Μόντσου: Ένα διαμάντι της Masia που έρχεται να φωτίσει τα ποδοσφαιρικά μας βράδια

Μόντσου: Ένα διαμάντι της Masia που έρχεται να φωτίσει τα ποδοσφαιρικά μας βράδια

Αλέξης Σαββόπουλος 09:31 - 30.07.2024 / Ανανεώθηκε: 09:31 - 30.07.2024

Με προίκα τις ποδοσφαιρικές αρχές που διδάσκονται όσοι φοιτούν στη φημισμένη ακαδημία της Μπαρτσελόνα, και μια σεζόν που έκανε πράγματα και θάματα με τη Βαγιαδολίδ, το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Άρη θα λάμπει στο Κλεάνθης Βικελιδης,

Ο Αρης δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνει ποδοσφαιριστή που στα… μικράτα του έχει περάσει από την φημισμένη La Masia, την περίφημη Ακαδημία πρότυπο της Μπαρτσελόνα. Ακόμη και στο σημερινό ρόστερ υπάρχουν δυο, ο Μάρτιν Μοντόγια που βέβαια έπαιξε και στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα και ο Κίκε Σαβέριο. Χαβίτο, Κάλβο είναι οι δυο πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που όχι μόνο πέρασαν αλλά έμειναν και πολλά χρόνια, ο Φελίπε Σανσόν άλλη μια.

Πιστός στις συνήθειές του, ο Αρης φέρνει κι αυτό το καλοκαίρι ποδοσφαιριστή που γαλουχήθηκε στο φυτώριο της Μπάρτσα. Με τη διαφορά ότι σε σχέση με τους προηγούμενους αυτός έρχεται πάνω στα ντουζενια του και μετά από μια σεζόν… έπος για τον ίδιο. Έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια, είχε καθοριστική συμβολή στην άνοδο της Βαγιαδολιδ στη LaLiga και βρίσκεται στην πιο παραγωγική ποδοσφαιρική ηλικία του. Ούτε στα… αζήτητα ήταν, ούτε προέρχεται από κάποιο τραυματισμό, ούτε έψαχνε για μια ευκαιρία μα αναστήσει την καριέρα του. Αυτό από μόνο του συνιστά επιτυχία για το club που τον έπεισε να έρθει στην Ελλάδα και ταυτόχρονα γεμίζει από προσδοκίες ότι μπορεί να πάρει τον ρόλο του ηγέτη.

Το 2013 όταν αγωνιζόταν στην Infantil A της Μπαρτσελόνα η El Mundo Deportivo είχε κάνει ένα αφιέρωμα για τον 14χρονο τότε Μόντσου, χαρακτηρίζοντάς τον ένα ακατέργαστο διαμάντι. Είχε φτάσει, πριν ένα χρόνο από τις Ακαδημίες της Μαγιόρκα από την οποία προέρχονται μεταξύ άλλων οι Σολέρ, Ντε Λα Φουέντε και Πέδρο και οι προπονητές του έβλεπαν σε αυτόν: «ένα ακατέργαστο διαμάντι που πρέπει ακόμα να γυαλιστεί και που είναι ακόμα μικρός σε ανάστημα καθώς δεν έχει αναπτυχθεί. Στη Μαγιόρκα η φυσική του θέση ήταν αυτή του μέσου, κάτι που στη Μπάρτσα εναλλάσσεται, παίζοντας επίσης ως μέσος και ως εσωτερικός χαφ, κάτι που προσφέρει πολλές δυνατότητες στην ομάδα. Όταν παίζει, πάντα προσφέρει τον εαυτό του, έχει χαρακτήρα και προσωπικότητα. Είναι ένας παίκτης στο στυλ της Μπάρτσα. Έχει μεγάλο μέλλον μπροστά του» κατέληγε το αφιέρωμα.

Αλλά και μικρότερος ακόμη, όταν αγωνιζόταν στα τμήματα υποδομής της Μαγιόρκα οι προπονητές του εκεί υποστηρίζαν ότι: «Είναι ένας από αυτούς τους παίκτες που παίζει καλύτερα από ό,τι προπονείται. Είναι παίκτης με το μεγαλύτερο αγωνιστικό πνεύμα που έχει περάσει από τον σύλλογο τα τελευταία χρόνια, όντας αρκετά πάνω από τον μέσο όρο σε σχέση με τους υπόλοιπους».

Ο ίδιος περιγράφοντας τον εαυτό του στο γήπεδο έχει πει: «Αισθάνομαι άνετα σε όποια από τις θέσεις της μεσαίας γραμμής, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Θεωρώ τον εαυτό μου ολοκληρωμένο παίκτη. Μπορώ να πηγαίνω από περιοχή σε περιοχή και μπορώ να αμύνομαι και να επιτίθεμαι. Είμαι πολύ ανταγωνιστικός».

Το scouting report της Μπαρτσελόνα τον περιγράφοει ως εσωτερικό μέσο αν και είναι ένας πολύπλευρος ποδοσφαιριστής που μπορεί να καταλάβει οποιαδήποτε θέση στο κέντρο του γηπέδου. Αν το επιβάλλει η κατάσταση, μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και στην πτέρυγα. Έχει πολύ καλό χειρισμό της μπάλας, του αρέσει να παίζει συνεχώς με τους συμπαίκτες του και να δημιουργεί χώρους για να επιτεθεί στην αντίπαλη περιοχή. Επιπλέον, έχει λίγη τόλμη και δεν αποφεύγει τις ντρίμπλα του αντιπάλου. Η εξέλιξή του ήταν γρήγορη και τον έκανε να ξεχωρίζει τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα, λόγω των χιλιομέτρων που διένυσε. Προσφέροντας συνεχώς και σε μόνιμη ένταση για να κλέψει μπάλες, ο Monchu πέρασε από στάδια στην ομάδα νέων της Barça μέχρι να φτάσει στην πρώτη ομάδα. Σε ηλικία μόλις 17 ετών έπαιξε στην Barca B, συχνά-πυκνά με τον Λούις Ενρίκε προπονητή έκανε προπονήσεις με την 1η ομάδα ενώ ακολούθησε την προετοιμασία της Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2019 και την περιοδεία στην Ιαπωνία μαζί με άλλους ταλαντούχους νεαρούς όπως τον Αλεξ Κογιάδο, τον Ρίκι Πούιγ, τον Οριόλ Πουσκέτς και προπονητή τον γνωστό μας Ερνέστο Βαλβέρδε.

