Μάρτιν Φρίντεκ: Με όνομα βαρύ σαν ιστορία

Φωτ. IMAGO

Μάρτιν Φρίντεκ: Με όνομα βαρύ σαν ιστορία

Αλέξης Σαββόπουλος 09:35 - 14.08.2024 / Ανανεώθηκε: 09:36 - 14.08.2024

Η νομοτελειακή ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, η αέναη σύγκριση με τον δευτεραθλητή Ευρώπης Φρίντεκ τον πρεσβύτερο και ο καθοριστικός ρόλος του Μπράμπετς για να γίνει ο γάμος.

Ο Μάρτιν Φρίντεκ, ο νέος αριστερός μπακ του Άρη είναι η επιβεβαίωση της κλασσικής παροιμίας: «Το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά» Γιός του θρυλικού Μάρτιν Φρίντεκ, του σκληροτράχηλου μέσου που κατέκτησε με την Τσεχία τη δεύτερη θέση στο Euro1996, πέντε πρωταθλήματα με τη Σπάρτα και αγωνίστηκε σε Ντούισμπουργκ και Λεβερκούζεν, η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο έμοιαζε νομοτελειακά αναπόφευκτη.

Το ίδιο και οι συγκρίσεις με τον πατέρα του και πως θα καταφέρει να βγει από τη σκιά του. Ενα αγαπημένο θέμα των Τσέχων που σε κάθε αφορμή που δίνεται, ασχολούνται με την αμιγώς ποδοσφαιρική οικογένεια απο το Χράντετς Κράλοβε, αφού και ο μικρότερος αδερφός του Κρίστιαν παίζει ποδόσφαιρο στη Λίμπερετς.

Ο πατέρας του, που σήμερα είναι προπονητής στις χαμηλότερες κατηγορίες της Τσεχίας, ήταν πάντα ο πιο αυστηρός κριτής και η προσπάθεια του Frydek Jr ήταν πάντα πως θα τον ικανοποιήσει: «Συζητάμε τις εμφανισεις μου και ο πατέρας μου βρίσκει πάντα περιθώρια βελτίωσης. Έχω την αίσθηση ότι δεν θα είναι ποτέ απόλυτα ευτυχισμένος» είχε πει σε ανύποπτη στιγμή, μιλώντας για τη σχέση με τον πατέρα του.

Φυσικά ακολούθησε τα χνάρια του πατρός και εντάχθηκε στις Ακαδημίες της Σπάρτα Πράγας. Εφτασε μέχρι την 1η ομάδα, έπαιξε σε δυο αγώνες, αλλά έπρεπε πρώτα να κάνει το αγροτικό του. Αρχικά στην Σένιτσα για ένα εξάμηνο και μετά, απο τον Γενάρη του 2013 στην Σλόβαν Λίμπερετς ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Βάχα. Αν και τον πλήγωσε που δεν έμεινε στη Σπάρτα, είδε τη μετακίνησή του στη Σλόβαν ως κίνητρο να αποδείξει ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή να επιστρέψει στην αγαπημένη του Σπάρτα.

Μάρτιν Φρίντεκ

Σε 2,5 σεζόν στο Λίμπερετς, μέτρησε 91 παιχνίδια, με έξι γκολ και 15 ασιστ, βελτιώνοντας το παιχνίδι του και αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες, αγωνιζόμενος και στην Ευρώπη. Εκείνη την εποχή ήταν βασικό στέλεχος και της Εθνικης U21 της Τσεχίας με την οποία αγωνίστηκε και στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2015, σκοράροντας κόντρα στη Σερβία.

Οταν επέστρεψε τελικά τον Ιούλιο του 2015 ήταν ξεκάθαρος: “Στη Σλόβαν ειχα το κίνητρο να αποδείξω ότι αφενός μπορώ να αγωνιστώ στο υψηλό επίπεδο και αφετέρου ότι ανήκω στη Σπάρτα. Τα πήγα καλά, με αγόρασαν πίσω και τώρα έχω ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο να καθιερωθώ στη Σπάρτα. Ο πατέρας μου είναι ενθουσιασμένος που γύρισα”.

