Μέσα σε επτά μήνες τα ευρωπαϊκά γήπεδα έχασαν τα τρία μεγαλύτερα ονόματα του ποδοσφαίρου, με τους Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο και Νεϊμάρ να εγκαταλείπουν τη Γηραιά Ήπειρο για νέες περιπέτειες και παχυλά συμβόλαια στη Σαουδική Αραβία και στις ΗΠΑ.
Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ. Τρία ονόματα που έχουν έως ένα βαθμό μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του ποδοσφαιρικού και όχι μόνο κοινού την τελευταία και παραπάνω δεκαετία, πλέον δεν αγωνίζονται στην Ευρώπη μετά και την μετακίνηση του Βραζιλιάνου στην Αλ Χιλάλ. Το κενό που αφήνουν πίσω τους είναι μεγάλο. Μπορεί κανένας από αυτούς τη δεδομένη στιγμή να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της καριέρας του, ωστόσο οι στιγμές που μας χάρισαν δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Φυσικά ο Μέσι και ο Ρονάλντο βρίσκονται μερικά «σκαλιά πιο πάνω» από τον Βραζιλιάνο τόσο στο τι πέτυχαν όσο και στη διάρκειά τους.
Ο ποδοσφαιρικός πλανήτης αλλάζει και αλλάζει πολύ απότομα τους τελευταίους μήνες, με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στο ποδοσφαιρικό στερέωμα να «εγκαταλείπουν τα πολλά φώτα της δημοσιότητας». Προφανώς ακούγεται υπερβολικό αυτό όταν μιλάμε για προσωπικότητες του βεληνεκούς αυτών των τριών, που ακόμα και στο Σαν Μαρίνο να έπαιζαν θα μαγνήτιζαν τα βλέμματα και τις κάμερες, αλλά κάπως έτσι έχει η κατάσταση.
Λίγοι είναι αυτοί που θα κάτσουν να δουν τον Μέσι τις «βάρβαρες» ,για την Ευρώπη, ώρες των ΗΠΑ να παίζει με την Ατλάντα Γιουνάιτεντ και την Ορλάντο Σίτι. Όσο και να τον αγαπάνε και να τον λατρεύουν είναι δύσκολο να ενδιαφερθείς για ένα τελείως ξένο προϊόν. Το ίδιο και για τον Κριστιάνο με τον Νεϊμάρ. Μπορεί οι ώρες των αγώνων να είναι βολικές για το ευρωπαϊκό κοινό και το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας να έχει αγοράσει ένα σωρό παιχταράδες, όπως ο Καρίμ Μπενζεμά, ο Σαντιό Μανέ και ο Ριάντ Μαχρέζ, μεταξύ άλλων, αλλά πόσο πιθανό είναι ο ευρωπαίος καταναλωτής να ενδιαφερθεί να δει την Αλ Ιτιχάντ και την Αλ Αχλί; Πέρα του ότι του είναι άγνωστα σε μεγάλο βαθμό τα ονόματα είναι και διαφορετικές οι δύο κουλτούρες. Το είδαμε και στο Κατάρ.
Φυσικά έχουν δημιουργηθεί και συνεχίζουν να δημιουργούνται νέα καταναλωτικά κοινά. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο επίκεντρο, αρχικά με το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο και τώρα με την Σαουδική Αραβία, που μελλοντικά έχει βάλει στόχο και τη διοργάνωση ενός Μουντιάλ.
Το επίκεντρο φαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα βρίσκεται μόνο στην Ευρώπη. Φυσικά αυτή θα συνεχίσει να τραβάει την περισσότερη προσοχή, καθώς έχει χρόνια «προϋπηρεσίας» και έχει χτίσει brand names που δεν πρόκειται να δεχθούν πλήγμα όσο λεφτά και να δαπανηθούν από άλλες Ηπείρους. Αλλά ο κόσμος «μεγαλώνει» και θα πρέπει να το συνηθίσουμε. Σε όλα τα μέρη του κόσμου παίζεται ποδόσφαιρο και τόσο οι τοπικές κοινωνίες όσο και οι ισχυρές προσωπικότητες πίσω από τις ομάδες είναι έτοιμες να καρπωθούν τα τεράστια κέρδη του πιο δημοφιλούς αθλήματος στον κόσμο.
Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για μια φούσκα σαν αυτή της Κίνας, η οποία σε λίγα χρόνια θα σκάσει αλλά δεν φαίνεται κάτι τέτοιο όσο νωρίς και αν είναι ακόμα. Τα λεφτά της Αραβίας είναι περισσότερα και οι στόχοι τους είναι διαφορετικοί και πιο μεγαλεπήβολοι. Επίσης, οι σχέσεις της Δύσης με τη Σαουδική Αραβία δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που έχει ο δυτικός κόσμος με την Κίνα. Οπότε τα όρια και οι περιορισμοί που θα βάλουν, αν βάλουν, στους Σαουδάραβες δεν θα είναι τόσο επιζήμια ώστε να καταστρέψουν τα σχέδιά τους.
14:30 - 02.08.2023
Αλ Χιλάλ, Αλ Νασρ, Ιτιχάντ και όχι μόνο: Ποιες είναι οι super-teams που δημιουργήθηκαν στη Σαουδική Αραβία
Η Σαουδική Αραβία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας με τον έναν μετά τον άλλον τους ποδοσφαιρικούς αστέρες της Ευρώπης να πηγαίνουν στην Αραβική Χερσόνησο.
Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι η Ευρώπη έχασε τα 3 μεγαλύτερα αστέρια της και είδε το ποδόσφαιρό της να γίνεται πιο φτωχό. Η λάμψη της δεν πρόκειται να χαθεί ποτέ αλλά σίγουρα κοιτάζει με κάποια ανησυχία το μέλλον της, νιώθοντας ίσως και λίγο φθόνο για τους «νεόπλουτους γείτονές της».