«Messi Impact»: Ένα φαινόμενο που δεν έχει ξαναδεί η ιστορία

Ο Λιονέλ Μέσι με την Ίντερ Μαϊάμι - Φωτ. IMAGO

«Messi Impact»: Ένα φαινόμενο που δεν έχει ξαναδεί η ιστορία

Κώστας Τόπας 12:51 - 20.10.2024 / Ανανεώθηκε: 12:51 - 20.10.2024

Από την άφιξη του Λιονέλ Μέσι, η Ίντερ Μαϊάμι έχει καταφέρει να γράψει ιστορία στο MLS, πετυχαίνοντας ρεκόρ βαθμών στη κανονική περίοδο του πρωταθλήματος. Η επίδραση του «Pulga» συνεχίζεται χωρίς όρια...

Μπορεί ένα άτομο να αλλάξει την ιστορία ενός ολόκληρου συλλόγου και ακόμη και ενός ολόκληρου πρωταθλήματος; Ετσι φαίνεται. Ο αντίκτυπος του Λιονέλ Μέσι στο Μαϊάμι από την άφιξή του μόλις πριν από ενάμιση χρόνο συνεχίζει να κλιμακώνεται σε αδιανόητα επίπεδα και αφού αναβίωσε μία από τις χειρότερες ομάδες στο πρωτάθλημα, τώρα κατάφερε τώρα να την οδηγήσει στον τίτλο του MLS Supporters' Shield, ως την καλύτερη της κανονικής περιόδου.

Ένας τίτλος που του χάρισε μια πρόσκληση για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγοων που θα διεξαχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα ξημερώματα της Κυριακής (20/10), ο Λιονέλ Μέσι χρειάστηκε μετά βίας μισή ώρα για να πετύχει ένα νέο χατ τρικ, μόλις τέσσερις ημέρες μετά το πέτυχε με την ομάδα της Αργεντινής απέναντι στη Βολιβία.

Όμως το τι έχει πετύχει μέχρι τώρα ο Μέσι στο Μαϊάμι δεν εξηγείται με τους αριθμούς του στο γήπεδο. Η άφιξή του στη Major League Soccer ήταν ένα σημείο καμπής για το πρωτάθλημα και μια αλλαγή στη δυναμική που έκανε ακόμη και τους ηγέτες του να ξανασκεφτούν πολλές πτυχές. Η μεγάλη ζήτηση για τη φανέλα με το «10» έκανε την Ίντερ Μαϊάμι να πάρει άδεια να «παρακάμψει» μια από τις πιο ανέγγιχτες παραδόσεις στο MLS, όπως η διατήρηση της τυπολογίας της φανέλας της.

Ο Μέσι άλλαξε ριζικά το MLS

Το μάρκετινγκ που έχει συνεισφέρει ο Λέο από την άφιξή του το καλοκαίρι του 2023 ήταν καθοριστικό για το MLS, όπως επιβεβαίωσε και σε δηλώσεις του ο διευθυντής αγώνων της λίγκας, Αλφόνσο Μοντέλο.

«Ο Μέσι ήταν ένα σημείο καμπής όπου όλα τα μέρη όπου πηγαίνει να παίξει, τα γήπεδα γεμίζουν με κόσμο που θέλει να δει τον Μέσι και βλέπουμε τόσες φανέλες της Ίντερ Μαϊάμι όσες και η τοπική ομάδα. Είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο να το δεις».

Από το... πηγάδι στη δόξα

Είναι όμως προφανές ότι σε αριθμητικό επίπεδο η επίδρασή του είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή. Ερχόμενος σε μια ομάδα με σχεδόν καθόλου φιλοδοξίες από τη δημιουργία της, η Ίντερ Μαϊάμι έχει μετατραπεί από την τελευταία από τις 29 ομάδες του MLS στην καλύτερη στην κανονική φάση με ρεκόρ βαθμών που δεν έχει ξαναδεί στην ιστορία της. Συγκεκριμένα, συγκέντρωσε 74 βαθμούς για να ξεπεράσει το όριο της Νιου Ίνγκλαντ Ρεβολούσιον, η οποία το 2021 μάζεψε 73 βαθμούς.

Η άφιξη του Λιονέλ Μέσι ήταν η πρώτη από πολλές άλλες επιφανείς που θα ακολουθούσαν, όπως αυτές των Μπουσκέτς, Ζόρντι Άλμπα και Λουίς Σουάρες. Όλοι τους πλέον θα επιδιώξουν να στεφθούν πρωταθλητές στα play offs του MLS αφού έχουν κατακτήσει τα πάντα στην Ευρώπη. Στον πρώτο γύρο των play offs, η Ίντερ Μαϊάμι θα αντιμετωπίσει τον νικητή του Μόντρεαλ - Ατλάντα Γιουνάιτεντ.

Ό,τι και να συμβεί από εδώ και πέρα, είναι αναπόφευκτο να δούμε τον πλήρη αντίκτυπο του Μέσι. Και όλα αυτά σε μόλις 18 μήνες. Το βέβαιο είναι ότι η «έκρηξη του Μέσι» μόλις ξεκίνησε στο Μαϊάμι.