Μεντιλίμπαρ: Από την ανεργία στη δόξα με την Σεβίλλη μέσα σε δυόμισι μήνες (vids)

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

i

©Photo by Maja Hitij/Getty Images/Ideal Images

Μεντιλίμπαρ: Από την ανεργία στη δόξα με την Σεβίλλη μέσα σε δυόμισι μήνες (vids)

Κώστας Τόπας 09:28 - 01.06.2023 / Ανανεώθηκε: 15:53 - 14.08.2024

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ανέλαβε τον Μάρτιο τα ηνία της Σεβίλλης με στόχο να την γλιτώσει από τον υποβιβασμό. Ο 62χρονος Βάσκος όχι μόνο πέτυχε τον στόχο του μέσα σε δυόμισι μήνες, αλλά οδήγησε τους Ανδαλουσιανούς στην κατάκτηση του Europa League!

Ποιος θα έλεγε στον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ πριν από τρεις μήνες ότι την Τετάρτη (31/05) θα κέρδιζε τον πρώτο τίτλο της προπονητικής του καριέρας; Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ένα Europa League. Στις 20 Μαρτίου, ήταν ακόμα άνεργος, σχεδόν ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του από την Αλαβές και τώρα είναι ο προπονητής με τον οποίο η Σεβίλλη κατέκτησε το έβδομο Europa League.

Από τον κίνδυνο του υποβιβασμού στην εκτόξευση

Ο 62χρονος προπονητής προσγειώθηκε στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» με έναν ξεκάθαρο στόχο. Να επιτύχει την παραμονή στην κατηγορία. Η ομάδα ήταν ζωντανή στο Europa League, αλλά είχε ξεκαθαρίσει ότι ο ανταγωνισμός δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, δεν ήταν η προτεραιότητα δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα στη La Liga. Όμως βήμα-βήμα, η Σεβίλλη κατάφερε να φτάσει στον τελικό της Βουδαπέστης και στο τέλος να στεφθεί νικήτρια του Europa League. 

Μεταξύ άλλων, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Γιουβέντους, σπουδαίες ευρωπαϊκές ομάδες που ο Μεντιλίμπαρ δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ, υπέκυψαν από τον Ισπανό τεχνικό. Οπως και στον τελικό για στη μάχη του τίτλου η Ρόμα, του πολύ πιο επιτυχημένου Ζοσέ Μουρίνιο παρέδωσε τα όπλα της.

Πήρε το καλύτερο από κάθε παίκτη του

Ο δρόμος της Σεβίλλης προς την επιτυχία ήταν αποτελεσματικός. Χάρη στο ποδόσφαιρο του Μεντιλίμπαρ, όπου κυριαρχεί η σταθερότητα στα μετόπισθεν, χωρίς η ομάδα του να κάνει μεγάλα λάθη και να συντρίψει τον αντίπαλο τοποθετώντας τη γραμμή πίεσης πολύ πιο πάνω. Όλα αυτά, αξιοποιώντας στο έπακρο τις διαθέσιμες μονάδες και ανακτώντας τον καλύτερο εαυτό αρκετών παικτών που δεν ένιωθαν άνετα με τους προηγούμενους προπονητές, Σαμπάολι και Λοπετέγκι.

Κόντρα στη Ρόμα, ο Μεντιλίμπαρ διάβασε άψογα το στιλ παιχνιδιού του Ζοσέ Μουρίνιο και μετά το ημίχρονο το ματς πήγε στα μέτρα που ήθελε ο τεχνικός της Σεβίλλης. Από τις αλλαγές που έκανε ο Βάσκος στο ημίχρονο, με ειδική μνεία για την είσοδο του Σούσο, η μονομαχία άρχισε να βαδίζει προς το θριαμβευτικό τέλος για την ομάδα της Σεβίλλης. 

Επιστροφή στην... ανεργία

Το Europa League ήταν και το πρώτο τρόπαιο στην καριέρα Μεντιλίμπαρ που, παραδόξως, λήγει το συμβόλαιό του με την Σεβίλλη στις 30 Ιουνίου και που, εκτός από μια απροσδόκητη ανατροπή στο σενάριο, θα επιστρέψει στην ανεργία. Κι αυτό διότι η Σεβίλλη, όταν τον προσέλαβε είχε ήδη αποφασίσει ότι δεν θα είναι προπονητής της για την επόμενη σεζόν. Το βέβαιο είναι ότι ο Ισπανός τεχνικός θα μείνει το καλοκαίρι χωρίς ομάδα με την ικανοποίηση όχι μόνο ότι πέρασε τις εξετάσεις αλλά και ότι πήρε πτυχίο με άριστα. Μάλιστα, με την κατάκτηση του Europa League, έγινε ο γηραιότερος προπονητής που κατακτάει το συγκεκριμένο τρόπαιο σε ηλικία 62 ετών.