Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς: «Έφυγε» από τη ζωή ο άλλοτε τεχνικός του ΠΑΟΚ και της εθνικής Κροατίας

Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς: «Έφυγε» από τη ζωή ο άλλοτε τεχνικός του ΠΑΟΚ και της εθνικής Κροατίας

Ελένη Ανδρικοπούλου 09:31 - 08.02.2023 / Ανανεώθηκε: 10:06 - 20.08.2024

Ο θρυλικός Κροάτης τεχνικός, Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς, ο οποίος πέρασε και από τον πάγκο του ΠΑΟΚ απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 88 ετών και έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο ο θρυλικός προπονητής Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς. Ο Κροάτης τεχνικός έδινε μακροχρόνια «μάχη» με μια κακοήθη ασθένεια, η οποία, δυστυχώς, έκανε μετάσταση. 

Ο Μπλάζεβιτς διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο του προστάτη το 2011, αλλά καταπολέμησε την ασθένεια. Ένα χρόνο μετά, χειρουργήθηκε για μελάνωμα στο αρχικό στάδιο. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η ασθένεια επέστρεψε και δυστυχώς αυτή τη φορά ο θρυλικός Κροάτης τεχνικός δεν τα κατάφερε. 

Ο Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό από τη θητεία του στον ΠΑΟΚ τη σεζόν 1991-92. Ο Κροάτης κόουτς  οδήγησε τους «ασπρόμαυρους» στον τελικό του Κυπέλλου όπου ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό καθώς και μέχρι τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA έχοντας περάσει την Μαλίν, εξασφαλίζοντας στο πρωτάθλημα την τέταρτη θέση που του έδωσε ξανά το εισιτήριο στην Ευρώπη την επόμενη χρονιά.

Ο Μπλάζεβιτς έφθασε επίσης την Κροατία μέχρι την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, επομένως για τους Κροάτες θα αποτελεί πάντα μία εμβληματική φιγούρα. 

Ο Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1935 στο Τράνβικ, όπου ξεκίνησε, όπως έλεγε πάντα, μια μέτρια καριέρα. Ήταν το όγδοο, το μικρότερο παιδί της Καταρίνας Μπλάζεβιτς (το γένος Ματοβίνοβιτς) και του Μάτε Μπλάζεβιτς. 

Τα δύο πρώτα τους παιδιά, ο Ίβιτσα και η Μαρίκα, για τα οποία οι γονείς δεν μιλούσαν πολύ στα άλλα παιδιά, πέθαναν σε ηλικία λίγων μηνών από την ισπανική γρίπη. Ο Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς είχε επίσης άλλα πέντε αδέρφια. 

Η καριέρα του Μπλάζεβιτς

Ο πρώτος σύλλογος που προπόνησε ήταν η ΦΚ Βέβε, μετά η Σιόν, η Λωζάνη και τέλος η Εθνική Ελβετίας. Ο Μπλάζεβιτς επέστρεψε στη Γιουγκοσλαβία το 1979 για να προπονήσει τη Ριέκα. Αφού πήρε τερμάτισε η ομάδα του στη δέκατη θέση στο πρωτάθλημα τη σεζόν 1978-1979, το 1980 πήγε στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. 

Την πρώτη σεζόν είχε μέτριες επιδόσεις καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα. Το 1982 κατέκτησε με την Ντιναμό τον τίτλο του πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια. Την επόμενη χρονιά, ο Μπλάζεβιτς κέρδισε το Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας με τη Ντιναμό, και πάλεψε για τον τίτλο με την Παρτιζάν και τη Χάιντουκ. Στο τέλος, όταν η Παρτίζαν κατέκτησε τον τίτλο, ο Τσίρο έφυγε για πρώτη φορά από τη Ντιναμό.

Ο Μπλάζεβιτς επέστρεψε στην Ελβετία και κέρδισε το Ελβετικό Πρωτάθλημα το 1984 και το 1986 με την Γκρασχόπερς . Επέστρεψε ξανά στη Γιουγκοσλαβία και ηγήθηκε της ομάδας της Πρίστινα, με την οποία κέρδισε την θέση στην Πρώτη Λίγκα. Την ίδια χρονιά έγινε για δεύτερη φορά προπονητής της Ντιναμό με την οποία δεν σημείωσε σημαντικά αποτελέσματα και το 1988 αποχώρησε από τη Ντιναμό. 

Ο Τσίρο έγινε προπονητής της Κροατίας το 1994 στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η Κροατία τερμάτισε πρώτη στον προκριματικό όμιλο μπροστά από την Ιταλία και προκρίθηκε απευθείας στο Euro 1996. Η Κροατία πέρασε από τη φάση των ομίλων, νικώντας την Τουρκία και την κάτοχο της πρωταθλήτριας Δανία και ηττήθηκε από την Πορτογαλία. Στα προημιτελικά η Κροατία ηττήθηκε από τη Γερμανία με 2-1. Ο Μπλάζεβιτς προκρίθηκε επίσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 στη Γαλλία με την Κροατία. Στον όμιλο των προκριματικών οι Κροάτες ήταν δεύτεροι πίσω από τη Δανία και στα πλέι οφ νίκησαν τους Ουκρανούς.

Αποκορύφωμα καριέρας - Παγκόσμιο Κύπελλο 1998

Η ομάδα της Κροατίας το 1998 αποτελούνταν από έμπειρους παίκτες που είχαν παίξει σε όλη την Ευρώπη και προπονητής ήταν ο Μπλάζεβιτς Στη Γαλλία, η εθνική ομάδα έκανε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των παγκοσμίων πρωταθλημάτων κατακτώντας την τρίτη θέση. 

Στη φάση των ομίλων, η Κροατία νίκησε την Ιαπωνία και την Τζαμάικα και ηττήθηκε από την Αργεντινή. Η Ρουμανία αποκλείστηκε στη φάση των «16» και η Γερμανία ήταν η αντίπαλός της στα προημιτελικά.

Ο Τσίρο και οι παίκτες του πήραν εκδίκηση από τους Γερμανούς για την ήττα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996, καθώς νίκησαν με  3-0, κάτι που ξάφνιασε όλο τον κόσμο. Η Κροατία ηττήθηκε από τη Γαλλία στον ημιτελικό με 2-1. Ο Μπλάζεβιτς επικρίθηκε γιατί δεν έβαλε τον Προσινέτσκι σε εκείνο το παιχνίδι όταν το σκορ ήταν 1-1. 

Στον αγώνα για την τρίτη θέση με την Ολλανδία, ο Προσινέτσκι έπαιξε ολόκληρο το παιχνίδι και πέτυχε ένα γκολ στην νίκη με 2-1 που χάρισε στους Κροάτες την τρίτη θέση και ένα χάλκινο μετάλλιο. Ο Τσίρο δεν κατάφερε να προκριθεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000, καθώς η Κροατία τερμάτισε τρίτη στον όμιλο πίσω από τη Γιουγκοσλαβία και την Ιρλανδία. 

Ο Μπλάζεβιτς άρχισε να χτίζει μια νέα εθνική ομάδα με νεότερους παίκτες για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2002, αλλά ήδη μετά από δύο προκριματικούς αγώνες που έληξαν ισόπαλοι, αποφάσισε να φύγει από την εθνική ομάδα. Επίσης, ηγήθηκε της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, έγινε ήρωας της χώρας και απλώς επιβεβαίωσε ότι είναι ένας από τους πιο λατρεμένους προπονητές στην επικράτεια της πρώην Γιουγκοσλαβίας.