Ούτε Εμπαπέ ούτε Άλβαρες: Αυτή είναι η μεταγραφή που έχει κλείσει στόματα στην Ευρώπη

Ο Μίκαελ Ολίζ πανηγυρίζει με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου - Φωτ. IMAGO

Ούτε Εμπαπέ ούτε Άλβαρες: Αυτή είναι η μεταγραφή που έχει κλείσει στόματα στην Ευρώπη

Κώστας Τόπας 11:40 - 23.09.2024 / Ανανεώθηκε: 11:40 - 23.09.2024

Μπορεί η μεταγραφή του Κιλιάν Εμπαπέ στη Ρεάλ να χαρακτηρίστηκε ως η «βόμβα» του καλοκαιριού κι αυτή του Χουλιάν Άλβαρες στην Ατλέτικο μία από τις πιο δαπανηρές στην Ευρώπη, ωστόσο άλλη ήταν η μεταγραφή που έχει κλείσει στόματα στην Ευρώπη, έως τώρα.

Η Ευρώπη σοκαρίστηκε όταν η Μπάγερν Μονάχου ανακοίνωσε τον Βινσάντ Κομπανί ως τον αντικαταστάτη του Τόμας Τούχελ. Οπως επίσης όταν αποφάσισε να πληρώσει 70 εκατομμύρια ευρώ για το «στολίδι» της Κρίσταλ Πάλας, Μικαέλ Ολίζ. Ωστόσο, ο χρόνος έχει διαλύσει όλες τις πιθανές αμφιβολίες σχετικά με αυτήν την υπόθεση.

Η «μηχανή» του Βέλγου προπονητή είναι κάτι παραπάνω από λαδωμένη και το πιστοποίησε με μια ακόμη νίκη στην Bundesliga. Αυτή τη φορά, το θύμα ήταν η Βέρντερ Βρέμης , η οποία δέχτηκε μία βαριά ήττα με 5-0, στην οποία ο Γάλλος επιθετικός έλαμψε για άλλη μια φορά σε σχέση με τους συμπαίκτες του, με δύο γκολ και δύο ασίστ. Φυσικά πρωταγωνιστής ήταν ξανά και ο Χάρι Κέιν, ο οποίος έχει ήδη πετύχει 10 γκολ αυτή τη σεζόν με τη φανέλα της Μπάγερν, αλλά λίγοι αμφέβαλλαν για τον Άγγλο.

Ο Μικαέλ Ολίζ είχε ολοκληρώσει τον κύκλο του στην Κρίσταλ Πάλας. Εφτασε ένα σημείο όπου το μέγεθος του ποδοσφαιριστή σχεδόν ξεπέρασε αυτό του ίδιου του συλλόγου και οι ιθύνοντες στο «Σέλχερστ Παρκ» δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά για να τον διατηρήσουν στο ρόστερ τους.

Η Κρίσταλ Πάλας δεν ήταν αρκετή

Μάντσεστερ ΓιουνάιτεντΝιουκάστλ, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι, μεταξύ άλλων, ήταν στη μάχη για την απόκτησή του, αλλά τελικά ο Γάλλος επιθετικός επέλεξε την Μπάγερν, η οποία δεν δίστασε να πληρώσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ της ρήτρας αποδέσμευσής του. Μια μεταγραφή που δημιούργησε πολλά ερωτηματικά, παρά το γεγονός ότι στην Premier League είχε ήδη προλάβει να λάμψει.

Ο 22χρονος δεξιός εξτρέμ είχε μόλις πετύχει 10 γκολ και μοίρασε έξι ασίστ σε 19 παιχνίδια της Premier League, αποτελώντας, με διαφορά, έναν από τους καλύτερους παίκτες της Κρίσταλ Πάλας. Περισσότερο από ενδιαφέροντα στοιχεία αν σκεφτεί κανείς ότι έχασε το πρώτο δεκαήμερο του πρωταθλήματος, λόγω τραυματισμού. Τη σεζόν 2022-23, στην οποία είχε μεγαλύτερη συνέχεια, ήταν ο τέταρτος παίκτης στο πρωτάθλημα με τις περισσότερες ασίστ, έχοντας συνολικά 11.

Αρκετά νούμερα για να δαπανήσουν οι Βαυαροί 70 εκατομμύρια ευρώ; Λοιπόν, καταλαβαίνοντας ότι είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν γκολ και ασίστ σε μια ομάδα μεσαίου βαθμού όπως η Κρίσταλ Πάλας, παρά σε μια ομάδα παγκόσμιας κλάσης όπως η Μπάγερν, και όλη η προβολή και το ταλέντο που περικλείει, ναι. Και το αποδεικνύει.

Σαν «πύραυλος» στη Μπάγερν

Το ξεκίνημά του στη σεζόν ήταν εντυπωσιακό. Στα πρώτα του 15 λεπτά ως παίκτης της Μπάγερν, στη αναμέτρηση για το DFB - Pokal εναντίον της Ουλμ, από τη Β' Κατηγορία, ο Ολίζ «σέρβιρε» στον Κομάν ένα από τα γκολ για να πιστοποιήσει την πρόκριση των Βαυαρών στην επόμενη φάση του Κυπέλλου.

Αργότερα, αφού κέρδισε ρυθμό στην Bundesligaπροσθέτοντας 75 λεπτά κόντρα στη Βόλφσμπουργκ και άλλα 59 λεπτά απέναντι στη Φράιμπουργκ, ο Ολίζ άρχισε να λάμπει στα γερμανικά γήπεδα. Ο νεαρός Γάλλος επιθετικός κατέγραψε το ντεμπούτο του ως σκόρερ κόντρα στην Κιελ, σημείωσε δύο τέρματα απέναντι στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο Champions League και πρόσθεσε άλλα δύο γκολ και δύο ασίστ απέναντι στη Βέρντερ Βρέμης. Τρία παιχνίδια, πέντε γκολ και δύο ασίστ.

Ο Γάλλος, περιτριγυρισμένος από αστέρια παγκόσμιας κλάσης όπως ο Μουσιάλα και ο Κέιν, μεταξύ πολλών συμπαικτών του, εκμεταλλεύεται τον καλύτερο του εαυτό κι αυτό αποτυπώνεται και στο χορτάρι.

«Είναι ένα ιδιαίτερο ταλέντο. Είναι πολυτέλεια στη Μπάγερν να έχει τόσους πολλούς καλούς παίκτες. Ο Μίκαελ τα πήγε πολύ καλά . Το ξεκίνημά του στη Μπάγερν δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερο. Πρέπει να συνεχίσει έτσι. Δεν έχω την αίσθηση ότι είναι ένας παίκτης που νιώθει μεγάλη πίεση», είπε ο Κομπανί για τον νεαρό ποδοσφαιριστή.