Στις 4 Οκτωβρίου βγαίνει η απόφαση που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη μεταγραφική αγορά

Κιλιάν Εμπαπέ - Τζιανλουίτζι Μπουφόν - Λασανά Ντιαρά - Φωτ. IMAGO

Στις 4 Οκτωβρίου βγαίνει η απόφαση που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη μεταγραφική αγορά

Κώστας Τόπας 09:23 - 12.09.2024 / Ανανεώθηκε: 09:23 - 12.09.2024

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) θα εκδώσει την απόφασή του για την «υπόθεση Λασανά Ντιαρά» στις 4 Οκτωβρίου και θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη μεταγραφική περίοδο και στα συμβόλαια των παικτών.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) θα εκδώσει την απόφασή του για την «υπόθεση Λασανά Ντιαρά» στις 4 Οκτωβρίου και θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη μελλοντική αγορά μεταγραφών και στα συμβόλαια παικτών.

Σύμφωνα με το «RMC Sport», εκείνη η μέρα θα μπορούσε να σημαίνει μεγάλες αλλαγές στη μεταγραφική περίοδο, ανάλογα με την απόφαση που θα ληφθεί για τον πρώην ποδοσφαιριστή της Τσέλσι, της Άρσεναλ, της Ρεάλ Μαδρίτης και της Παρί Σεν Ζερμέν, μεταξύ άλλων. 

«Αυτή η υπόθεση είναι υψίστης σημασίας, καθώς επηρεάζει τη δυνατότητα εφαρμογής και τη νομιμότητα πολλών κανόνων της FIFA για το σύστημα μεταγραφών, ιδίως των κανονισμών της FIFA για την κατάσταση και τις μεταγραφές των παικτών (RSTP)», αναφέρει το ΔΕΕ σε ένα δελτίο Τύπου.

Η υπόθεση αφορά την αμφιλεγόμενη αποχώρηση του Ντιάρα από τη Λοκομοτίβ Μόσχας το 2014 και την αποτυχία της μεταγραφής του στη βελγική Σαρλερουά. Στην αρχή της σεζόν 2014-15, ο πρώην Γάλλος διεθνής, με μονοετές συμβόλαιο με τον ρωσικό σύλλογο, επέκρινε τον σύλλογό του για περικοπή αποδοχών που θεωρούσε παράλογη προτού μάθει, λίγες εβδομάδες αργότερα, ότι το συμβόλαιό του είχε τερματιστεί.

Η Λοκομοτίβ δήλωσε, από την πλευρά της, ότι ο παίκτης δεν είχε εκπληρώσει το συμβόλαιό του και απαιτούσε 20 εκατομμύρια ευρώ ενώπιον του Επιμελητηρίου Διαφορών της FIFA και του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS). Στη συνέχεια, ο παίκτης αντιμετώπισε τους φόβους αρκετών ενδιαφερόμενων συλλόγων για τη νομική του κατάσταση. «Αυτή η έρευνα ήταν δύσκολη, σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω του κινδύνου που επιβάρυνε το νέο σύλλογο να καταδικαστεί μαζί με τον ίδιο τον Ντιαρά να καταβάλει την αποζημίωση που θα αντιστοιχούσε στη Λοκομοτίβ», εξηγούν οι υπεύθυνοι της υπόθεσης. 

Στην πραγματικότητα, το άρθρο 17 των Κανονισμών της FIFA σχετικά με το καθεστώς και τις μεταγραφές παικτών σχετικά με τις συνέπειες μιας λύσης συμβολαίου «χωρίς δικαιολογημένη αιτία» είναι σαφές ότι θα πρέπει να προστατεύει τους συλλόγους από τη μονομερή λύση του συμβολαίου. Η βελγική Σαρλερουά ενδιαφέρθηκε πολύ για τον Ντιαρά και έστειλε επιστολή τον Φεβρουάριο του 2015 με δύο όρους.

Όμως ο ένας από τους δύο δεν εκτελέστηκε, κάτι που έκανε την μεταγραφή του Ντιαρά να αποτύχει. Στη συνέχεια, το Επιμελητήριο Επίλυσης Διαφορών καταδίκασε τον άλλοτε μέσο να καταβάλει 10,5 εκατομμύρια ευρώ στη Λοκομοτίβ. Ο παίκτης προσέφυγε στα δικαστήρια με μια διαδικασία που τον οδήγησε στο Εφετείο της Μονς, φτάνοντας τον περασμένο Ιανουάριο ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Μάιο, ο γενικός δικηγόρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε τα συμπεράσματά του σύμφωνα με τον Ντιαρά σε αυτή την υπόθεση κατά της FIFA. Οπως τόνισε: «Ορισμένοι κανόνες της FIFA σχετικά με τις μεταγραφές παικτών μπορεί να είναι αντίθετοι με το δίκαιο της Ένωσης Αυτές οι διατάξεις είναι πιθανό να αποθαρρύνουν και να αποθαρρύνουν τους συλλόγους από το να υπογράψουν τον παίκτη λόγω φόβου οικονομικού κινδύνου. Οι αθλητικές κυρώσεις που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι που υπογράφουν τον παίκτη μπορούν ουσιαστικά να εμποδίσουν έναν παίκτη να κάνει τις συναλλαγές του σε σύλλογο που βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος».

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!