Μια βραδιά στο «Groupama Stadium»: Ο αλλόκοτος... ήχος των σκληροπυρηνικών οπαδών της Λυών, που δεν θα «ακούσει» ο Ολυμπιακός

Μια βραδιά στο «Groupama Stadium»: Ο αλλόκοτος... ήχος των σκληροπυρηνικών οπαδών της Λυών, που δεν θα «ακούσει» ο Ολυμπιακός

Θοδωρής Ρούσσος 10:23 - 26.09.2024 / Ανανεώθηκε: 10:26 - 26.09.2024

Η τιμωρία μέρους της εξέδρας των οπαδών της Λυών, θα στερήσει από τους παίκτες και τους οπαδούς του Ολυμπιακού τη δυνατότητα να ζήσουν κάτι που αμφιβάλλουμε αν συμβαίνει σε άλλο γήπεδο της Ευρώπης.

23 Νοεμβρίου 2017. Η τρέλα για το ποδόσφαιρο, μας βρήκε στην... γύρα εκείνη την εποχή. Έχοντας βρεθεί στο Τορίνο στις 22/11/2017 για το Γιουβέντους - Μπαρτσελόνα (0-0 για το Champions League), πήραμε την επομένη το FlixBus με προορισμό τη Λυών, όπου η γαλλική ομάδα θα αντιμετώπιζε τον Απόλλωνα Λεμεσού για τη φάση των ομίλων του Europa League.

ΠΑΕ Ολυμπιακός προς τους φιλάθλους ενόψει Λιόν: «Όσοι δεν μεταβούν στο meeting point, δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στο γήπεδο»
EUROPA LEAGUE

12:42 - 20.09.2024

ΠΑΕ Ολυμπιακός προς τους φιλάθλους ενόψει Λιόν: «Όσοι δεν μεταβούν στο meeting point, δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στο γήπεδο»

Σε μια σημαντική ενημέρωση προς όσους βρεθούν στη Λιόν για το παιχνίδι του Ολυμπιακού στην πρεμιέρα του φετινού Europa League, προχώρησε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

To σημείο συγκέντρωσης των φιλοξενούμενων φιλάθλων για την μεταφορά τους στο γήπεδο ήταν συγκεκριμένο - προς αποφυγή απρόοπτων. Τα λεωφορεία μας άφησαν έξω από το επιβλητικό και ολοκαίνουριο Groupama Stadium.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν «δρακόντεια». Είχαν προηγηθεί οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το 2015 -ακόμα και το 2013 έξω από το Stade de France, κατά την διάρκεια του φιλικού αγώνα Γαλλία - Γερμανία. Οι αστυνομικοί μας πέρασαν από «κόσκινο», παρότι είχαμε πρόσβαση στην Press Area. Ούτε τσάντες πλάτης επιτρέπονταν να περάσουν στο γήπεδο. Αντίθετα, υπήρχαν εκατοντάδες lockers έξω από το γήπεδο, όπου σε υποχρέωναν να αφήσεις την πραμάτεια σου.

Στον 4ο όροφο -αν θυμάμαι καλά- ήταν η θέση μας. Ένα γήπεδο-κουκλί, το οποίο δεν γέμισε. Παρόλα αυτά, οι οργανωμένοι οπαδοί της Λυών «Bad Gones» («κακά παιδιά») έκαναν πολλή φασαρία στο ένα «πέταλο». Στο απέναντι «πέταλο» ανάλογος χαμός από επίσης οπαδούς της Λυών (Lyon 1950). Μας έκανε εντύπωση ότι άλλα συνθήματα τραγουδούσαν οι μεν, άλλα οι δε. Ταυτόχρονα! Δεν συγχρονίστηκαν ποτέ και όσο περνούσε η ώρα στο παιχνίδι, ο αλλόκοτος ήχος γινόταν πιο έντονος.

Οι μοναδικές στιγμές που συγχρονίστηκαν τα δύο «πέταλα» ήταν στα τέσσερα γκολ της ομάδας τους - φωνάζοντας τα ονόματα των σκόρερ με την γνωστή προτροπή από τα μεγάφωνα. Το παιχνίδι τελείωσε 4-0 υπέρ της γαλλικής ομάδας και φύγαμε από το γήπεδο με μια μεγάλη απορία, η οποία λύθηκε λίγο αργότερα, με αναπάντεχο τρόπο...

