Η ομοιότητα στο χέρι του Μουκουντί με αυτό του Κουκουρέγια - Τι εξήγηση είχε δώσει η UEFA για το «μη πέναλτι» του Ισπανού

Το χέρι του Μουκουντί και αυτό του Κουκουρέγια

i

© PS

Η ομοιότητα στο χέρι του Μουκουντί με αυτό του Κουκουρέγια - Τι εξήγηση είχε δώσει η UEFA για το «μη πέναλτι» του Ισπανού

Sportal newsroom 20:11 - 01.09.2024 / Ανανεώθηκε: 20:41 - 01.09.2024

Μεγάλη ομοιότητα είχε το χέρι του Μουκουντί με εκείνο του Κουκουρέγια στο Ισπανία - Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Euro. Τότε όπου η UEFA είχε αναγκαστεί να δώσει εξήγηση, μετά τον σάλο που είχε προκληθεί.

Με γκρίνια προς τον διαιτητή Πολυχρόνη ολοκληρώθηκε το ημίχρονο στο Λεβαδειακός - ΑΕΚ, αφού οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι σε χέρι του Μουκουντί. Συγκεκριμένα, στο 15ο λεπτό, μετά από τραγικό λάθος του Στρακόσα, ο Όζμπολτ βρέθηκε σε θέση τετ α τετ, και ο Καμερουνέζος τη σταμάτησε πριν καταλήξει στα δίχτυα. Ο ρέφερι συνομίλησε με τον Video Assitsant Referee και ο Ευαγγέλου τον ενημέρωσε πως δεν υπάρχει κάτι, με τον Πολυχρόνη να δείχνει «παίζετε».

Αυτή η φάση θύμισε αρκετά εκείνη του Κουκουρέγια στο περασμένο Euro, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης Ισπανία - Γερμανία, για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ειδικότερα, στο δεύτερο μέρος της παράτασης ο Μουσιάλα έκανε ένα σουτ και η μπάλα χτύπησε στο χέρι του Ισπανού, με τους τυπικά φιλοξενούμενους να ζητούν πέναλτι. Ωστόσο, μετά από εξέταση της φάσης από το VAR ο διαιτητής του αγώνα, Άντονι Τέιλορ, έδειξε «παίζετε» και το παιχνίδι συνεχίστηκε κανονικά.

Ο σάλος που προκλήθηκε μετά από τη συγκεκριμένη φάση ανάγκασε τη UEFA να δώσει εξηγήσεις, κάτι που έκανε μέσω διαρροής. Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, λοιπόν, σε ενημέρωση που είχε κάνει πριν από την έναρξη του Euro έχει τονίσει ότι αν το χέρι είναι κοντά στο σώμα και σε κάθετη θέση ή το χέρι είναι πίσω από το κορμί του παίκτη, τότε δεν υπάρχει παράβαση. Όπως έγινε και στην περίπτωση του μπακ της Τσέλσι.

Τι αναφέρει ο κανονισμός της IFAB για το χέρι;

Παίξιμο της μπάλας με το χέρι για τους σκοπούς του ορισμού των παραπτωμάτων παιξίματος της μπάλας με το χέρι, το ανώτερο όριο του βραχίονα θα θεωρείται το κάτω μέρος της μασχάλης. Δεν συνιστά παράβαση κάθε επαφή του χεριού/βραχίονα ενός παίκτη με την μπάλα.

Πρόκειται για παράπτωμα όταν ο παίκτης:αγγίξει με πρόθεση την μπάλα με το χέρι/τον βραχίονα, για παράδειγμα κινεί το χέρι/βραχίονα προς την μπάλααγγίζει την μπάλα με το χέρι/τον βραχίονά του κατά τρόπο που αυτό να καθιστά το σώμα του αφύσικα μεγαλύτερο