Στην ομάδα της πρωτεύουσας βρήκε ξανά τον Γιακούμπ Μπράμπετς με τον οποίο στην ουσία ξεκίνησαν μαζί και θα ανταμώσουν μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια στον Αρη. Πρόλαβαν να παίξουν μια σεζόν μαζί (2015-16) αφού το καλοκαίρι του 2016, ο Μπράμπετς παραχωρήθηκε στη Γκενκ. Ηταν μια σπουδαία χρονιά αφού η Σπάρτα έφτασε ως τα προημιτελικά του Europa League, όπου αποκλείστηκε απο την Βιγιαρεάλ. Μια από τις καλύτερες στιγμές του με τη φανέλα της Σπάρτα ήταν τον Μάρτιο του 2016 κόντρα στη Λάτσιο για τη φάση των 16 του Europa League (1-1) όταν σημείωσε το μοναδικό γκολ της ομάδας του.

Το έχει χαρακτηρίσει ως το πιο όμορφο γκολ που έχει πετύχει. Μάλιστα το σημείωσε με το δεξί, που δεν είναι και το καλό του πόδι, δείγμα ότι μπορεί να χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δυο. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν τον λες και… αποκλειστικά αριστερό μπακ αλλά έναν πολυθεσίτη. Εχει κατά καιρούς παίξει στον άξονα σε 4-3-3, ως αριστερό εξτρέμ, ακόμη και ως στόπερ σε τριάδα. Στο περίφημο αυτό ματς με τη Λάτσιο είχε ξεκινήσει ως κεντρικό χαφ: «Ο κόουτς παίρνει τις αποφάσεις για αυτό που θεωρεί καλύτερο. Οπου και αν με βάλει θα παίξω και θα δώσω το 100%» είχε πει μετά το ματς, κουβέντες που μάλλον θα ικανοποιήσουν τον Ακη Μάντζιο.

Ξεκίνησε την προετοιμασία του ο Άρης
EUROCUP

21:41 - 09.08.2024

Ξεκίνησε την προετοιμασία του ο Άρης

Ο Άρης ξεκίνησε την προετοιμασία του ενόψει της σεζόν 2024 - 2025, με τους Θεσσαλονικείς να γίνονται η πρώτη ομάδα της Stoiximan Basket League (και όχι μόνο) που άρχισε από τώρα τη δουλειά.

Το γκολ αυτό, έφερε συγκρίσεις. Οταν ο πατέρας του ρωτήθηκε για το γκολ που σημείωσε ο Φρίντεκ ο νεότερος, θυμήθηκε ένα αντίστοιχο που είχε πετύχει ο ίδιος τον Νοέμβριο του 1991 με τη Σπάρτα κόντρα στη Μαρσέιγ στο Τσάμπιονς Λιγκ. “Είναι η μαγεία των γονιδίων, ένας όμορφος παραλληλισμός που με κάνει να αισθάνομαι υπέροχα. Ο Μάρτιν μπορεί εύκολα να με ξεπεράσει, δεν θα είναι και τόσο δύσκολο. Εχει ακόμη καιρό μπροστά του και αν καταφέρει να αγωνιστεί στο Euro τον Ιούνιο θα είναι κάτι φανταστικό”.

Δυστυχώς η ζωή του ποδοσφαιριστή εκτός απο όμορφες στιγμές όπως η καταπληκτική πρώτη του σεζόν με την Σπάρτα έχει και ατυχίες. Οπως αυτή τον Μάϊο του 2016 λίγο πριν τις κλήσεις για το επερχόμενο ευρωπαικό πρωτάθλημα. Σε αγώνα με την Τέπλιτσε υπέστη διάσειση και έμεινε στο νοσοκομείο για αρκετές μέρες. Ο τραυματισμός αυτός του κόστισε την παρουσία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς, αφού όπως είχε παραδεχθεί ο τότε ομοσπονδιακός τεχνικός της Τσεχίας: “Αν ο Φρίντεκ ήταν υγιής, τότε χωρίς αμφιβολία θα ήταν στις επιλογές μου”.

