Αριθμοί που προκαλούν ίλιγγο - Η Μπαρτσελόνα επιβεβαίωσε κερδοφορία, έσοδα ρεκόρ και προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, όσο και η ρήτρα του Μπερνάλ!

Αριθμοί που προκαλούν ίλιγγο - Η Μπαρτσελόνα επιβεβαίωσε κερδοφορία, έσοδα ρεκόρ και προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, όσο και η ρήτρα του Μπερνάλ!

Γιώργος Σακελλαρίου 22:29 - 30.09.2024 / Ανανεώθηκε: 22:36 - 30.09.2024

Η Μπαρτσελόνα με ανακοίνωσή της αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία και οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί.

Το διοικητικό συμβούλιο της Μπαρτσελόνα συνεδρίασε σήμερα για να εγκρίνει το κλείσιμο των λογαριασμών για τη χρήση 2023/24 και τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό για τη σεζόν 2024/25.

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Τζουάν Λαπόρτα θέλησε να τονίσει ότι ο σύλλογος κατάφερε να ανακόψει την οικονομική πτώση των τελευταίων ετών και επιβεβαίωσε την πρόβλεψη για κέρδη (12 εκατομμύρια ευρώ), όπως δήλωσε και στη συνέντευξη Τύπου στις 3 Σεπτεμβρίου.

Στην ανακοίνωση της Μπαρτσελόνα αναφέρονται τα εξής στοιχεία:

«Βασικά σημεία από το οικονομικό έτος 2023/2024:

· Νέο ρεκόρ εσόδων από χορηγίες όλων των εποχών άνω των 210 εκατ. ευρώ.

· Ρεκόρ κύκλου εργασιών της θυγατρικής merchandising, BLM, σχεδόν 110 εκατ. ευρώ, αύξηση 72% σε σχέση με το 2018.

· Ρεκόρ κερδών από μεταγραφές παικτών. Οι αποχωρήσεις των Ντεμπελέ, Κεσιέ, Νίκο, Αμπντέ, Γκουϊου, Σαντί, ανήλθαν σε περισσότερα από 80 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώστε ότι τα κέρδη μεταγραφών παικτών καταγράφονται μόνο όταν η τιμή πώλησης υπερβαίνει τη λογιστική αξία του παίκτη.

· Μείωση μισθοδοσίας 170 εκατ. ευρώ, όπως είχε ανακοινωθεί στις αρχές της περασμένης σεζόν από 670 εκατ. ευρώ σε κάτι παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ. Αυτό επαναφέρει τον σύλλογο στις συνιστώμενες αναλογίες της UEFA (μισθοδοσία έναντι επαναλαμβανόμενων εσόδων μεταξύ 55% και 70%), διατηρώντας παράλληλα ανταγωνιστικές επιδόσεις (φθάνοντας στα προημιτελικά του Champions League), αναζωογονώντας την ομάδα και δομώντας την με μισθούς σε επίπεδο αγοράς.

· Έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου στη διαμονή στο Montjuïc. Ο σύλλογος εφάρμοσε μια αυστηρή πολιτική αναθεώρησης των μη αθλητικών δαπανών, περιορίζοντας τα μη βασικά λειτουργικά έξοδα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του οργανισμού. Αυτό το σχέδιο έχει αναθεωρηθεί από τη LaLiga.

· Το παιχνίδι στο Estadi Olímpic είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των συνήθων ετήσιων εσόδων άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Ο σύλλογος αντιστάθμισε αυτήν την απώλεια προωθώντας όσο το δυνατόν περισσότερο την ανάπλαση του Spotify Camp Nou.

· Διορθώθηκαν τα ελλείμματα των υπόλοιπων αθλητικών τμημάτων, ώστε να εναρμονιστούν με την οικονομική κατάσταση του συλλόγου, χωρίς να διακυβεύεται η αθλητική ανταγωνιστικότητα. Το μπάσκετ μείωσε το έλλειμμά του σε ιστορικά χαμηλά (-10 εκατ. ευρώ) και η γυναικεία ομάδα πέτυχε κέρδη (0,6 εκατ. ευρώ) κατακτώντας το UWCL.

· Πολιτική επενδυτικής συγκράτησης, όπου από τον σύλλογο μείωσε σημαντικά τις συνολικές επενδύσεις σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.

· Το άθροισμα αυτών των παραγόντων συνέβαλε σε ένα θετικό τακτικό αποτέλεσμα 12 εκατ. ευρώ, εκπληρώνοντας έτσι τον δημοσιονομικό στόχο 2023/24 για το τακτικό τμήμα. Αυτό το αποτέλεσμα χρησιμεύει ως το θεμέλιο για την αποκατάσταση των θετικών ταμειακών ροών, δίνοντας τη δυνατότητα στον σύλλογο να ανταποκρίνεται τόσο σε τρέχουσες όσο και σε ιστορικές πληρωμές, να κάνει τις απαραίτητες αθλητικές και μη, επενδύσεις και να τον τοποθετεί στη βέλτιστη θέση για τη μείωση του χρέους μόλις καταστεί το νέο Spotify Camp Nou πλήρως λειτουργικό.