Καθώς βρισκόμασταν -εγώ και ένας φίλος- έξω από το Groupama Stadium, μας πλησίασε ένας οπαδός της Λυών -ίσα που φαινόταν το πρόσωπό του μέσα από τα χοντρά κασκόλ και το σκουφί που φορούσε. «Είστε Έλληνες;», μας ρώτησε σε άπταιστα ελληνικά.

Αφού πιάσαμε την κουβέντα και μας εξήγησε ότι είχε ελληνικές ρίζες, αγαπάει την Ελλάδα, ταξιδεύει στην Ελλάδα και κρατάει τις ελληνικές παραδόσεις, ο Emmanuel έδωσε και τη λύση στον γρίφο.

«Μια ερώτηση μόνο... Μανώλη (το όνομα του παππού του): Εχουν κόντρα οι οργανωμένοι οπαδοί της Λυών; Έχουν μοιραστεί στα δύο πέταλα; Γιατί άλλα συνθήματα ακούγαμε από το ένα και άλλα από το άλλο και μάλιστα ταυτόχρονα. Συμβαίνει κάτι;».

Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «Είναι κάτι που θα σας ακουστεί πολύ περίεργο. Επίτηδες γίνεται αυτό. Θέλουμε οι παίκτες μας να ακούν άλλο σύνθημα όταν επιτίθενται και άλλο όταν αμύνονται. Άρα στην άμυνα ακούν πιο δυνατά το ένα πέταλο και στην επίθεση πιο έντονα το άλλο».

Δεν γνωρίσουμε αν επτά χρόνια μετά εξακολουθούν να το κάνουν, αλλά το σίγουρο είναι ότι στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό τα «πέταλα» θα σιγήσουν, λόγω της τιμωρίας που επέβαλλε στην γαλλική ομάδα η UEFA. Αφορμή ήταν τα επεισόδια που προκάλεσαν οι οπαδοί των «Λιονέ» στο τελευταίο τους ευρωπαϊκό παιχνίδι, με αντίπαλο τη Γουέστ Χαμ την άνοιξη του 2022.

Αυτό φυσικά δεν αλλάζει κάτι στον βαθμό δυσκολίας του αγώνα για τον Ολυμπιακό, ο οποίος καλείται να παρουσιαστεί έτοιμος ψυχολογικά και αγωνιστικά και να κάνει τον δικό του... θόρυβο στο ματς της Πέμπτης (26/9)

H ενημέρωση του Ολυμπιακού για συγκέντρωση σε συγκεκριμένο σημείο

«Για την αναμέτρηση της 1ης αγωνιστικής του League phase του UEFA Europa League απέναντι στη Lyon, που θα διεξαχθεί στο «Groupama Stadium» την Πέμπτη 26/09/2024 στις 21:00 (τοπική ώρα), η ΠΑΕ Ολυμπιακός ενημερώνει τους φίλους της ομάδας για τα εξής:

Μετά από εντολή και οριστική απόφαση της Γαλλικής αστυνομίας, η οποία θέτει ως απαραίτητη διαδικασία για την είσοδο των φιλάθλων μας στο γήπεδο την μετάβαση τους στο EUREXPO LYON ώστε να ανταλλάξουν τα εισιτήρια που αγόρασαν ή θα αγοράσουν από το site της ΠΑΕ Ολυμπιακός με νέα εισιτήρια, σημειώνουμε ότι:

Τα παραστατικά που αγοράσαν ή θα αγοράσουν οι φίλαθλοί μας δεν είναι εισιτήριο εισόδου, αλλά θα πρέπει να το ανταλλάξουν με νέο εισιτήριο στο meeting point:

Eurexpo Lyon (an Exibition Center)

Adress: Eurexpo Visiteurs Ouest, Boulevard de l’Europe, 69630 Chassieu

Ώρες ανταλλαγής εισιτηρίων: 17:45 – 19:15 (τοπική ώρα)

Επίσης συνεχίζεται η διάθεση των εισιτήριων / Vouchers από το site μας και η τιμή είναι €22.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι φίλαθλοι δεν μεταβούν την προαναφερόμενη ώρα στο meeting point ή μετάβουν μεμονωμένοι στο γήπεδο, δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος.