Μόουζες Οντουμπάτζο: Κάτι παραπάνω από ποδοσφαιριστής
i

Οντουμπάτζο/©Intime

Μόουζες Οντουμπάτζο: Κάτι παραπάνω από ποδοσφαιριστής

Αλέξης Σαββόπουλος 09:16 - 10.02.2023 / Ανανεώθηκε: 10:03 - 20.08.2024

Ο χαμός της μητέρας του που τον συγκλόνισε, η έντονη ακτιβιστική δράση και η συμμετοχή στην οργάνωση «Malaria No More UK» μέλη της οποίας είναι οι Μπέκαμ και Μάρει.

Ο Μόουζες Οντουμπάτζο που ήρθε στα μέρη μας το περασμένο καλοκαίρι για τον Άρη, με σκοπό να αντικαταστήσει τον Ντάνιελ Σούντγκρεν, είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ποδοσφαιριστή. Κουβαλά μια ιδιαίτερη προσωπική ιστορία που συνθέτει ένα προφίλ που δεν παραπέμπει στον κλασικό ποδοσφαιριστή. Γεννήθηκε στο Γκρίνουιτς του Λονδίνου, στο οποίο είχαν μετακομίσει οι γονείς του από τη Νιγηρία πριν από 30 χρόνια.

 Ήταν πολύ δεμένος με την μητέρα του την Έστερ. Αυτή ήταν που τον προέτρεψε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και τον στήριξε στα πρώτα του βήματα. Εργαζόταν ως νοσοκόμα αλλά δυστυχώς έφυγε άδικα από τη ζωή πριν 16 χρόνια από Μαλάρια (Ελονοσία) μετά από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην Γκάνα για να εκπαιδεύσει τον κόσμο να προστατευτεί από τις κοινές ασθένειες.

Το σοκ για τον νεαρό Μόουζες ήταν τεράστιο: «Επέστρεψε στο σπίτι και την βλέπαμε να γίνεται όλο και πιο αδύνατη. Ήταν πολύ τραυματικό για όλους μας να την βλέπουμε να παλεύει με την ασθένεια. Ήθελε να θεραπευτεί στην Αφρική και πήγε να επισκεφτεί ένα γιατρό που της είχαν συστήσει στην Ουγκάντα. Δεν επέστρεψε ποτέ. Ήταν η τελευταία φορά που την είδα» θυμάται ο δεξιός μπακ του Άρη. 

Ήταν μόλις 13 ετών και όπως παραδέχτηκε αργότερα, ο θάνατός της τον επηρέασε βαθιά: «Ήταν σαν να είχε ξεριζωθεί ένα κομμάτι από μέσα μου. Προσωρινά έχασα το ενδιαφέρον μου και για το ποδόσφαιρο αλλά ευτυχώς μετέτρεψα τη θλίψη σε κίνητρο να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και ένας καλύτερος άνθρωπος. Το θεωρώ κάτι σαν κληρονομιά απέναντι στη μητέρα μου» λέει.

Από μαλάρια έχασε και τη θεία του και τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονη δράση κατά της ασθένειας που μαστίζει τις χώρες του τρίτου κόσμου. Είναι ειδικός πρεσβευτής της οργάνωσης «Malaria No More UK». Υποστηρίζει με κάθε τρόπο τις δράσεις της οργάνωσης γιατί όπως λέει: «ξέρω ότι η μητέρα μου θα ήταν πολύ περήφανη. Στόχος της οργάνωσης είναι να μην πεθάνει κανένα παιδί από τσίμπημα κουνουπιού. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και όμως ένα παιδί πεθαίνει κάθε λεπτό από μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί».

Η οργάνωση έχει έδρα το Λονδίνο και στο διοικητικό της συμβούλιο βρίσκονται, δυο εξέχουσες προσωπικότητες του αθλητισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Άντι Μάρει, καθώς και ο Κενυάτης, κάτοχος Ολυμπιακού μεταλλίου μαραθωνοδρόμος, Έλιουντ Κιπτσόγκε, ενώ ειδικοί πρεσβευτές είναι επίσης ο τραγουδιστής Aloe Blacc και η Αγγλίδα παρουσιάστρια Τσάρλι Γουέμπστερ.