναλυτικά όσα αναφέρουν οι Μαροκινοί:

Grand Stade Hassan II – περιγραφή σχεδίου

Γιατί χρειάζεται ένα νέο γήπεδο στην Καζαμπλάνκα;

Η Καζαμπλάνκα, η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή στο Μαρόκο, εξυπηρετείται από το Stade Mohammed V. Η εγκατάσταση βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης και εξυπηρετεί δύο από τους πιο επιτυχημένους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της χώρας (Wydad Casablanca και Raja Casablanca ). Το στάδιο άνοιξε το 1955 και επεκτάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Επειδή διαθέτει στίβο, δεν είναι ιδανικό για τη διοργάνωση ποδοσφαιρικών αγώνων, ενώ απέχει και πολύ από τα σύγχρονα πρότυπα.

Για χρόνια, λοιπόν, υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή ενός νέου γηπέδου αντάξιου μιας μητροπολιτικής περιοχής άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων με μεγάλες ποδοσφαιρικές παραδόσεις και ικανό να φιλοξενήσει μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

Το θέμα του νέου γηπέδου στην Καζαμπλάνκα έχει τεθεί με αφορμή την υποψηφιότητα του Μαρόκου για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η αναγκαιότητα κατασκευής του έγινε προφανής μετά την επιλογή της χώρας ως συνδιοργανώτριας του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030.

Δείτε εντυπωσιακά σχέδια για το νέο γήπεδο

Πώς προέκυψαν τα σχέδια για το Grand Stade Hassan II;

Το Μαρόκο αποφάσισε να υποβάλει υποψηφιότητα για να φιλοξενήσει το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2030, που ήταν η έκτη προσπάθεια της χώρας. Αρχικά, το Μαρόκο ήθελε να αγωνιστεί μόνο του, αλλά τελικά εντάχθηκε στην κοινή πρωτοβουλία Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Αυτή τη φορά η προσπάθεια ήταν επιτυχής – στις 4 Οκτωβρίου 2023 η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Μαρόκο ανακοινώθηκαν ως οικοδέσποινες του τουρνουά, εκτός από τρεις χώρες της Νότιας Αμερικής: Ουρουγουάη, Αργεντινή και Παραγουάη, που θα φιλοξενήσουν από ένα παιχνίδι η καθεμία.

Στο Μαρόκο έχει απονεμηθεί ο ρόλος του συνδιοργανωτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030, οπότε η κατασκευή ενός νέου γηπέδου στην Καζαμπλάνκα είναι απαραίτητη. Οι Μαροκινοί ήθελαν να αρπάξουν την ευκαιρία και να ποντάρουν σε ένα ακόμη πιο φιλόδοξο έργο από πριν. Θεωρήθηκε ότι το νέο Grand Stade de Casablanca θα έπρεπε να χωρέσει 115.000 θεατές για να γίνει το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο.

Όταν το Μαρόκο ανέλαβε τον ρόλο της συνδιοργάνωσης, τον Οκτώβριο του 2023, η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τον δημόσιο χρηματοπιστωτικό οργανισμό Caisse de dépôt et de gestion (CDG), παρέχοντας χρηματοδότηση για επενδύσεις σε στάδια που προετοιμάζονται για το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Κύπελλο Εθνών Αφρικής 2025 (το οποίο θα διεξαχθεί επίσης στο Μαρόκο).

Επίσης, τον Οκτώβριο του 2023, ξεκίνησε ένας νέος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για ένα στάδιο για την Καζαμπλάνκα. Δώδεκα ομάδες αρχιτεκτόνων συμμετείχαν στον διαγωνισμό, με διάσημα στούντιο από όλο τον κόσμο να εργάζονται πάνω στα concept. Επτά έργα προκρίθηκαν στο τελικό στάδιο.

Τον Μάρτιο του 2024 ανακοινώθηκε ότι ο διαγωνισμός κέρδισε η κοινή προσφορά των στούντιο Oualalou + Choi και Populous και τον Ιούλιο του 2024 εμφανίστηκαν οι πρώτες αποδόσεις του νέου σταδίου. Ο μελλοντικός χώρος μετονομάστηκε επίσης σε Grand Stade Hassan II, προς τιμήν του Βασιλιά του Μαρόκου από το 1961 έως το 1999.

Πώς θα είναι το Grand Stade Hassan II;

Το όραμα για το νέο Grand Stade Hassan II είναι εμπνευσμένο από το παραδοσιακό φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Το ακανόνιστο, κωνικό σχήμα της οροφής/υψομέτρου του σταδίου είναι κατάλληλο για να παραπέμπει στις σκηνές που έχουν τοποθετηθεί για το φεστιβάλ, αλλά μπορεί επίσης να ερμηνευθεί ως αντανάκλαση των ορεινών τοπίων του Μαρόκου.

Κάτω από το μοναδικό, ημιδιαφανές κάλυμμα θα βρίσκονται όχι μόνο τα καταστήματα, αλλά και πάρκα. Οι κερκίδες θα δέχονται 115.000 θεατές.

Οι εξέδρες πίσω από τις εστίες, θα είναι μεγάλες, ενιαίου επιπέδου για να διευκολύνουν τις χορογραφίες των οπαδών, παρόμοιες με το περίφημο Südtribüne στο στάδιο της Μπορούσια Ντόρτμουντ ή το The Kop της Λίβερπουλ.

Θα είναι το Grand Stade Hassan II το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο;

Με χωρητικότητα 115.000 θεατών, το νέο Grand Stade Hassan II θα ξεπεράσει, μεταξύ άλλων, το στάδιο Rungrado May Day της Πιονγκγιάνγκ, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 114.000 άτομα. Θα είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο μεταξύ των γηπέδων ειδικά για το ποδόσφαιρο.

Τι θα συμπεριληφθεί στον περιβάλλοντα χώρο του Stade Grand Hassan II;

Η γύρω περιοχή θα περιλαμβάνει στάδιο στίβου με αμφιθέατρο 25.000 ατόμων, Ολυμπιακό κολυμβητήριο, καθώς και συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο, εμπορικό κέντρο, ξενοδοχείο, χώρους στάθμευσης και χώρους πρασίνου. Το σύνολο θα δημιουργήσει ένα τεράστιο αθλητικό και ψυχαγωγικό συγκρότημα, έκτασης 100 στρεμμάτων».

Ποιον θα εξυπηρετεί το Stade Grand Hassan II;

Η εγκατάσταση θα μπορεί να φιλοξενεί μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις και είναι το πιο σημαντικό μέρος της προσπάθειας του Μαρόκου να προετοιμαστεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030. Οι Μαροκινοί ελπίζουν ακόμη και στο Stade Grand Hassan II να φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αν και έχει σοβαρούς αντιπάλους, το Estadio Santiago Bernabéu και το Camp Nou.

Πότε θα κατασκευαστεί το Stade Grand Hassan II;

Η κατασκευή του νέου Stade Grand Hassan II αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα το 2024. Οι εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη του 2028, πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030. Το κόστος κατασκευής του γηπέδου αναμένεται να είναι 4,5 δισεκατομμύρια ντιρχάμ».

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!