Γενικά η σχέση του με την Εθνική Τσεχίας δεν του έχει φέρει και πολύ γούρι. Σε μια προπόνηση τον Οκτώβριο του 2016, τραυματίστηκε στο γόνατο, υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και έχασε όλο το υπόλοιπο της σεζόν. Επέστρεψε ομως την επόμενη χρονιά και ως το καλοκαίρι του 2020 που έφυγε από την Πράγα, αναζητώντας μια νέα πρόκληση, έφτασε να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού όπως και ο πατέρας του, κλείνοντας ένα σημαντικό κεφάλαιο με 147 συμμετοχές, δέκα γκολ και 19 ασιστ.

Επόμενος σταθμός η Λουκέρνη και η Ελβετία. Στη Λουκέρνη έφτασε στις 12 Οκτωβρίου του 2020, στην έξαρση του κορωνοιού και έμεινε σε υποχρεωτική καραντίνα οκτώ ημερών μέχρι να κάνει την πρώτη του προπόνηση: ¨Επέλεξα την Λουκέρνη γιατί η Ελβετία είναι μια όμορφη και ασφαλής χώρα για μένα και την οικογένειά μου, το πρωτάθλημα ανταγωνιστικό και μιλούν τη γερμανική γλώσσα, κάτι σημαντικό για την γρήγορη προσαρμογή μου” είχε πει αναφερόμενος στο επόμενο βήμα της καριέρας του.

Με τα καλύτερα λόγια τον υποδέχτηκε και ο άνθρωπος που τον επέλεξε, ο τεχνικός διευθυντής Ρέμο Μέγιερ:

«Χάρη στην τεχνική του κατάρτιση και το επιθετικό στυλ παχνιδιού του θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ομάδας και ειδικά της αριστερής πλευράς».

Τα τέσσερα χρόνια που πέρασε στη Λουκέρνη ήταν γεμάτες χρονιές για τον ίδιο, μπήκε στο club των παικτών που ξεπέρασαν τις 100 συμμετοχές, με αρκετά σκαμπανεβάσματα όμως για την ελβετική ομάδα που έφτασε να παίζει μεχρι και αγώνες για την παραμονή, κάποιες συμμετοχές στο Conference League και καλύτερη στιγμή την κατάκτηση του κυπέλλου το 2021 κόντρα στην Σεντ Γκάλεν: «Ο πατέρας μου δεν κερδισε ποτέ κάποιο τίτλο στο εξωτερικό. Χάρη στην κατάκτηση του κυπέλλου, τον πέρασα σε κάτι και εγώ» είχε πει με αρκετή δόση χιούμορ.

Αν και τα ρεπορτάζ ανέφεραν την Γκρασχόπερς ως επόμενο σταθμό στην καριέρα του, αφού σε δηλώσεις του δεν έχει κρύψει ότι όταν σταματήσει το ποδόσφαιρο θα ήθελε με την οικογένειά του να μείνει μόνιμα και να ασχοληθεί με την προπονητική στις μικρές ηλικίες, κάτι η αναζήτηση του Αρη για αριστερό μπακ, λίγο και η παρουσία του Μπράμπετς, τον φέρνουν τελικά στα μέρης μας.

Ο Μπράμπετς είναι αυτός που έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Αρη να ασχοληθεί μαζί του. Αυτός διαβεβαίωσε τους ανθρώπους του Αρη για την αγωνιστική του αξία, το ποιον του χαρακτήρα του και ο λόγος του μέτρησε: «Πάρτε τον και δεν θα το μετανιώσετε. Είναι παίκτης που αρέσει στους προπονητές» τους είπε για τον πρώην και νυν πλέον συμπαίκτη του.

Τα υπόλοιπα στο γήπεδο για τον πολυθεσίτη Φρίντεκ που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στο αριστερό άκρο και να αυξήσει την Τσέχικη παρουσία στο ρόστερ…

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!