Στις 30 Απριλίου του 1995, η αναμέτρηση ανάμεσα στον Πανελευσινιακό και τον Ατρόμητο σημαδεύτηκε από τον θάνατο του Μουκάντι Τσιμάνγκα, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα για μία καλύτερη ζωή, αλλά η μοίρα του έπαιξε «άσχημο» παιχνίδι.
Ο θάνατος του Μουκάντι Τσιμάνγκα αποτελεί μία από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο λόγος για τον οποίο ήρθε στην Ελλάδα, οι οικονομικές δυσκολίες, η μεταγραφή στον Ατρόμητο και ο τρόπος με τον οποίο «έφυγε», δημιούργησαν μία σειρά από ιστορίες που προκαλούν ανατριχίλα.
Ποιος ήταν ο Τσιμάνγκα
Ο Μουκάντι Τσιμάνγκα ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα τέλη του 1989 με σκοπό να αγωνιστεί με τη φανέλα του Εθνικού Πειραιώς, ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος εκείνη την εποχή. Στην τριετία που έκατσε στην ομάδα του Πειραιά, αγωνίστηκε μόλις σε έξι ματς, ενώ κατάφερε να βρει δίχτυα μία φορά.
Τη σεζόν 1992-93 ακολούθησε η μεταγραφή στην Καλαμάτα, ενώ την επόμενη χρονιά έφτασε στα χέρια του η πρόταση από τον Ατρόμητο, η οποία αποδείχτηκε μοιραία. Στο Περιστέρι, ο ποδοσφαιριστής με καταγωγή από το Ζαΐρ (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) αποτέλεσε έναν από τους πρωταγωνιστές της ομάδας, με την βελτίωσή του να γίνεται αισθητή όσο περνούσε ο καιρός.
Το μοιραίο ματς στο Δημοτικό Στάδιο Ελευσίνας
Την Κυριακή 30 Απριλίου του 1995, ο Πανελευσινιακός κοντραρίστηκε με τον Ατρόμητο στο Δημοτικό Στάδιο Ελευσίνας για το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση σημαδεύτηκε από τον τραγικό θάνατο που βρήκε ο ποδοσφαιριστής των Περιστεριωτών, Μουκάντι Τσιμάνγκα.
Πιο αναλυτικά, στο 58ο λεπτό του αγώνα και σε μία διεκδίκηση της μπάλας στον χώρο της μεσαίας γραμμής, ο παίκτης των γηπεδούχων, Στέλιος Βογιατζής χτύπησε άσχημα με τον αγκώνα του τον Τσιμάνγκα. Το χτύπημα βρήκε τον Κονγκολέζο στο λαιμό και του προκάλεσε σοβαρή ζημιά στην καρωτίδα.
Ο Τσιμάνγκα έπεσε αμέσως στο έδαφος, ωστόσο αρχικά δεν έμοιαζε σοβαρό. Ο ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου σηκώθηκε μετά την πτώση και περπάτησε λίγα μέτρα, ωστόσο η ζαλάδα που τον ταλαιπωρούσε δεν έφυγε. Σωριάστηκε και πάλι στο έδαφος και δεν ξανασηκώθηκε ποτέ.
Η έλλειψη του ασθενοφόρου
Όταν συνειδητοποίησε ο ρέφερι της αναμέτρησης τι ακριβώς έχει συμβεί, φώναξε τον γιατρό μέσα για τις πρώτες βοήθειες. Όλα έδειχναν πως η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από σοβαρή. Ο γιατρός του γηπέδου επιχείρησε να επαναφέρει τη γλώσσα του Τσιμάνγκα η οποία είχε γυρίσει, ωστόσο ο παίκτης δεν μπορούσε να αναπνεύσει.
Μάλιστα, χρειάστηκε να γίνει τραχειοτομή στον αγωνιστικό χώρο, με σκοπό να εξοικονομηθεί χρόνος μιας και ασθενοφόρο δεν υπήρχε στο γήπεδο κι όταν έφτασε, ήταν πλέον αργά. Οι παλμοί του Κονγκολέζου είχαν ήδη πέσει, ενώ οι γιατροί στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών στο οποίο μεταφέρθηκε, δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή.
«Ο Τσιμάνγκα στάθηκε εξαιρετικά άτυχος. Ο Θάνατός του προήλθε από χτύπημα στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα που απέφερε βραδυκαρδία κι έφτασε μέχρι την ανακοπή καρδιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής, Φίλιππος Κουτσαύτης. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης του ποδοσφαιριστή ήταν αρνητικά.
Η είδηση του θανάτου του είχε προκαλέσει ένα πανελλήνιο σοκ και συναισθήματα θλίψης, καθώς ένας νεαρός παίκτης γεμάτο φιλοδοξίες, έφυγε από τη ζωή λόγω της ανυπαρξίας ασθενοφόρου στο γήπεδο. Αρκετοί πίστευαν πως αν υπήρχε ΕΚΑΒ, ο Τσιμάνγκα θα κατάφερνε να έμενε στη ζωή.
Την ίδια ώρα, ο ποδοσφαιριστής του Πανελευσινιακού, Στέλιος Βογιατζής που προκάλεσε άθελά του τον θάνατο του Τσιμάνγκα, δεν μπορούσε να πιστέψει σε αυτό που είχε συμβεί. Έκλαιγε ασταμάτητα στα αποδυτήρια για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μία... ατάκα του Γενικού αρχηγού του Ατρομήτου τον έκανε «ράκο». Συγκεκριμένα, λίγα λεπτά μετά το συμβάν ο Γρηγόρης Γεωργακόπουλος του είπε μέσα στον πανικό του: «Τον έφαγες!».
