Το πρόσφατο ελληνικό παρελθόν στο «Βελοντρόμ» και το ραντεβού της ΑΕΚ

Οι ελληνικές ομάδες στη Μασσαλία

i

© Intime

Το πρόσφατο ελληνικό παρελθόν στο «Βελοντρόμ» και το ραντεβού της ΑΕΚ

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 14:08 - 24.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:30 - 14.08.2024

Την ερχόμενη Πέμπτη (26/10, 19:45), η ΑΕΚ αναμένεται να γίνει η τέταρτη ελληνική ομάδα που αγωνίζεται στο «Βελοντρόμ» κόντρα στη Μαρσέιγ την τελευταία τετραετία.

Μετά το τεράστιο διπλό στην έδρα της Μπράιτον και την ισοπαλία στην Opap Arena με τον Άγιαξ, η ΑΕΚ έχει μπροστά της ακόμη έναν ευρωπαϊκό «τελικό».

Την ερχόμενη Πέμπτη (26/10, 19:45), η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα θα αντιμετωπίσει στη Μασσαλία τη Μαρσέιγ, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής των ομίλων του Europa League. Η Ένωση βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 4 πόντους και στο +2 από τους Γάλλους.

Οι «κιτρινόμαυροι» έχουν μπροστά τους μία δύσκολη αποστολή και σε ένα «καυτό» γήπεδο, καθώς το επερχόμενο αποτέλεσμα θα κρίνει πολλά στη μάχη της πρωτιάς αλλά και της πρόκρισης.

Ένα από τα αξιοσημείωτα στατιστικά ενόψει και της αναμέτρησης την ερχόμενη Πέμπτη (26/10), είναι το πρόσφατο και πλούσιο ελληνικό παρελθόν στην έδρα της Μαρσέιγ. Συγκεκριμένα, η Ένωση θα γίνει η τέταρτη ελληνική ομάδα την τελευταία τετραετία που θα αγωνιστεί στο «Βελοντρόμ» κόντρα στους Μασσαλούς, ενώ νωρίτερα προηγήθηκαν οι μάχες του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού το περασμένο καλοκαίρι. 

Η ήττα του Ολυμπιακού στη Μασσαλία και τα παράπονα

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2020, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε εκτός έδρας τη Μαρσέιγ, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς γνώρισε την ήττα με 2-1 κι έτσι αποκλείστηκε και μαθηματικά από τη συνέχεια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. 

Ο Μαντί Καμαρά έδωσε το προβάδισμα στους Πειραιώτες με ένα εκπληκτικό γκολ, ωστόσο οι Μασσαλοί έφεραν... τούμπα το ματς, με δύο εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι του Παγέτ (2-1). Μάλιστα, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν έντονα παράπονα από τη διαιτησία εκείνης της αναμέτρησης, με αποκορύφωμα την παράβαση στο δεύτερο πέναλτι.

Ο «τελικός» του ΠΑΟΚ στη Μασσαλία και ο αποκλεισμός

Στις 7 Απριλίου του 2022, ο ΠΑΟΚ είχε ραντεβού με την ιστορία, καθώς αντιμετώπισε τη Μαρσέιγ στη φάση των 16 του Conference League. Η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου είχε πραγματοποιήσει μία ονειρική πορεία στην Ευρώπη εκείνη τη σεζόν, η οποία ολοκληρώθηκε κόντρα στους Γάλλους.

Στο πρώτο ματς στο «Βελοντρόμ», ο Δικέφαλος βρέθηκε να χάνει με 2-0 στο πρώτο μέρος χάρη στα γκολ των Ζέρσον και Παγέτ. Το μόνο που κατάφεραν οι φιλοξενούμενοι ήταν να βρουν το γκολ της μείωσης με τον Ελ Καντουρί (2-1).

Για την ιστορία, στη ρεβάνς της Τούμπας η Μαρσέιγ διπλασίασε τις νίκες της (0-1) και πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση του θεσμού.

Το «έπος» της Μασσαλίας με πρωταγωνιστή τον Ιωαννίδη

Το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 16 Αυγούστου, ο Παναθηναϊκός πήρε τεράστια πρόκριση μέσα στο «Βελοντρόμ». Μετά τη νίκη με 1-0 στο πρώτο ματς της Λεωφόρου, το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς κλήθηκε να υπερασπιστεί το προβάδισμα και να... πετάξει για τα play offs του Champions League.

Όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι της ρεβάνς, η Μαρσέιγ πήρε ισχυρό προβάδισμα χάρη στα τέρματα του Ομπαμεγιάνγκ (2-0) και με αυτόν τον τρόπο «αγκάλιασε» την ανατροπή και την πρόκριση. Ωστόσο ο Φώτης Ιωαννίδης είχε άλλη άποψη. Ο Έλληνας φορ του «τριφυλλιού» σκόραρε στις καθυστερήσεις με το πιο σημαντικό πέναλτι της ζωής του μέχρι το επόμενο, ισοφάρισε το σκορ του πρώτου ματς κι έστειλε τις δύο ομάδες στη διαδικασία των πέναλτι.

Στη «ρώσικη ρουλέτα», ο... ήρωας Μπρινιόλι κράτησε ζωντανούς τους πράσινους και ο Μλαντένοβιτς έδωσε τη χαριστική βολή στη Μαρσέιγ (3-5), με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να πανηγυρίσει μία σπουδαία πρόκριση.