Ο Μουρίνιο μίλησε για τη στιγμή που άλλαξε την καριέρα του Κριστιάνο Ρονάλντο (vids)

Κριστιάνο Ρονάλντο & Ζοσέ Μουρίνιο

i

©Photo by Angel Martinez/Real Madrid via Getty Images/Ideal Images

Ο Μουρίνιο μίλησε για τη στιγμή που άλλαξε την καριέρα του Κριστιάνο Ρονάλντο (vids)

Κώστας Τόπας 10:19 - 20.02.2024 / Ανανεώθηκε: 00:14 - 14.08.2024

Ο Πορτογάλος τεχνικός, Ζοσέ Μουρίνιο ήταν εκείνος ο οποίος προσάρμοσε μια νέα θέση για τον ιστορικό φορ της Ρεάλ Μαδρίτης και της εθνικής Πορτογαλίας, Κριστιάνο Ρονάλντο.

Μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης του Ζοσέ Μουρίνιο στο podcast του Ρίο Φέρντιναντ, μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία που έθιξε ήταν η θητεία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το «αντίο» από τη Ρόμα, η θέση του για την Αγγλία και ο Τζουντ Μπέλιγχαμ, μεταξύ άλλων. Ένα θέμα που έμεινε σε αδιέξοδο ήταν η δήλωσή του για τη στιγμή που θεωρεί ότι άλλαξε η καριέρα του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο Πορτογάλος τεχνικός συνέπεσε με τον ιστορικό επιθετικό της εθνικής Πορτογαλίας κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου οδήγησε τους «μερένγχες» για τρεις σεζόν μεταξύ 2010 και 2013, αφήνοντας στις βιτρίνες των Μαδριλένων ένα πρωτάθλημα, ένα Copa Del Rey κι ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας. Σχετικά με το γεγονός ότι ήταν κοντά στον Κριστιάνο και τον αντίκτυπο που είχαν οι αποφάσεις του στην καριέρα του «CR7», ο Μουρίνιο ήταν ξεκάθαρος.

«Νομίζω ότι δεν μπορείς να τον εκπαιδεύσεις, νομίζω ότι δεν μπορείς να του μάθεις κάτι. Είναι να τον κάνεις χαρούμενο και να δημιουργήσεις το ιδανικό περιβάλλον από τακτικής άποψης. Πριν από αυτό έπαιζε πάντα ως εξτρέμ στα δεξιά, στα αριστερά, κυνηγώντας τα πλάγια μπακ. Στη Μαδρίτη έγινε περισσότερο σκόρερ από όσο ήταν για το υπόλοιπο της καριέρας του», ξεκίνησε λέγοντας σχετικά με τη σχέση του με την αλλαγή θέσης για τον Πορτογάλο αστέρα της Αλ Νασρ.

Και συνέχισε τονίζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτή η τροποποίηση: «Στη Ρεάλ ήρθε από τα αριστερά προς το κέντρο και χωρίς την ευθύνη να κυνηγάει τους αντίπαλους μπακ. Ίσως η πρώτη φορά που έπαιξε ως '9' ήταν σε εκείνον τον τελικό που κερδίσαμε εναντίον της Μπαρτσελόνα στο Copa del Rey το 2011, με μια εκπληκτική κεφαλιά του στην παράταση. Τότε νομίζω ότι ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι αυτό το ζώο θα μπορούσε να είναι σκόρερ και όχι απλώς εξτρέμ».

«Στη Ρεάλ του δώσαμε αυτή την υβριδική λειτουργία γιατί μερικές φορές έπαιζε στα αριστερά, αλλά δεν ήταν για να ανοίξει το γήπεδο, αλλά δεν χρειάστηκε να ακολουθήσει τους αντίπαλους μπακ, γιατί τον προστατέψαμε με την ισορροπία που είχε ο Τσάμπι Αλόνσο και ο Κεντίρα. Αυτή ήταν η θέση όπου μπορούσα να είμαι πιο αποτελεσματικός και να σκοράρει περισσότερα γκολ», κατέληξε ο «Special One».

Την εποχή που ο Μουρίνιο ήταν επικεφαλής των «μερένχες», οι αναμετρήσεις με την Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα ήταν γεμάτες συναισθήματα και εξαιρετικά έντονες, γι' αυτό ο «Moυ» τόνισε: «Ίσως τότε να υπήρχε ο καλύτερος Κριστιάνο, ο καλύτερος Μέσι, ο καλύτερος Μπενζεμά, Ινιέστα, Ντι Μαρία. Η Μπαρτσελόνα ήταν η καλύτερη ομάδα στον κόσμο, η Ρεάλ Μαδρίτης προσπαθούσε να το αλλάξει αυτό».