Στη συνέχεια όμως κατάλαβε το λάθος του και ζήτησε συγγνώμη.
Η μεταγραφή στον Ατρόμητο
Ένα χρόνο μετά το τραγικό συμβάν, ο Στέλιος Βογιατζής πήρε μεταγραφή για τον Ατρόμητο. «Κλείσαμε τον Στέλιο και τον καλέσαμε στην πρώτη συγκέντρωση. Ο μακαρίτης ο φροντιστής μας, ο αείμνηστος Νίκος Κεχαγιάς άναβε κάθε μέρα το καντήλι στη θέση που καθόταν ο Τσιμάνγκα. Κατά μία απίστευτη σύμπτωση, ο Βογιατζής κάθισε στην παλιά θέση του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή. Γυρίζει πίσω του και βλέπει το καντηλάκι.
Καταλαβαίνει τον λόγο που ήταν αναμμένο και σηκώνεται αμέσως να φύγει από εκεί. Δεν άντεξε. Κάναμε πολλές συναντήσεις μαζί του μέχρι να τον μεταπείσουμε. Κάθε μέρα συζητούσαμε στην πλατεία Μέμου, μέχρι που τον πείσαμε και τελικά φόρεσε τη φανέλα του Ατρομήτου. Δεν ήταν εύκολο, καθλως το ψυχολογικό κομμάτι έπαιζε σημαντικό ρόλο», είχε δηλώσει ο Γενικός Αρχηγός του συλλόγου στον δημοσιογράφο Παύλο Κατώνη.
Η κηδεία του Τσιμάνγκα και το οικονομικό πρόβλημα της οικογένειας
Η κηδεία του Τσιμάνγκα πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου στο Δημοτικό Κοιμητήριο Περιστερίου. Αρκετοί οπαδοί του Ατρομήτου φώναξαν συνθήματα «Τσιμάνγκα ζεις, για πάντα Ατρόμητος» και «Τσιμάνγκα σε αγαπάμε, ποτέ δεν σε ξεχνάμε», ενώ στο φέρετρο τοποθετήθηκε η σημαία του συλλόγου.
Ο Μουκάντι Τσιμάνγκα άφησε πίσω του μία σύζυγο και τρία μικρά παιδιά. Μετά τον θάνατό του, οι οικονομικές δυσκολίες έκαναν την εμφάνισή τους. Η γυναίκα του, Κίντα, δεν μπορούσε να εργαστεί καθώς φρόντιζε τα παιδιά και χρειάστηκε να κάνει εκκλήσεις στην πολιτεία για οικονομική βοήθεια.
«Είμαι μόνη και αυτή την στιγμή δεν μπορώ να δουλέψω, καθώς κρατάω στο σπίτι τα παιδιά. Πρέπει να φύγω οπωσδήποτε από το σπίτι, το ενοίκιο είναι ακριβό και δεν ξέρω που να πάω. Ας μου δώσουν τουλάχιστον ένα ποσό σαν σύνταξη του άνδρα μου που έχασε τη ζωή του στα γήπεδα, για να μπορέσω να αναπνεύσω. Ακόμη μας χρωστάνε λεφτά από τον Ατρόμητο. Ήρθαμε από το Ζαΐρ για ένα καλύτερο αύριο, αλλά αυτό δεν ήρθε ποτέ», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η γυναίκα του στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Οι έρανοι και η βοήθεια της πολιτείας
Με αφορμή την έκκληση της συζύγου του, αρκετά μεμονωμένα άτομα και σύλλογοι της Α΄ Εθνικής κινητοποιήθηκαν για να συγκεντρώσουν χρήματα για την οικογένεια. Ανάμεσά τους και ο Χάρρυ Κλυνν, ο οποίος σύμφωνα με τον Γρηγόρη Γεωργακόπουλο έδωσε 100.000 δραχμές.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στις 6 Μαΐου εκείνης της σεζόν, Ατρόμητος και Εθνικός Πειραιώς είχαν αναμετρηθεί σε φιλικό αγώνα, από τον οποίο συγκεντρώθηκαν 281.000 δραχμές.
10:15 - 28.05.2023
Ηρωίδα: Συγκλονίζει η ιστορία της ελληνοαμερικανίδας χρυσής Ολυμπιονίκη της πάλης που κόντεψε να χάσει το μυαλό της από τα χτυπήματα στο κεφάλι
Η Ολυμπιονίκης Έλεν Μαρούλις έχει πετύχει πολλές και σημαντικές νίκες στη ζωή της, όμως μία είναι αυτή που ξεχώρισε και μας απέδειξε πως δεν πρέπει να τα παρατάμε ποτέ στη ζωή, για οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίσουμε.
Όπως αποδείχτηκε, ο άδικος θάνατος του Κονγκολέζου είχε κινητοποιήσει αρκετούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν άφησαν την οικογένειά του να καταστραφεί. Πολλοί μάλιστα ήταν αυτοί που έλεγαν πως: «Έπρεπε να πεθάνει, για να ζήσει η οικογένειά του μία αξιοπρεπή ζωή».