· Παρά το θετικό τακτικό αποτέλεσμα, ο σύλλογος κλείνει τους ενοποιημένους λογαριασμούς 2023/24 με καθαρό αποτέλεσμα -91 εκατ. ευρώ.

Βασικά σημεία από τον προϋπολογισμό 2024/2025:

· Η πρώτη ομάδα των ανδρών θα συνεχίσει να παίζει στο Estadi Olímpic για το πρώτο μισό της σεζόν, με στόχο να επιστρέψει στο μερικώς ανοιχτό Spotify Camp Nou για το δεύτερο μισό. Χαμηλότερα επαναλαμβανόμενα έσοδα από τις λειτουργίες του σταδίου αναμένονται κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής του Spotify Camp Nou, με σταδιακή ανάκτηση των εσόδων του γηπέδου μόλις επιστρέψει η ομάδα.

· Ο σύλλογος ενεργεί προσεκτικά όσον αφορά τη νέα μορφή UCL, προϋπολογίζοντας για παρόμοια ποσά όπως και τις προηγούμενες σεζόν (με βάση συγκρίσιμες αθλητικές επιδόσεις), αλλά αναμένει πιθανή βελτίωση στα έσοδα από τα δικαιώματα μετάδοσης.

· Τα έσοδα από χορηγίες αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, φτάνοντας συνολικά τα 250 εκατ. ευρώ.

· Ο σύλλογος αναμένει συνεχή ανάπτυξη στις πωλήσεις φυσικού και ηλεκτρονικού εμπορίου, προβλέποντας έσοδα άνω των 125 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιπροσωπεύουν διψήφια αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

· Η συντηρητική επενδυτική πολιτική θα διατηρηθεί και θα προσαρμοστεί στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση του συλλόγου, εστιάζοντας στην ανάπτυξη παικτών εντός του ίδιου του συλλόγου και περιστασιακές επενδύσεις σε εξαιρετικούς παίκτες από το εξωτερικό.

· Η προβλεπόμενη μισθοδοσία για τη σεζόν 2024/25 παραμένει σταθερή στα 500 εκατ. ευρώ περίπου.

· Ο σύλλογος αναμένει μεταγραφικό προφίλ παικτών

θα είναι παρόμοιο με τον συνήθη μέσο όρο, ενισχύοντας την πολιτική της για κερδοφόρες μεταγραφές και αντικαθιστώντας παίκτες των οποίων η ηλικία ή η αξία οδήγησαν σε απώλειες τη στιγμή της αποχώρησής τους.

Ο σύλλογος προβλέπει ένα θετικό κανονικό αποτέλεσμα €5 εκατομμυρίων για τη σεζόν 2024/25, διασφαλίζοντας θετική βαθμολογία EBITDA, η οποία θα θέσει τις βάσεις για τη σεζόν 2025/26, όταν το ανανεωμένο Spotify Camp Nou θα είναι πλήρως λειτουργικό».

«Βαριά» τιμωρία για Μπαρτσελόνα για το ναζιστικό πανό που σήκωσαν οι οπαδοί της στο Μονακό
LA LIGA

14:11 - 27.09.2024

«Βαριά» τιμωρία για Μπαρτσελόνα για το ναζιστικό πανό που σήκωσαν οι οπαδοί της στο Μονακό

Η UEFA επέβαλε πρόστιμο στην Μπαρτσελόνα αλλά και απαγόρευση πώλησης εισιτηρίων στους οπαδούς της για τον επόμενο αγώνα του Champions League εκτός έδρας λόγω της ρατσιστικής συμπεριφοράς των οπαδών της.

Οι Καταλανοί, παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι επεκτάθηκε το συμβόλαιο του Μαρκ Μπερνάλ έως το 2026 με οψιόν για άλλα τρία χρόνια, ενώ όρισαν ρήτρα εξαγοράς του 17χρονου μέσου τα 500 εκατ. ευρώ!

Ο Μπερνάλ υπέστη ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου στη νίκη της Μπαρτσελόνα με 2-1 στη Ράγιο Βαγιεκάνο τον περασμένο μήνα.

Προϊόν της La Masia, ο Μπερνάλ πραγματοποίησε τρεις εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, μετά το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα κόντρα στη Βαλένθια.

«Ο Μαρκ Μπερνάλ ήταν, μέχρι τον ατυχή τραυματισμό του, ο παίκτης που είχε προκαλέσει τη μεγαλύτερη αίσθηση στην αρχή της σεζόν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μπαρτσελόνα τη Δευτέρα.

«Αφού εντάχθηκε στον προπονητή Χάνσι Φλικ στην καλοκαιρινή προετοιμασία, ο Γερμανός προπονητής ήταν βέβαιος ότι ήταν έτοιμος να ανέβει στο επόμενο επίπεδο.

Ο σύλλογος είναι πεπεισμένος ότι είναι μια υπέροχη επένδυση για το μέλλον. Η ρήτρα εξαγοράς έχει οριστεί στα 500 εκατ. ευρώ».