Την μια και μοναδική συμμετοχή του στην 1η ομάδα της Μπαρτσελόνα την έκανε τον Αύγουστο του 2020, εν μέσω covid, σε να παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Νάπολι για τη φάση των «16» με προπονητή τον Κίκε Σετιέν. Πέρασε ως αλλαγή στη θέση του Γκριεζμάν, με σκοπό να κρατήσει την μπάλα και να κρατήσει το αποτέλεσμα η Μπαρτσελόνα, όπως και έγινε (3-1).

Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο, παρότι υπήρχε ενδιαφέρον από την αγγλική Μπόρνμουθ, την ιταλική Σαουόλο και τις Βαλένθια, Ειμπάρ, Θέλτα, Σοσιεδάδ, Βιγιαρεάλ και Μπέτις, παραχωρήθηκε δανεικός στη Χιρόνα μετά από 63 παιχνίδια και 11 γκολ με τη 2η ομάδα της Μπαρτσελόνα, από την οποία έφυγε ως αρχηγός μετά από 2,5 γεμάτες σεζόν. Το κλειδί για την υπογραφή του ήταν, σε μεγάλο βαθμό, ο ρόλος που θα είχε εκεί όπως έχει παραδεχθεί: «Έχω δει ότι ποντάρουν πολλά πάνω μου και ότι θα είμαι σημαντικός παίκτης. Πρέπει να παίξω παιχνίδια και να προπονηθώ και νομίζω ότι η Χιρόνα είναι το καλύτερο μέρος για να το κάνεις. «Είναι πάντα δύσκολο να φύγεις από μια ομάδα τόσο μεγάλη όσο η Μπάρτσα, αλλά δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση». Δικαιώθηκε για την επιλογή του αφού έκανε μια πολύ γεμάτη σεζόν με 43 παιχνίδια και ένα γκολ, βοηθώντας την Καταλανική ομάδα να φτάσει ως τον τελικό της ανόδου στη LaLiga κόντρα στη Ράγιο Βαγιεκάνο που τελικά πήρε την άνοδο.

Ο ίδιος πάντως την επόμενη σεζόν έπαιξε για 1η φορά στη LaLiga, αφού η Μπαρτσελόνα τον παραχώρησε στη Γρανάδα. Διατήρησε όμως ένα ποσοστό 50% σε μελλοντική πώληση από τον σύλλογο της Ανδαλουσίας καθώς επίσης και το δικαίωμα πρώτης άρνησης και δυνατότητα επαναγοράς. Έπαιξε 16 ματς, δίχως να σκοράρει στο πρώτο μισό της σεζόν… πέφτοντας πάνω στον Ρομπέρτο Μορένο, με συνέπεια να έρθει ένας νέος δανεισμός τον Ιανουάριο του 2022, αυτή τη φορά στη Βαγιαδολίδ του Ρονάλντο που πλήρωσε 1,5 εκ για να τον πάρει. Έπαιξε σε 17 παιχνίδια πετυχαίνοντας και δυο γκολ με ποσοστό 89% στις πετυχημένες πάσες, συνεισφέροντας στην άνοδο της Βαγιαδολίδ στη LaLiga, αναγκάζοντάς την να κάνει χρήση της οψιόν και να τον αγοράσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η περσινή του σεζόν ήταν καταπληκτική αφού ήταν ο μοναδικός παίκτης όχι μόνο της Βαγιαδολίδ αλλά και σε ολόκληρη τη 2η κατηγορία που ξεκίνησε βασικός και στα 42 παιχνίδια του πρωταθλήματος. Αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη της Ρεάλ Βαγιαδολίδ αφού έπαιξε 42 παιχνίδια με 3.662 λεπτά συνολικά, παίζοντας 30 ολόκληρα 90λεπτα και έγινε αλλαγή στα άλλα 12, παίζοντας το 97% των διαθέσιμων λεπτών. Ακόμη έχει τα περισσότερα σουτ στο τέρμα με 76, 33 από αυτά στην εστία, 332 μονομαχίες και 221 ανακτήσεις μπάλας και παράλληλα έδινε σχεδόν 45 πάσες ανά παιχνίδι, με το 80% από αυτές να είναι επιτυχημένες. Φυσικά κορωνίδα όλων των περσινών του επιτευγμάτων το καταπληκτικό γκολ που σημείωσε με απευθείας εκτέλεση κόρνερ στον αγώνα με την Μπούργος, ίσως το καλύτερο όλης της σεζόν.

Με… φόρα απο τα περσινά επιτεύγματα, ο 25χρονος Ισπανός προσγειώνεται στο Κλεάνθης Βικελίδης και ήδη έχει γεμίσει υψηλές προσδοκίες στους φίλους του Αρη που μετά την απώλεια του κυπέλλου, αναζητούν αχτίδα αισιοδοξίας. Ο Μόντσου τους προσφέρει μια πρώτη…